Terug
Gepubliceerd op 27/04/2023

Besluit  Gemeenteraad

wo 26/04/2023 - 20:00

Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem - aanpassing: vaststelling

Aanwezig: Nicholas Spinel, voorzitter
Kim Martens, burgemeester
Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Schepenen
Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Raadsleden
Eddy De Mits, algemeen directeur
Verontschuldigd: Freddy Haegeman, schepen
Ivan Goethals, Steven Lambert, Raadsleden
Bevoegd lid

Jeroen Van Acker, schepen

Regelgeving

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 41, 2de lid, 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem - aanpassing: vastgesteld op de gemeenteraad van 15 september 2021

Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem- aanpassing, principieel goedgekeurd op de collegevergadering van 28 februari 2023

Feiten en motivering

Erkende (socio-)culturele verenigingen kunnen volgens bovenstaand "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" een aanvraag indienen voor een jaarlijkse basissubsidie, een jaarlijkse werkingssubsidie en plussubsidies voor vernieuwende culturele activiteiten en projecten.

Op de bestuursvergadering van de cultuurraad van 17 oktober 2022 werd het systeem van de plussubsidies cultuur geëvalueerd en besproken. De evaluatie resulteerde in het voorstel om de plussubsidies in het erkennings- en subsidiëringsreglement te schrappen en het budget toe te voegen aan de subsidiepot voor de variabele werkingssubsidie. Volgende argumenten worden daarbij aangehaald:

  • Er blijft een verschil in perceptie bestaan tussen de drie deelkernen. Voor de fusie had iedere deelkern een eigen subsidiereglement waarbij projecten op verschillende manieren werden gedefinieerd. In Zomergem ging het vaak over jaarlijks terugkerende evenementen/activiteiten die de vereniging financieel overstegen. Hun basissubsidie lag laag in vergelijking met de basissubsidies in Waarschoot en Lovendegem. In Waarschoot en Lovendegem werden dergelijke subsidies uitzonderlijk toegewezen. Het ging hier over éénmalige projecten die niet alleen financieel, maar ook inhoudelijk de reguliere werking overstegen. Met de invoer van het nieuwe reglement merken we dat het verschil in perceptie blijft bestaan: verenigingen blijven indienen zoals ze het gewoon waren in de oude deelkern. Gevolg is dat er te weinig ingediend wordt vanuit Lovendegem en Waarschoot en er te grote verwachtingen zijn vanuit Zomergem.
  • Moeilijk te beoordelen door bestuur van de cultuurraad. Uit de praktijk blijkt dat het beoordelen van de dossiers, ondermeer door het verschil in perceptie, niet evident is voor het bestuur.
  • Niemand tevreden. Uit een aantal jaar praktijkervaring met de plussubsidies leert het bestuur dat niemand tevreden is. Er is veel ongenoegen rond al dan niet positieve beslissingen.
  • Sterke implicatie voor de uitbetaling van de subsidies. De uitbetaling van de jaarlijkse basis-en werkingssubsidie moet wachten tot februari en dit komt doordat de verwerking van de plussubsidies pas eind december kan gebeuren, na indiening van alle verantwoordingsnota’s. De overschot van de plussubsidies, het bedrag dat niet verdeeld wordt onder de aanvragen plussubsidies, wordt immers toegevoegd aan de werkingssubsidies.
  • Reglement wilde ideeën. Vernieuwende projecten/evenementen van verenigingen worden ook gesubsidieerd via het reglement wilde ideeën. Bij dit reglement liggen de subsidiebedragen hoger. Momenteel zijn de plussubsidies en de subsidie wilde ideeën beiden subsidies voor eenzelfde soort evenementen en dat heeft geen zin.

Op de bestuursvergadering van de cultuurraad van 13 februari 2023 werd het erkennings- en subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen Lievegem in die zin aangepast: alle verwijzingen naar plussubsidies werden uit het reglement geschrapt.

Daarnaast vraagt het bestuur van de cultuurraad om in artikel 3 volgende zin toe te voegen: "Netwerk- en koepelorganisaties van verenigingen/organisaties die reeds gemeentelijke cultuursubsidies ontvangen vallen ook onder deze categorie." Met deze toevoeging wil men de regel die dubbele subsidiëring uitsluit ook duidelijk vermelden in dit artikel.

Het aangepaste "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" werd op 28 februari 2023 principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

Op de algemene vergadering van de cultuurraad van 3 april 2023 werd positief advies gegeven rond dit aangepaste reglement, met 37 ja-stemmen en 3 neen-stemmen.

