Terug
Gepubliceerd op 01/06/2023

Notulen  Gemeenteraad

wo 26/04/2023 - 20:00 Grote vergaderzaal, Kasteeldreef 72 te 9920 Lievegem
Aanwezig: Nicholas Spinel, voorzitter
Kim Martens, burgemeester
Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Schepenen
Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Raadsleden
Eddy De Mits, algemeen directeur
Verontschuldigd: Freddy Haegeman, schepen
Ivan Goethals, raadslid

De voorzitter opent de zitting op 26/04/2023 om 20:03.

De zitting wordt bij het einde van de openbare zitting geschorst om 20:45 uur om over te gaan tot de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn, waarna om 21:00 uur de zitting opnieuw wordt geopend om over te gaan tot de besloten zitting.

Raadslid Ann Boterdaele vervoegt de zitting bij de behandeling van punt 2 van de dagorde, raadslid Steven Lambert  bij het laatste punt van de openbare zitting.

  • Openbaar

    • Goedkeuren notulen en zittingsverslag van de vorige zitting

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert, Ann Boterdaele
      Bevoegd lid

      Nicholas Spinel, voorzitter

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32
      Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 31 en 32

      Feiten en motivering

      De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
      Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
      Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
      Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

      Het zittingsverslag is te bekijken op https://youtu.be/0-UlNRk89R4

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Jurgen Blomme
      Resultaat: Met 24 stemmen voor, 1 onthouding
      Besluit

      De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 29 maart 2023 goed.

    • Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem - aanpassing: vaststelling

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Jeroen Van Acker, schepen

      Regelgeving

      Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 41, 2de lid, 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

      Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem - aanpassing: vastgesteld op de gemeenteraad van 15 september 2021

      Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem- aanpassing, principieel goedgekeurd op de collegevergadering van 28 februari 2023

      Feiten en motivering

      Erkende (socio-)culturele verenigingen kunnen volgens bovenstaand "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" een aanvraag indienen voor een jaarlijkse basissubsidie, een jaarlijkse werkingssubsidie en plussubsidies voor vernieuwende culturele activiteiten en projecten.

      Op de bestuursvergadering van de cultuurraad van 17 oktober 2022 werd het systeem van de plussubsidies cultuur geëvalueerd en besproken. De evaluatie resulteerde in het voorstel om de plussubsidies in het erkennings- en subsidiëringsreglement te schrappen en het budget toe te voegen aan de subsidiepot voor de variabele werkingssubsidie. Volgende argumenten worden daarbij aangehaald:

      • Er blijft een verschil in perceptie bestaan tussen de drie deelkernen. Voor de fusie had iedere deelkern een eigen subsidiereglement waarbij projecten op verschillende manieren werden gedefinieerd. In Zomergem ging het vaak over jaarlijks terugkerende evenementen/activiteiten die de vereniging financieel overstegen. Hun basissubsidie lag laag in vergelijking met de basissubsidies in Waarschoot en Lovendegem. In Waarschoot en Lovendegem werden dergelijke subsidies uitzonderlijk toegewezen. Het ging hier over éénmalige projecten die niet alleen financieel, maar ook inhoudelijk de reguliere werking overstegen. Met de invoer van het nieuwe reglement merken we dat het verschil in perceptie blijft bestaan: verenigingen blijven indienen zoals ze het gewoon waren in de oude deelkern. Gevolg is dat er te weinig ingediend wordt vanuit Lovendegem en Waarschoot en er te grote verwachtingen zijn vanuit Zomergem.
      • Moeilijk te beoordelen door bestuur van de cultuurraad. Uit de praktijk blijkt dat het beoordelen van de dossiers, ondermeer door het verschil in perceptie, niet evident is voor het bestuur.
      • Niemand tevreden. Uit een aantal jaar praktijkervaring met de plussubsidies leert het bestuur dat niemand tevreden is. Er is veel ongenoegen rond al dan niet positieve beslissingen.
      • Sterke implicatie voor de uitbetaling van de subsidies. De uitbetaling van de jaarlijkse basis-en werkingssubsidie moet wachten tot februari en dit komt doordat de verwerking van de plussubsidies pas eind december kan gebeuren, na indiening van alle verantwoordingsnota’s. De overschot van de plussubsidies, het bedrag dat niet verdeeld wordt onder de aanvragen plussubsidies, wordt immers toegevoegd aan de werkingssubsidies.
      • Reglement wilde ideeën. Vernieuwende projecten/evenementen van verenigingen worden ook gesubsidieerd via het reglement wilde ideeën. Bij dit reglement liggen de subsidiebedragen hoger. Momenteel zijn de plussubsidies en de subsidie wilde ideeën beiden subsidies voor eenzelfde soort evenementen en dat heeft geen zin.

      Op de bestuursvergadering van de cultuurraad van 13 februari 2023 werd het erkennings- en subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen Lievegem in die zin aangepast: alle verwijzingen naar plussubsidies werden uit het reglement geschrapt.

      Daarnaast vraagt het bestuur van de cultuurraad om in artikel 3 volgende zin toe te voegen: "Netwerk- en koepelorganisaties van verenigingen/organisaties die reeds gemeentelijke cultuursubsidies ontvangen vallen ook onder deze categorie." Met deze toevoeging wil men de regel die dubbele subsidiëring uitsluit ook duidelijk vermelden in dit artikel.

      Het aangepaste "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" werd op 28 februari 2023 principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

      Op de algemene vergadering van de cultuurraad van 3 april 2023 werd positief advies gegeven rond dit aangepaste reglement, met 37 ja-stemmen en 3 neen-stemmen.

      Financiële impact

      In het meerjarenplan 2020 - 2025 is voor de uitvoering van het "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" een krediet van 59.500 euro voorzien onder jaarbudgetrekening xxxx/GBB-CULT/0709-00/6493000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN, respectievelijk 46.000 euro voor toekenning van de basis- en werkingssubsidies en 13.500 euro voor toekenning van plussubsidies.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1

      De gemeenteraad stelt de aanpassing aan het "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" vast.

      Artikel 2

      Het aangepaste reglement gaat van kracht vanaf 1 januari 2023.

