Gerrit Van Brabandt, schepen
Kim Martens, schepen
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40§3
Het gemeenteraadsbesluit van 24 april 2019 over de goedkeuring van het gemeentelijk klimaatmitigatieplan
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 oktober 2020 over de principiële goedkeuring van het subsidiereglement voor de aankoop van natuurgebieden door erkende natuurverenigingen
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 september 2021 over de principiële goedkeuring van het subsidiereglement voor de aankoop van natuurgebieden door erkende natuurverenigingen.
Het stimuleren van bijkomend groen en het aanplanten van bomen past in het gemeentelijk klimaatmitigatieplan.
Het subsidiëren van de aankoop van percelen voor bebossing en natuurontwikkeling is opgenomen onder actie 22 van het meerjarenplan 2020-2025.
Na de principiële goedkeuring van het ontwerp door het college van burgemeester en schepenen werd advies gevraagd aan de GEMINA en Land- en Tuinbouwraad. Deze adviezen zijn terug te vinden in 'Bijlagen'.
Het advies van de Gemina wordt gevolgd, de aanpassingen werden opgenomen in de tekst van het aangepast ontwerp reglement.
-Artikel 1: 'Herbevestigde Agrarische Gebieden (HAG) worden uitgesloten, maar er kan afgeweken worden mits een motivering van de bijzondere waarde van het gebied en een gunstig advies van de Gemina en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.'
De 'HAG' is een selectie van gebieden van het gewestplan waar de 'agrarische bestemming' actueel nog van toepassing is. We onderstrepen het belang van deze gebieden.
Het advies van de Land- en Tuinbouwraad wordt wel gevolgd op volgende punten:
-Artikel 1: Schrappen van 'of een uitbreidingszone van een erkend natuurreservaat overeenkomstig het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, of in het globaal kader van een goedgekeurde verkenning, vermeld in artikel 3, eerste lid, 1°, van het besluit van 14 juli 2017'.
-Artikel 1: Schrappen van 'Voor een ligging in andere gebieden dan deze vermeld in voorgaand lid dient een verantwoordingsnota te worden gevoegd over de bijzondere waarde van het gebied'.
-Artikel 10 wordt in de geest van het advies aangepast. De verplichting tot erkenning als natuurreservaat wordt geschrapt en vervangen door 'De aankoper wordt er toe geacht om het aangekochte gebied geheel of gedeeltelijk toegankelijk te maken. Uitzondering op deze publieke toegankelijkheid kan verkregen worden na advies van de Gemina en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. '
De aanwezigheid van een erkend natuurreservaat heeft inderdaad zijn effect op de uitbating van een landbouwbedrijf inzake afstandsregels.
Het advies van de Land- en Tuinbouwraad wordt niet gevolgd op volgende punten:
-Artikel 1: geen schrapping van 'of hieraan gelijkwaardige gebieden'. Het gaat hier om de gebieden in BPA's en RUP's net niet om gebieden volgens gewestplan. Er bestaan gelijkwaardige gebieden in BPA's en RUP's, maar deze lijst is niet-limitatief en kan hier niet als dusdanig opgenomen worden.
-Artikel 1: 'volgens de biologische waarderingskaart aangeduid als biologisch (zeer) waardevol' wordt behouden. De volgende zin in die geest wordt wel toegevoegd (uit advies Gemina): 'Herbevestigde Agrarische Gebieden (HAG) worden uitgesloten, maar er kan afgeweken worden mits een motivering van de bijzondere waarde van het gebied en een gunstig advies van de Gemina en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.'
We zijn van mening dat we de natuurwaarden aanwezig in gebieden die op de biologische waarderingskaart aangeduid staan als biologisch (zeer) waardevol (verder) willen ontwikkelen. We onderstrepen daarnaast ook het belang van de HAG.
In het meerjarenplan 2020-2025 is er jaarlijks 10.000 euro krediet voorzien onder jaarbudgetrekening xxxx/ACT-022/0340-00/6499999/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
(ACT-022 "Subsidies aankoop en inrichten te bebossen percelen").