Financiële impact

In het meerjarenplan 2020 - 2025 is voor de uitvoering van het "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" een krediet van 59.500 euro voorzien onder jaarbudgetrekening xxxx/GBB-CULT/0709-00/6493000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN, respectievelijk 46.000 euro voor toekenning van de basis- en werkingssubsidies en 13.500 euro voor toekenning van plussubsidies.

Bijlagen die integraal deel uitmaken van het besluit

ERKENNINGS- EN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR (SOCIO-)CULTURELE VERENIGINGEN LIEVEGEM

Artikel 1
De verbindende werking van cultuurbeleving maakt dat cultuur een belangrijke bijdrage levert tot de gemeenschapsvorming. Precies om die reden voorziet de gemeente Lievegem een financiële ondersteuning aan erkende verenigingen die hieraan op regelmatige basis een bijdrage leveren. Het gemeentebestuur beoogt een rechtvaardige verdeling van het beschikbare budget op basis van een eenvoudig en transparant systeem. De erkenning en subsidiëring gebeuren daarom volgens de voorwaarden die in dit reglement zijn vastgelegd.


Erkenningsvoorwaarden als (socio-)culturele vereniging

 
Artikel 2
Om erkend te worden dient een socio-culturele of culturele vereniging blijvend te voldoen aan volgende voorwaarden:
•    culturele en / of socio-culturele activiteiten organiseren/voorbereiden op het grondgebied van de gemeente. Dit zijn activiteiten gericht op gemeenschapsvorming, vormingswerk, zorg voor het erfgoed, cultuurspreiding, cultuurcreatie en cultuurparticipatie.
•    minimum 1 jaar actieve socio-culturele of culturele werking kunnen bewijzen
•    zetel van de vereniging bevindt zich in Lievegem
•    een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen afsluiten

Artikel 3
Politieke partijen en onderafdelingen, vakbonden, beroepsverenigingen en mutualiteiten die socio-culturele of culturele activiteiten organiseren kunnen niet erkend worden als (socio-)culturele vereniging. Netwerk- en koepelorganisaties van verenigingen/organisaties die reeds gemeentelijke cultuursubsidies ontvangen vallen ook onder deze categorie.

Artikel 4
Verenigingen met senioren als belangrijkste doelgroep van hun werking ressorteren onder het erkennings- en subsidiereglement voor seniorenverenigingen Lievegem en kunnen bijgevolg niet erkend worden als (socio-)culturele vereniging.

Artikel 5
Op basis van hun werking worden de erkende (socio-)culturele verenigingen ingedeeld in één van volgende werkvormen:
•    Categorie A: verenigingen podiumkunsten
Een podiumkunstenwerking behelst alle vormen van kunst die uitgevoerd worden op een podium in de aanwezigheid van publiek. Tot de podiumkunsten behoren live-uitvoeringen van muziek, dans en toneel, georganiseerd door een groep van vrijwilligers.
•    Categorie B: socio-culturele en andere culturele verenigingen
Een (socio-)culturele werking beoogt kennis, inzicht en vaardigheden te ontwikkelen in functie van een bredere ontplooiing in de samenleving, en dit via vrijwillig engagement.
•    Categorie C: harmonieën en fanfares (hafa).
Een harmonie of fanfare is een orkest dat uit minstens 25 muzikanten bestaat en een regelmatige werking met minstens 30 repetities / uitvoeringen heeft.



Erkenningsaanvraag (socio-)culturele vereniging


Artikel 6
De vereniging dient een aanvraag tot erkenning in via het (online) aanvraagformulier op de gemeentelijke website. Bij de aanvraag moeten de volgende documenten zitten:
•    Statuten, of als die er niet zijn, de doelstellingen van de vereniging
•    Activiteitenverslag van het voorbije werkingsjaar waarbij de (socio-)culturele werking bewezen wordt

Artikel 7
Elke aanvraag tot erkenning wordt door het college van burgemeester en schepenen voor advies voorgelegd aan de cultuurraad.

Artikel 8
Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de cultuurraad, een erkenning onmiddellijk beëindigen wanneer de vereniging niet langer voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en 5.
 
Artikel 9
Team Cultuur kan, op advies van de cultuurraad of op eigen initiatief, op elk tijdstip een erkende socio-culturele of culturele vereniging uitnodigen de nodige documenten voor te leggen waaruit moet blijken dat nog steeds voldaan wordt aan de erkenningsvoorwaarden. Wanneer een vereniging er niet meer aan voldoet, de procedures niet correct naleeft, bewust foutieve gegevens bezorgt of geen gevolg geeft aan een oproep tot indienen van extra informatie, kan het college van burgemeester en schepenen, na advies van de cultuurraad, de erkenning intrekken.