    • Bouwen van het Huis van Lievegem - bestek, lastvoorwaarden en gunningswijze: goedkeuring

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Chris De Wispelaere, schepen patrimonium

      Regelgeving

      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
      De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

      Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
      De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

      De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
      Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

      Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

      Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

      Collegebesluit Lovendegem van 22 januari 2016: toewijs projectbegeleiding administratief en cultureel centrum aan Probam nv, Korte Keppestraat 9, Bus 31 9320 Aalst voor de globale prijs van 84.216 euro, incl. btw voor fasen 1-3 en eenheidsprijs van 987,90 euro, incl. btw per week voor fase 4.

      Collegebesluit Lovendegem van 25 juli 2017: toewijs ontwerper ACC aan BRUT/ABT , Kammenstraat 18, 2000 Antwerpen tegen een ereloonpercentage van 8,33 % op het totaalbedrag van de bouwkost inclusief omgevingsaanleg exclusief btw en erelonen (raming: 5,35 miljoen euro) voor de totaalopdracht met inbegrip van alle onderdelen inclusief veiligheidscoördinatie, of een geraamd bedrag van 445.655 euro, excL btw of 539.242,55 euro, incl. btw.

      Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 april 2020 over administratie centrum (ACC) - projectbegeleiding - niet uitvoeren fase 4 werfopvolging door Probam - verbrekingsvergoeding: goedkeuring.
      Het besluit van de gemeenteraad van 20 oktober 2021  over het Huis van Lievegem, ontwerp en raming: goedkeuring.

      De informele toelichting en infovergadering aan de raadsleden over het aanbestedingsdossier en de raming op 30 juni 2022.

      Feiten en motivering

      In het kader van de opdracht “Bouwen van het Huis van Lievegem” werd een bestek opgesteld door Brut architecture and urban design voor THV BRUT/ABT

      De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 9.791.652,15 excl. btw en 8.33%  erelonen, incl. opties behalve zonnepanelen of € 11.847.899,10 incl. 21% btw en opties behalve zonnepanelen en excl. erelonen.

      Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

      Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

      Financiële impact

      De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het financieel meerjarenplan: XXXX/ACT-001/0119-00/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-001: bouw van een energieneutraal Huis van Lievegem: € 14.500.000,00


      Deze uitgave wordt geraamd op € 9.791.652,15 excl. btw en 8.33% erelonen, incl. opties behalve zonnepanelen of € 11.847.899,10 incl. 21% btw en opties behalve zonnepanelen en excl. 8.33 % erelonen.

      Deze uitgave wordt geraamd op € 12.834.829,10 incl. 8.33 % erelonen, incl. 21% btw en opties behalve zonnepanelen.

      De veiligheidscoördinatie bedraagt € 3.100 excl. btw of € 3.751,00 incl. btw.

      Probam is gegund voor € 69.600 excl. btw voor fase 1 tem 3 en er is een stopzettingsvergoeding betaald van 12.736.62 excl. btw, dus totaal van € 82.336,62 excl. btw of € 99.627,31 incl. btw.

      Het los meubilair wordt geraamd op € 879.817,88 excl. btw of 1.064.579,63 incl. btw.

      De totale raming bedraagt € 11.498.171,03 excl. btw of € 13.912.786,94 incl. btw.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert
      Resultaat: Met 21 stemmen voor, 5 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1

      Het bestek en de raming voor de opdracht “Bouwen van het Huis van Lievegem”, opgesteld door Brut architecture and urban design voor THV BRUT/ABT worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 9.791.652,15 excl. btw en 8.33% erelonen, incl. opties behalve zonnepanelen of € 11.847.899,10 incl. 21% btw en opties behalve zonnepanelen en excl. 8.33% erelonen.

      Artikel 2
      Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

      Artikel 3
      De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

       

    • Patrimonium - kosteloze grondafstand wegenis, riolering en groenaanleg Nestevoorde: goedkeuring

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Chris De Wispelaere, schepen
      Guy De Neve, schepen

      Regelgeving

      Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 41 tweede lid, 11°

      Feiten en motivering

      De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking.

      Op 22 augustus 2011 verleende het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Zomergem een verkavelingsvergunning voor 23 woningen ter hoogte van thans de Zwaluwstraat en Nestevoorde, toen kadastraal gekend als Zomergem 1e afdeling/Zomergem, sectie B, nrs. 796B, 798B en 817C, onder o.m. de voorwaarde dat voldaan moet worden aan de voorwaarden vermeld in het besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2011.

      De gemeenteraad van de gemeente Zomergem keurde in de zitting van 30 mei 2011 het tracé van de wegenis, het ontwerp wegenis- en rioleringswerken en ontwerp voetpaden, opritten en groen goed, voor de aanleg van een verkaveling van 23 loten met wegenaanleg, gelegen aan Schauwbroekstraat (thans Zwaluwstraat en Nestevoorde), onder o.m. de voorwaarde dat "na uitvoering van alle werken en op voorwaarde dat deze definitief opgeleverd en goedgekeurd zijn door het college van burgemeester en schepenen zal de kosteloze eigendomsoverdracht gebeuren aan de gemeente voor de volledige bedding van de nieuw aan te leggen weg en alle infrastructuurwerken. De aanvrager, N.V. Villabouw Francis Bostoen, dient zelf een notaris aan te stellen voor het verlijden van de akte en in te staan voor alle kosten voor de overdracht.

      Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 10 november 2014 het proces-verbaal van definitieve oplevering van de wegenis- en rioleringswerken in de verkaveling Schauwbroekstraat (nu Zwaluwstraat) goed.

      Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 30 juli 2018 het proces-verbaal van voorlopige oplevering van de aanleg voetpaden, opritten en groen in de verkaveling Schauwbroekstraat (nu Zwaluwstraat). Op 14 december 2021 keurde het college het proces-verbaal van definitieve oplevering van de aanleg voetpaden, opritten en groen in de verkaveling Schauwbroekstraat (nu Zwaluwstraat) - fase 1 goed, alsook het proces-verbaal van voorlopige oplevering van de aanleg van voetpaden, opritten en groenwerken in de verkaveling Schauwbroekstraat (nu Zwaluwstraat) - fase 2 resterend deel. Vervolgens heeft het college op 20 december 2022 het proces-verbaal van definitieve oplevering van de aanleg van voetpaden, opritten en groenwerken in de verkaveling Schauwbroekstraat (thans Zwaluwstraat) - fase 2 resterend deel goedgekeurd.

      Het notariskantoor Thibault Van Belle, Dreef 68, 9930 Lievegem, maakte, op vraag van Vekabo, de huidige eigenaar, een ontwerpakte voor deze kosteloze grondafstand op. De over te dragen zone betreft het huidig kadastraal perceel Lievegem 5e afdeling/Zomergem, sectie B, nr. 817Y2, bestaande uit een deel wegenis (1.553,60m²) en een deel groenzone (719,23m²), in totaal 2.272,83m². Een specifieke verplichting die bij de overdracht van de wegenis met riolering naar de gemeente Lievegem overgaat, is de verplichte jaarlijks te betalen retributie aan de Vlaamse Waterweg.

      De kosteloze grondafstand is conform de bepalingen van de voormelde verkavelingsvergunningen.

      Financiële impact

      De uitgave voor de retributie van de Vlaamse Waterweg voor de vergunning voor inname van het domeingoed met een lozingscontructie bedraagt jaarlijks 105,04 euro inclusief BTW (+ index). Deze uitgave zal geboekt worden in het meerjarenplan onder jaarbudgetrekening xxxx/GBB-FIN/0310-00/6400006/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Enig artikel

      De gemeenteraad keurt de akte voor de kosteloze grondafstand tussen Vekabo, met als adres Pauline Van Pottelberghelaan 22, 9051 Sint-Denijs-Westrem enerzijds en de gemeente Lievegem anderzijds, opgemaakt door kantoor Notaris Van Belle, Dreef 68 te 9930 Lievegem, voor de wegenis, riolering en groenaanleg Nestevoorde te 9930 Lievegem, kadastraal gekend als Lievegem 5e afdeling/Zomergem, sectie B, nr. 817Y2 met een oppervlakte volgens meting van 2.272,83m² goed.

    • Omgevingscontract - Ecologisch bermbeheerplan Lievegem: goedkeuring

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Freddy Haegeman, schepen
      Vincent Laroy, schepen

      Regelgeving

      Bermbesluit van 27 juni 1984

      Het Bestuursdecreet van 7 december 2018

      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40

      Het gemeenteraadsbesluit van 24 april 2019 met de goedkeuring van het gemeentelijk klimaatmitigatieplan

      Het gemeenteraadsbesluit van 1 juli 2020 met de goedkeuring van het gemeentelijk adaptatieplan

      Het gemeenteraadsbesluit van 20 oktober 2021 met de goedkeuring van het Lokaal energie- en klimaatpact

      Het gemeenteraadsbesluit van 23 november 2022 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en KlimaatPact 2.0

      Het besluit van het college en burgemeester en schepenen van 11 januari 2022 over de goedkeuring van de gunning voor de opmaak van een ecologisch bermbeheerplan Lievegem

      Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 maart 2023 over het maaien wegbermen langs gemeentewegen volgens bermdecreet- dienstjaar 2023 - lastenvoorwaarden en uit te nodigen firma's

      Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 maart 2023 over de principiële goedkeuring van het ecologisch bermbeheerplan Lievegem via het Omgevingscontract

      Feiten en motivering

      De opmaak van een ecologisch bermbeheerplan voor Lievegem is opgenomen als actie in het meerjarenplan 2020-2025. In het college van 11 januari 2022 werd de opdracht voor de opmaak van een ecologisch bermbeheerplan voor Lievegem gegund aan de Provincie.

      Op 23 januari 2023 werd door de Provincie het bermbeheerplan uit de doeken gedaan aan de werkgroep 'bermbeheer' van de Gemina. Opmerkingen werden mee opgenomen. De definitieve versie kan je als bijlage vinden bij dit agendapunt.

      Doel bermbeheerplan:

      Een aangepast en natuurvriendelijk maaibeheer heeft in de eerste plaats een verhoging van de biodiversiteit tot doel. Daarnaast staan ook de verkeersveiligheid, de arbeidsspreiding, financiële haalbaarheid, de verhoging van de landschappelijke waarde en het streven naar een klimaatrobuust landschap (door bijvoorbeeld in te zetten op infiltratie regenwater en blauwgroen netwerk) centraal.

      Structuur en inhoud plan:

      Het bermbeheerplan bestaat uit 3 delen:
      deel 1: bermtypologie en algemeen advies waarin de werkwijze, visie op beheer en maaitechnieken en de bedreigingen/potenties worden uitgelegd.
      deel 2: maaikaarten en potenties waarin de inventaris, de bermtypes en het bijhorende (ideale) beheer is opgenomen.
      deel 3: proefvlakken waarin bepaalde gebieden werden afgebakend waardoor een opvolging mogelijk is.

      Algemeen kunnen we stellen dat volgende zaken belangrijk zijn willen we tot een goed resultaat komen:
      -de afvoer van maaisel is een absolute basisvereiste
      -brede bermen worden bij voorkeur gefaseerd gemaaid. Ook extensief maaibeheer (waarbij stukken berm minder gemaaid (in tijd en ruimte) worden) is hierbij een troef.
      -maaien van de talud van grachten wordt beter niet mee gemaaid in de voorjaarsmaaibeurt.

      Afwijking bermbesluit:

      Uit de inventaris en vastlegging van de bermtypes blijkt dat het de biodiversiteit ten goede zou komen indien er afgeweken wordt van het bermbesluit door een vroege maaibeurt (tussen 15 mei en 1 juni) uit te voeren in bepaalde bermen. Hiervoor dient een afwijking aangevraagd te worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). ANB verleent een afwijking voor een periode van 6 jaar.

      Communicatie:

      Bij de uitrol van dit bermbeheerplan in de praktijk is het belangrijk om hierover te communiceren naar de verschillende partners. Zowel intern (personeelsleden die stukken berm in eigen beheer van de gemeente zullen uitvoeren, beleidsmakers, verschillende teams) als extern (aannemers, burgers, adviesraden) zal het belang van deze vernieuwde aanpak duidelijk gemaakt worden.

      Financiële impact

      De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 22.475 euro (er wordt geen BTW aangerekend) en het krediet is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder jaarbudgetrekening 2022/ACT-021/0680-00/6139999/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN (ACT-021 "Opmaak ecologisch bermbeheerplan").