Beschikbare subsidies en voorwaarden als (socio)culturele vereniging


Artikel 10
De subsidiëring van de erkende (socio-)culturele verenigingen heeft tot doel het sociale en culturele leven in de gemeente te bevorderen en de activiteiten die verenigingen organiseren te waarderen. De subsidiëring bestaat uit:
•    een vaste basissubsidie
•    een variabele werkingssubsidie
    
1.    Basis- en werkingssubsidie

Artikel 11
Alle erkende verenigingen uit categorie A en B kunnen een basissubsidie van 400 euro aanvragen voor hun werking.

Artikel 12
Alle erkende verenigingen uit categorie C kunnen een basissubsidie van 2000 euro aanvragen voor hun werking.

Artikel 13
Verenigingen uit categorie A en B kunnen hun basissubsidie aanvullen met een werkingssubsidie voor kwaliteitsvolle activiteiten met een socio-culturele of culturele meerwaarde voor het culturele leven van de inwoners in de gemeente. Voor de werkingssubsidie wordt het totale subsidiebedrag min de totaal toegekende basissubsidies gereserveerd.  
 
Artikel 14
De werkingssubsidie wordt verdeeld op basis van een puntensysteem. De waarde van een punt wordt bepaald door het totale subsidiebedrag te delen door het totale aantal toegekende punten van alle verenigingen samen. Iedere vereniging krijgt een subsidie toegekend ter waarde van het aantal behaalde punten.  
 
Artikel 15
De punten worden toegekend aan (socio-)culturele activiteiten die de vereniging organiseerde in het voorbije werkingsjaar. Volgende punten worden toegekend:
•    Categorie A:
10 punten per voorstelling in eigen productie. Eigen producties zijn live-publieksvoorstellingen, waarvan de organisatie en uitvoering volledig in handen is van de vereniging en die opgezet worden voor het grote publiek.
•    Categorie B:
1 punt per georganiseerde activiteit of georganiseerde lessenreeks

Artikel  16
Een werkingsjaar loopt van 1 september tot 31 augustus.

Artikel 17
De ingediende activiteiten moeten voldoen aan volgende voorwaarden:
•    Alle activiteiten moeten open staan voor leden en niet-leden. Repetities, bestuursuitstappen, bestuursvergaderingen, … komen niet in aanmerking voor subsidiëring.
•    Voor alle ingediende activiteiten moet de nodige promotie gevoerd zijn, bij voorkeur via de uitdatabank
•    Activiteiten die via een andere weg gemeentelijk gesubsidieerd worden kunnen via dit reglement geen subsidies meer ontvangen

Artikel 18
De vereniging engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteiten.

Artikel 19
De beoordeling van de dossiers gebeurt door team Cultuur. Het college van burgemeester en schepenen zal de definitieve subsidieverdeling voor advies voorleggen aan de cultuurraad.


Subsidie-aanvraag voor (socio-)culturele verenigingen


Artikel 20
Om de basis- en werkingssubsidie aan te vragen dienen de erkende (socio-)culturele verenigingen hun subsidieaanvraag jaarlijks voor 30 september in via het (online)subsidieformulier op de gemeentelijke website.

Artikel 21
Het team Cultuur kan, op advies van de cultuurraad of op eigen initiatief, op elk tijdstip een erkende (socio-)culturele vereniging uitnodigen de nodige documenten voor te leggen waaruit moet blijken dat de ingediende activiteiten voldoen aan de voorwaarden gesteld in dit reglement. Wanneer misbruik wordt vastgesteld, kan het college van burgemeester en schepenen, na advies van de cultuurraad, de subsidies van het betreffende jaar terugvorderen.

Betwisting

Artikel 22
Bij betwisting over de erkenning als (socio-)culturele vereniging of toekenning van subsidies kan de vereniging een bezwaarschrift richten aan het college van Burgemeester en Schepenen. Die vraagt op haar beurt advies van de Cultuurraad. Indien van dit advies wordt afgeweken, motiveert het college van Burgemeester en Schepenen zijn beslissing.

Bekendmaking

Team communicatie, team financiën en de voorzitter van de cultuurraad
Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke website en aan ABB via het digitaal loket.

Publieke stemming
Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Wout Bonroy, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad stelt de aanpassing aan het "Erkennings- en subsidiereglement voor (socio-)culturele verenigingen Lievegem" vast.

Artikel 2

Het aangepaste reglement gaat van kracht vanaf 1 januari 2023.