      Verrekening zal gebeuren via de trekkingsrechten van het omgevingscontract.
      Gunstig visum AFD/2022/002 van Bart Van Petegem van 04-01-2022

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1

      De gemeenteraad gaat akkoord met het ecologisch bermbeheerplan opgemaakt door de provincie.

      Artikel 2

      De gemeenteraad gaat akkoord met de aanvraag tot afwijking van het bermbesluit bij het Agentschap van Natuur en Bos.

    • Opdrachthoudende vereniging Westlede - gewone en buitengewone algemene vergadering op 30 mei 2023 - statutenwijziging - agenda en mandaat vertegenwoordiging: goedkeuring en vaststelling

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Tim Maenhout, vertegenwoordiger AV

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 432 (vaststelling mandatering)

      Feiten en motivering

      De gemeente Lievegem is lid van de opdrachthoudende vereniging Westlede .
      De gemeente werd op 23 februari 2023 opgeroepen voor de algemene vergadering van Westlede op 30 mei 2023, met als bijlage het voorstel van gewijzigde statuten.
      De gemeenteraad duidde op 30 januari 2019 de vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen van Westlede aan.
      De gemeenteraad is bevoegd om het mandaat van de vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vast te stellen en het standpunt te bepalen dat de gemeentelijke vertegenwoordigers moeten innemen op een algemene vergadering.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Tim Maenhout, gemeenteraadslid, wonende te 9932 Lievegem, Daalmen 2a Lievegem, als effectieve vertegenwoordiger voor de gewone en buitengewone algemene vergadering van Westlede op 30 mei 2023 vast.

      Artikel 2
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Martine Gyssels, schepen, wonende te Kloosterstraat 21 Lievegem, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de gewone en buitengewone algemene vergadering van Westlede op 30 mei 2023 vast.

      Artikel 3
      De agenda van de buitengewone algemene vergadering op 30 mei bestaat uit volgende punten:

      1.    Vaststelling dat de vereniging de rechtsvorm dient aan te nemen van de coöperatieve vennootschap en de statuten dienen aangepast te worden volgens de regels van het
             Wetboek Vennootschappen en Verenigingen;
      2.    Opheffen van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening en beschikbaar stellen van de middelen;
      3.    Aanneming van de volledig nieuwe statuten;
      4.    Bevestiging van de mandaten van het bestuur;

      De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering en de individuele agendapunten goed, inzonderheid agendapunt 3 dat in artikel 4 wordt goedgekeurd.

      Artikel 4
      De gemeenteraad keurt de voorgestelde statutenwijziging goed.

      Artikel 5
      De agenda van de gewone algemene vergadering op 30 mei bestaat uit volgende punten:

      1.    Goedkeuring verslag Buitengewone Algemene Vergadering 10/01/2023
      2.    Goedkeuring jaarrekening en jaarverslag 2022
      3.    Verslag commissaris-revisor
      4.    Goedkeuring werkingsverslag 2022
      5.    Goedkeuring remuneratieverslag 2022
      6.    Kwijting aan de bestuurders en de commissaris–revisor
      7.    Varia

      De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering en de individuele agendapunten goed

      Artikel 6
      De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan voormelde algemene vergaderingen om te stemmen zoals de gemeenteraad heeft beslist.

      Artikel 7
      De gemeentelijk vertegenwoordiger binnen de intergemeentelijke vereniging beantwoordt de eventuele vragen over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur

       

    • Zefier cvba - algemene vergadering 8 juni 2023 - agenda en mandaat vertegenwoordiging: goedkeuring en vaststelling

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Ivan Goethals, vertegenwoordiger AV

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 432 (vaststelling mandatering intergemeentelijke samenwerkingsverbanden)

      Feiten en motivering

      De gemeente Lievegem is lid van de cvba Zefier .
      De gemeenteraad duidde op 27 maart 2019 de vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen van Zefier aan.
      De gemeente werd op 14 maart 2023 opgeroepen voor de algemene vergadering van Zefier op 8 juni 2023.
      De gemeenteraad is bevoegd om het mandaat van de vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vast te stellen en het standpunt te bepalen dat de gemeentelijke vertegenwoordigers moeten innemen op een algemene vergadering.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Ivan Goethals, gemeenteraadslid, wonende te 9920 Lievegem, Oostveld Kouter 12 Lievegem, als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Zefier op 8 juni 2023, vast.

      Artikel 2
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Tim Maenhout, gemeenteraadslid, wonende te 9932 Lievegem, Daelmen 2a Lievegem, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Zefier op 8 juni 2023, vast.

      Artikel 3
      De agenda van de algemene vergadering op 8 juni 2023 bestaat uit volgende punten:

      1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;
      2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;
      3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
      4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

      De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering en de individuele agendapunten goed.

      Artikel 4
      De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan voormelde algemene vergadering om te stemmen zoals de gemeenteraad heeft beslist.

    • Dienstverlenende vereniging Veneco - algemene vergadering 8 juni 2023 - agenda en mandaat vertegenwoordiging: goedkeuring en vaststelling

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Marc Boterdaele, deskundige in de raad van bestuur

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 432 (vaststelling mandatering)
      Gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 en 18 november 2020 over de aanduiding van de vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen van dv Veneco
      Gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2023 over de aanduiding van de bestuurder/deskundige in de raad van bestuur van dv Veneco
      Statuten van de dv Veneco

      Feiten en motivering

      De gemeente Lievegem is lid van de dv Veneco.
      De gemeente werd op 30 maart 2023 opgeroepen voor de algemene vergadering van Veneco op 8 juni 2023.
      De gemeenteraad is bevoegd om het mandaat van de vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vast te stellen en het standpunt te bepalen dat de gemeentelijke vertegenwoordigers moeten innemen op een algemene vergadering.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Guy De Neve, schepen, wonende te Stoktevijver 50, 9930 Lievegem, als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Veneco op 8 juni 2023, vast.

      Artikel 2
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Ann Boterdaele, gemeenteraadslid, wonende te Arisdonk 141A, 9950 Lievegem, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Veneco op 8 juni 2023, vast.

      Artikel 3
      De agenda van de algemene vergadering op 8 juni 2023 bestaat uit volgende punten:

      1.    Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)
      2.    Akteneming/goedkeuring verslag Buitengewone Algemene Vergadering 08-12-2022
      3.    Jaarverslag 2022 Raad van Bestuur
      4.    Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat
      5.    Verslag van de commissaris
      6.    Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat
      7.    Verlenen van kwijting aan de bestuurders
      8.    Verlenen van kwijting aan de commissaris
      9.    Aanstellen commissaris
      10.    Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen


      De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering en de individuele agendapunten goed.

      Artikel 4
      De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan voormelde algemene vergadering om te stemmen zoals de gemeenteraad heeft beslist en om deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde.

      Artikel 5
      De gemeentelijk vertegenwoordiger binnen de intergemeentelijke vereniging beantwoordt de eventuele vragen over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur.

    • Opdrachthoudende vereniging lntercommunale maatschappij voor energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen (IMEWO) - algemene vergadering 19 juni 2023 - agenda en mandaat vertegenwoordiging: goedkeuring en vaststelling

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Steven Lambert, bestuurder raad van bestuur Oost Imewo

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur 22 december 2017, in het bijzonder artikel 432 (vaststelling mandatering)
      Energiedecreet van 8 mei 2009
      Statuten van IMEWO

      Feiten en motivering

      De gemeente Lievegem is lid van de ov Imewo.
      De gemeenteraad duidde op 30 januari 2019 de vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen aan en droeg een bestuurder voor de raad van bestuur voor de ov Imewo
      De gemeente werd op 3 april 2023 opgeroepen voor de algemene vergadering van Imewo op 19 juni 2023.
      De gemeenteraad is bevoegd om het mandaat van de vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vast te stellen en het standpunt te bepalen dat de gemeentelijke vertegenwoordigers moeten innemen op een algemene vergadering.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Vincent Laroy, gemeenteraadslid, wonende te 9920 Lievegem, Varensbos 39, als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Imewo op 19 juni 2023, vast.

      Artikel 2
      De gemeenteraad stelt het mandaat van Freddy Haegeman, schepen, wonende te 9950 Lievegem, Renning 15, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Imewo op 19 juni 2023, vast.

      Artikel 3
      De agenda van de algemene vergadering op 19 juni 2023 bestaat uit volgende punten:
      1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
      2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
      3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
      4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2022.
      5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
      6. Statutaire benoemingen.
      7. Statutaire mededelingen.

      Artikel 4

      De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering op 22 december 2022, om te stemmen zoals de gemeenteraad heeft beslist.

      Artikel 5
      De gemeentelijk vertegenwoordiger binnen de intergemeentelijke vereniging beantwoordt de eventuele vragen over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur.

    • ILV Meetjeslandse Burensportdienst - jaarverslag en jaarrekening 2022: goedkeuring

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Caroline Fredrick, schepen

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, 392-395
      Statuten van de ILV Meetjeslandse Burensportdienst, artikel 14 en 16 

      Feiten en motivering

      De gemeente Lievegem maakt samen met de gemeenten Assenede, Evergem, Kaprijke, Maldegem, St Laureins, Eeklo en Zelzate deel uit van de Interlokale Vereniging Meetjeslandse Burensportdienst en de gemeente Lievegem treedt op als beherende gemeente.
      De algemene vergadering van het beheerscomité, die plaatsvond op 28 februari 2023 te Ertvelde, overeenkomstig artikel 8 van de statuten keurde het programma en de begroting voor het volgend werkjaar en het jaarverslag goed, de jaarrekening werd voorlopig vastgesteld.
      Artikel 14 van de statuten over de goedkeuring van de rekeningen en bestemming van het resultaat, waarin gestipuleerd is dat de rekening van de interlokale vereniging jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd moet worden aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.
      Artikel 16 van de statuten waarin gestipuleerd is dat samen met de rekening, ook het jaarverslag ter goedkeuring moet voorgelegd worden aan de deelnemende gemeenten.
      De jaarrekening 2022 en het bijhorende jaarverslag van de Interlokale Vereniging Meetjeslandse Burensportdienst worden ter goedkeuring voorgelegd.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Enig artikel

      De gemeenteraad keurt de jaarrekening en het jaarverslag 2022 van de ILV Burensportdienst Meetjesland goed.

    • Kerkfabriek Sint Martinus Zomergem - jaarrekening 2022: advies

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Martine Lataire-Gyssels, schepen

      Regelgeving

      Eredienstendecreet van 7 mei 2004, artikel 54 en 55
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Martinus Zomergem - Budget 2022: kennisname
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Martinus Zomergem - Budgetwijziging 2022/1: kennisname
      Collegebesluit van 21 maart 2023 over de jaarrekeningen 2022 van de Lievegemse kerkfabrieken

      Feiten en motivering

      De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient deze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.
      De rekeningen worden jaarlijks voor 1 mei bij het gemeentebestuur ingediend door het centraal kerkbestuur.
      Het centraal kerkbestuur diende op 14 maart 2023 de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint Martinus Zomergem in bij de gemeente.
      De gemeenteraad is bevoegd om advies te verlenen over de jaarrekening van een kerkfabriek.
      De gouverneur is bevoegd om de jaarrekening goed te keuren.
      De financieel directeur heeft op 17 maart 2023 gunstig advies verleend bij het agenderen van de jaarrekeningen voor het college van 21 maart 2023.

      Financiële impact

      De exploitatietoelage zoals vermeld in de jaarrekening, stemt overeen met het bedrag van de toelage die in de gemeenteboekhouding werd geregistreerd onder jaarbudgetrekening 2022/GBB-SSC/0790- 00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

      De jaarrekening 2022 van Sint-Martinus Zomergem is merkelijk gunstiger in vergelijking met wat budgettair was vooropgesteld, mede door de inbreng van het rekeningresultaat 2021.

      Uit volgende tabel blijkt het overschot dat zal worden ingebracht bij opmaak van het budget 2024 :

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Wout Bonroy, Lut Van der Spurt, Silke Eloot
      Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Enig artikel
      De gemeenteraad verleent gunstig advies over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Martinus Zomergem.

    • Kerkfabriek Sint Jans Onthoofding Oostwinkel - jaarrekening 2022: advies

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Martine Lataire-Gyssels, schepen

      Regelgeving

      Eredienstendecreet van 7 mei 2004, artikel 54 en 55
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Jans Onthoofding Oostwinkel - Budget 2022
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Jans Onthoofding Oostwinkel - Budgetwijziging 2022/01: kennisname
      Collegebesluit van 21 maart 2023 over de jaarrekeningen 2022 van de Lievegemse kerkfabrieken

      Feiten en motivering

      De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient deze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.
      De rekeningen worden jaarlijks voor 1 mei bij het gemeentebestuur ingediend door het centraal kerkbestuur.
      Het centraal kerkbestuur diende op 8 maart 2023 de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint Jans Onthoofding Oostwinkel.
      De gemeenteraad is bevoegd om advies te verlenen over de jaarrekening van een kerkfabriek.
      De gouverneur is bevoegd om de jaarrekening goed te keuren.
      De financieel directeur heeft op 17 maart 2023 gunstig advies verleend bij het agenderen van de jaarrekeningen voor het college van 21 maart 2023.

      Financiële impact

      De exploitatietoelage zoals vermeld in de jaarrekening, stemt overeen met het bedrag van de toelage die in de gemeenteboekhouding werd geregistreerd onder jaarbudgetrekening 2022/GBB-SSC/0790- 00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. Gezien het stopzetten van de eredienst in Oostwinkel, werd de gemeentelijke bijdrage voor 2022 nog slechts voor 50% uitbetaald.

      Maar voor de kerkfabriek Sint-Jans-Onthoofding Oostwinkel was voor het boekjaar 2022, mede door het ingebracht resultaat voor 2021, helemaal geen gemeentelijke bijdrage nodig gezien uit de jaarrekening een positief exploitatieresultaat voor betoelaging blijkt.

      Uit volgende tabel blijkt het overschot dat zal worden ingebracht bij opmaak van het budget 2024 :

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Wout Bonroy, Lut Van der Spurt, Silke Eloot
      Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Enig artikel
      De gemeenteraad verleent gunstig advies over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Jans-Onthoofding Oostwinkel.

    • Kerkfabriek Sint Gangulfus Ronsele - jaarrekening 2022: advies

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Martine Lataire-Gyssels, schepen

      Regelgeving

      Eredienstendecreet van 7 mei 2004, artikel 54 en 55
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Gangulfus Ronsele - Budget 2022: kennisname
      Collegebesluit van 21 maart 2023 over de jaarrekeningen 2022 van de Lievegemse kerkfabrieken

      Feiten en motivering

      De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient deze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.
      De rekeningen worden jaarlijks voor 1 mei bij het gemeentebestuur ingediend door het centraal kerkbestuur.
      Het centraal kerkbestuur diende op 14 maart 2023 de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint Gangulfus Ronsele en het coördinatieverslag in bij de gemeente.
      De gemeenteraad is bevoegd om advies te verlenen over de jaarrekening van een kerkfabriek.
      De gouverneur is bevoegd om de jaarrekening goed te keuren.
      De financieel directeur heeft op 17 maart 2023 gunstig advies verleend bij het agenderen van de jaarrekeningen voor het college van 21 maart 2023.

      Financiële impact

      De exploitatietoelage zoals vermeld in de jaarrekening, stemt overeen met het bedrag van de toelage die in de gemeenteboekhouding werd geregistreerd onder jaarbudgetrekening 2022/GBB-SSC/0790- 00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. Gezien het stopzetten van de eredienst in Ronsele, werd de gemeentelijke bijdrage voor 2022 nog slechts voor 50% uitbetaald.

      Maar voor de kerkfabriek Sint-Gangulfus Ronsele was voor het boekjaar 2022, mede door het ingebracht resultaat voor 2021, helemaal geen gemeentelijke bijdrage nodig gezien uit de jaarrekening een uitermate groot positief exploitatieresultaat voor betoelaging blijkt.

      Uit volgende tabel blijkt het overschot dat zal worden ingebracht bij opmaak van het budget 2024 :

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Wout Bonroy, Lut Van der Spurt, Silke Eloot
      Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Enig artikel
      De gemeenteraad verleent gunstig advies over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Gangulfus Ronsele.

    • Kerkfabriek Sint Ghislenus Waarschoot - jaarrekening 2022: advies

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Martine Lataire-Gyssels, schepen

      Regelgeving

      Eredienstendecreet van 7 mei 2004, artikel 54 en 55
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Ghislenus Waarschoot - Budget 2022: kennisname
      Collegebesluit van 21 maart 2023 over de jaarrekeningen 2022 van de Lievegemse kerkfabrieken

      Feiten en motivering

      De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient deze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.
      De rekeningen worden jaarlijks voor 1 mei bij het gemeentebestuur ingediend door het centraal kerkbestuur.
      Het centraal kerkbestuur diende op 14 maart 2023 de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint Ghislenus Waarschoot.
      De gemeenteraad is bevoegd om advies te verlenen over de jaarrekening van een kerkfabriek.
      De gouverneur is bevoegd om de jaarrekening goed te keuren.
      De financieel directeur heeft op 17 maart 2023 gunstig advies verleend bij het agenderen van de jaarrekeningen voor het college van 21 maart 2023.

      Financiële impact

      De exploitatietoelage zoals vermeld in de jaarrekening, stemt niet overeen met het bedrag van de toelage die in de gemeenteboekhouding werd geregistreerd onder jaarbudgetrekening 2022/GBB-SSC/0790- 00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. De reden hiervoor is dat in de loop van december 2022 al een voorschot op de werkingsbijdrage voor 2023 werd toegekend ten bedrage van 9.674,13 euro.

      De jaarrekening 2022 van Sint-Ghislenus is gunstiger in vergelijking met wat budgettair was vooropgesteld omwille van het uitbetaalde voorschot ten belope van 50% op de werkingsbijdrage voor 2023.

      Uit volgende tabel blijkt het overschot in de jaarrekening voor het boekjaar 2022 :

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Wout Bonroy, Lut Van der Spurt, Silke Eloot
      Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Enig artikel
      De gemeenteraad verleent gunstig advies over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Ghislenus Waarschoot.

    • Kerkfabriek Sint Martinus Lovendegem - jaarrekening 2022: advies

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Martine Lataire-Gyssels, schepen

      Regelgeving

      Eredienstendecreet van 7 mei 2004, artikel 54 en 55
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Martinus Lovendegem - Budget 2022: kennisname
      Collegebesluit van 21 maart 2023 over de jaarrekeningen 2022 van de Lievegemse kerkfabrieken

      Feiten en motivering

      De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient deze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.
      De rekeningen worden jaarlijks voor 1 mei bij het gemeentebestuur ingediend door het centraal kerkbestuur.
      Het centraal kerkbestuur diende op 14 maart 2023 de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint Martinus Lovendegem.
      De gemeenteraad is bevoegd om advies te verlenen over de jaarrekening van een kerkfabriek.
      De gouverneur is bevoegd om de jaarrekening goed te keuren.
      De financieel directeur heeft op 17 maart 2023 gunstig advies verleend bij het agenderen van de jaarrekeningen voor het college van 21 maart 2023.

      Financiële impact

      De exploitatietoelage zoals vermeld in de jaarrekening, stemt overeen met het bedrag van de toelage die in de gemeenteboekhouding werd geregistreerd onder jaarbudgetrekening 2022/GBB-SSC/0790- 00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

      Het resultaat uit de jaarrekening 2022 van Sint-Martinus Lovendegem sluit nagenoeg volledig aan op het bedrag dat budgettair was vooropgesteld.

      Uit volgende tabel blijkt het zeer geringe overschot dat zal worden ingebracht bij opmaak van het budget 2024 :

       

       

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Wout Bonroy, Lut Van der Spurt, Silke Eloot
      Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Enig artikel
      De gemeenteraad verleent gunstig advies over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Martinus Lovendegem.

    • Kerkfabriek Sint Bavo Vinderhoute - jaarrekening 2022: advies

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals, Steven Lambert
      Bevoegd lid

      Martine Lataire-Gyssels, schepen

      Regelgeving

      Eredienstendecreet van 7 mei 2004, artikel 54 en 55
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Bavo Vinderhoute - Budget 2022: kennisname
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Bavo Vinderhoute - Meerjarenplan 2020 - 2025 - wijziging 2022/1: goedkeuring
      Gemeenteraadsbesluit van 15 september 2021 over de Kerkfabriek Sint Bavo Vinderhoute - Budgetwijziging 2022/1: kennisname
      Collegebesluit van 21 maart 2023 over de jaarrekeningen 2022 van de Lievegemse kerkfabrieken

      Feiten en motivering

      De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient deze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.
      De rekeningen worden jaarlijks voor 1 mei bij het gemeentebestuur ingediend door het centraal kerkbestuur.
      Het centraal kerkbestuur diende op 14 maart 2023 de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint Bavo Vinderhoute.
      De gemeenteraad is bevoegd om advies te verlenen over de jaarrekening van een kerkfabriek.
      De gouverneur is bevoegd om de jaarrekening goed te keuren.
      De financieel directeur heeft op 17 maart 2023 gunstig advies verleend bij het agenderen van de jaarrekeningen voor het college van 21 maart 2023.

      Financiële impact

      De exploitatietoelage zoals vermeld in de jaarrekening, stemt overeen met het bedrag van de toelage die in de gemeenteboekhouding werd geregistreerd onder jaarbudgetrekening 2022/GBB-SSC/0790- 00/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

      De jaarrekening 2022 van Sint-Bavo Vinderhoute is gunstiger in vergelijking met wat budgettair was vooropgesteld, mede door de inbreng van het rekeningresultaat 2021.

      Uit volgende tabel blijkt het overschot dat zal worden ingebracht bij opmaak van het budget 2024 :

       

      Publieke stemming
      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
      Onthouders: Wout Bonroy, Lut Van der Spurt, Silke Eloot
      Resultaat: Met 23 stemmen voor, 3 onthoudingen
      Besluit

      Enig artikel
      De gemeenteraad verleent gunstig advies over de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek Sint-Bavo Vinderhoute.

    • Schriftelijke en mondelinge vragen van raadsleden aan burgemeester en college van burgemeester en schepenen

      Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
      Verontschuldigd: Freddy Haegeman, Ivan Goethals
      Bevoegd lid

      Nicholas Spinel, voorzitter

      Regelgeving

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 31 en 278

      Gemeenteraadsbesluit van 14 september 2022 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 11

      Feiten en motivering

      De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Voor het stellen van een vraag is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
      Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Een kopie van de vraag en het antwoord worden per e-mail bezorgd aan de raadsleden.
      Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan.
      Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.
      De behandeling van een mondelinge vraag beperkt zich tot vraag en antwoord en kan geen aanleiding geven tot een discussie tussen raadsleden.
      In de notulen van de zitting wordt melding gemaakt van de naam van de vraagsteller, aan wie de vraag is gericht en het onderwerp.
      Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad vermeldt de mondelinge en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

      Besluit

      Vragen en antwoorden omtrent :

      1. Schriftelijke vragen

      1.1. Raadslid Didier Garré: gele doos

      Op de gemeenteraad van 23 november 2022 is er door onze fractie gevraagd om de gele doos in te voeren. dit voorstel is toen geweigerd maar er is wel gezegd dat er "in overleg en in samenwerking met de Ouderenadviesraad en team welzijn wordt gekeken om een gedegen en waardig alternatief uit te werken met dezelfde doelstelling dat tegemoetkomt aan de vraag tot analoge communicatie en verbindend kan werken. "
      Onze vraag is hoe ver staan jullie met het uitwerken van dit alternatief ? 

      Antwoord schepen Martine Lataire-Gyssels:
      Het project 'De gele doos' werd intussen verschillende malen uitvoerig besproken, zowel met de interne diensten als met de Ouderenadviesraad.  Het verslag ervan is te lezen op de gemeentelijke website. Ook de vraag tot het uitwerken van een alternatief werd voorgelegd op de Ouderenadviesraad van 15 december vorig jaar. Dit verslag werd inmiddels goedgekeurd door de OAR en het college en is na te lezen op de gemeentelijke website. Hierin werd  beslist om het project terug voor te leggen in de volgende legislatuur.  Intussen kan er geleerd worden uit de evaluaties van de andere openbare besturen.  Aan de seniorenconsulent werd opdracht gegeven om geen alternatief uit te werken.
      Deze beslissing steunt op eerder overleg tussen de voorzitter van de OAR, RPO Meetjesland en Eerstelijnszone Meetjesland.

      We gaan dit advies van de OAR volgen en dit dossier over deze legislatuur tillen.
      Een alternatief uitdenken is niet alleen belastend voor het personeel, maar minder zinvol als omliggende gemeenten een ander systeem hanteren. Hulpverlening is namelijk gebiedsoverschrijdend.
      In het eerste jaar van de nieuwe legislatuur (2025) kunnen we dan een bevraging uitsturen naar de gemeenten die de doos hebben ingevoerd en naar de hulpverleningsdiensten om na te gaan of het een succes was en of de dozen door de hulpverleningsdiensten daadwerkelijk werden gebruikt, alsook of de info voldoende betrouwbaar en up to date was.
      Inmiddels hebben we wel al vernomen dat Zelzate die 'de gele doos' al had ingevoerd dit zal terugschroeven. In de krant is te lezen dat Zelzate de ‘omslachtige’ gele doos vervangt door een noodsticker: “Informatie was vaak niet up-to-date en medicatie soms vervallen”



      Raadslid Didier Garré vraagt om er toch nog eens over na te denken.
      Raadslid
      Wouter Ryckaert vindt dit een typisch voorbeeld om door te geven aan de hoge scholen.


      2. Mondelinge vragen:

      2.1. Raadslid Didier Garré: agenda gemeenteraad niet op website
      Vandaag de melding gekregen dat de agenda van de gemeenteraad niet op de website staat, is daar een reden voor?

      Antwoord algemeen directeur Eddy De Mits: neen, dat is zeker niet de bedoeling.  We kijken het na.


      2.2. Raadslid Gunter Lippens: kermis Waarschoot was pover
      Ik ben een beetje teleurgesteld in het verloop van de kermis van Waarschoot. Vrijdag was er iets te doen en laat ons zeggen maar 10 man, op zaterdag iets beter maar ook maar 15 man.  Op zondag was er dan wel volk, maar dat was dan vooral omdat er koers was. De subsidies zijn niet mis, maar wat gebeurt er dan met dit geld? Ik erger er mij aan.  Wetende dat als er corona was dat ze daar ook nog van geld van hebben overgehouden.
      Ik zag Paashazen, maar die waren niet aangekondigd, kinderen van Beke krijgen geen bonnetjes, van Zomergem krijgen zij er wel.  Als de organisatoren het niet meer zien zitten dan moeten zij dit afgeven.
      Ze kunnen misschien eens gaan luisteren naar het feestcomité Zomergem waar dit wel goed loopt.

      De burgemeester antwoordt bij gebrek aan aanwezigheid van schepen Freddy Haegeman die de feestelijkheden en de kermis in Waarschoot opvolgt:
      We gaan de boodschap overmaken aan Freddy, niet echt zicht op.  Maar inderdaad al enige jaren zit er minder swung op de kermis van Waarschoot. Vorige jaren was het minder weer, nu ook op vrijdag en zaterdag slecht weer, zondag was dit dan wel ok en dus ook meer volk.  De mensen van het feestcomité gaan er wel ten volle voor.  Kinderanimatie voor Waarschoot, inderdaad geen bonnetjes voor Beke, omdat ze er van Zomergem krijgen, anders dubbel in vergelijking met andere kinderen.  Dit is wel een traditie die doorgetrokken is naar alle deelgemeenten naar het voorbeeld van Zomergem.   Maar inderdaad er is altijd ruimte voor beterschap, zoek vrijwilligers, je bent er ook nog bij geweest, kijk bij je vrienden.  Maar helaas het engagement van mensen is steeds minder, maar ik volg je, maar het zal wel een aantal oorzaken hebben.
      De kermis laten overnemen en organiseren door ons team evenementen is niet haalbaar of doenbaar.  Team is te klein, zouden moeten uitbreiden en vraag is of dit wel de bedoeling kan zijn.
      Ik ga vragen aan Freddy om eens na te kijken hoe het subsidiebudget van 12.500 euro wordt besteed.
      We proberen hier de volgende keer op te antwoorden, of schriftelijk te antwoorden.


      2.3. Raadslid Wouter De Muynck: stand van zaken fietspadensnelweg Waarschoot Gent

      Schepen Chris De Wispelaere antwoordt: tot Evergem is het bijna in orde, maar voor het traject van Evergem naar Waarschoot zijn er nog heel wat problemen, o.a. opmetingen, en onteigeningen,... Het is momenteel  heel windstil in dit dossier.
      De burgemeester vult aan dat dit voor de provincie geen prioriteit is.  De missing link tussen Eeklo en Waarschoot was het voornaamste en die is er nu, maar nu focust men zich meer op Gent en R4.


      2.4. Raadslid Wouter De Muynck: vacatures in eigen gemeente promoten
      In de
      omringende gemeentes worden vacatures in eigen gemeente bekendgemaakt, bijvoorbeeld in Aalter met een jobbeurs.  Dat gebeurt via de lokaal economische raad. Kan dit bij ons ook niet?

      De burgemeester antwoordt dat wij als gemeente wel initiatieven nemen bijvoorbeeld een speciaal kanaal op de website 'Ondernemen' waarin onder andere alle vacatures van werkgevers in Lievegem kunnen worden bekendgemaakt ('Jobsin.Lievegem').
      En we hebben straks de ontvangst van de nieuwe inwoners met een infobrochure en standen waarin we dit ook aan bod zullen laten komen.



      2.5. Raadslid Wouter Ryckaert: fietspaden

      Ik heb dit reeds eerder gemeld maar op de verbinding Lostraat/Lovaart liggen er veel keitjes, kan er een oplossing komen voor fietsers, een duurzame oplossing?
      Rondpunt Vinderhoute : fietspad naar Neerstraat loopt niet door.

      Antwoord schepen Chris De Wispelaere: de keitjes worden regelmatig opgekuist.
      Het rondpunt in Vinderhoute hebben we v
      roeger ook al bekeken, niet eenvoudig op te lossen, grote werken voor nodig, is destijds zo geconcipieerd, de aanleg had anders moeten gebeuren. 

De voorzitter sluit de zitting op 26/04/2023 om 21:09.

Namens Gemeenteraad,

Eddy De Mits
algemeen directeur

Nicholas Spinel
voorzitter