Reglement met betrekking tot de toelage voor aankoop van natuurgebieden te Lievegem door erkende natuurverenigingen
Artikel 1
Binnen de perken van de gemeentelijke meerjarenplanning kan het gemeentebestuur toelagen verlenen voor de aankoop van gronden binnen de gemeente Lievegem met de bedoeling deze in te richten en te beheren als natuurgebied.
De bedoelde gronden moeten gelegen zijn in één van de volgende gebieden:
- in een bosgebied, groengebied, parkgebied, bufferzone of valleigebied volgens het gewestplan
- in bosgebied, groengebied, parkgebied, bufferzone, valleigebied of hieraan gelijkwaardige gebieden volgens de B.P.A.’s en RUP’s opgemaakt door de gemeente of de hogere overheid
- volgens de biologische waarderingskaart aangeduid als biologisch (zeer) waardevol
- Grote Eenheid Natuur (GEN), Grote eenheid Natuur in Ontwikkeling (GENO), natuurverwevingsgebied of natuurverbindingsgebied (IVON).
Herbevestigde Agrarische Gebieden (HAG) worden uitgesloten, maar er kan afgeweken worden mits een motivering van de bijzondere waarde van het gebied en een gunstig advies van de Gemina en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2
De voor betoelaging in aanmerking komende natuurverenigingen zijn alle verenigingen die door het Vlaamse Gewest als dusdanig erkend worden.
Artikel 3
Hoger vernoemde verenigingen maken aan het gemeentebestuur een afschrift over van hun statuten en geven onmiddellijk kennis van eventuele wijzigingen aan deze statuten.
Artikel 4
De aankoop van gronden wordt niet betoelaagd als deze verworven worden van een andere natuurvereniging.
Artikel 5
De toelage bedraagt maximum 10% van de aankoopprijs, zoals deze voorkomt in de aankoopakte, vermeerderd met de totaliteit van de notaris- en registratiekosten.
Wanneer voor dezelfde gronden ook een toelage verkregen wordt van het Vlaams Gewest en van het provinciebestuur, kan de gezamenlijke verkregen toelage nooit meer bedragen dan de gehele aankoopprijs, vermeerderd met de totaliteit van de notaris- en registratiekosten. Wanneer deze totale toelage meer bedraagt wordt het gemeentelijk aandeel evenredig verminderd zodat maximum 100% kan bekomen worden.
Er wordt een jaarlijks transactiekrediet voorzien in het gemeentelijk meerjarenplan. Indien dit voor een bepaald jaar onvoldoende blijkt kan een volgende schijf in het daaropvolgend jaar uitbetaald worden.
De vereniging bewijst de totale kostprijs aan het gemeentebestuur.
Artikel 6
De aanvraag tot het bekomen van een toelage voor de aankoop van gronden dient ingediend te worden bij het college van burgemeester en schepenen van Lievegem.
De aanvraag dient vergezeld te zijn van:
- Een uittreksel uit het kadaster met de kadastrale omschrijving van de betreffende gronden;
- Een kopie van het gewestplan op schaal 1/10.000 waarop de betreffende gronden zijn aangeduid;
- In voorkomend geval een uittreksel uit het bijzonder plan van aanleg, op schaal 1/10.000, waarbinnen de gronden gelegen zijn;
- Een ecologische beschrijving van de betrokken gronden en een opgave van de geplande beheerwerken.
- De verleden aankoopakte incl. oplijsting van de verschillende kosten verbonden aan de aankoop.
Artikel 7
Binnen de 60 dagen na datum van ontvangst van het volledige dossier deelt het gemeentebestuur de aanvrager mee of de geplande aankoop al dan niet voor toelage in aanmerking komt.
Artikel 8
Na aankoop stelt het college van burgemeester en schepenen, op basis van de door de vereniging ingediende stukken, het juiste bedrag van de toelage vast. Van deze beslissing wordt de aanvragende vereniging in kennis gesteld.
Artikel 9
Op basis van het besluit, vermeld in artikel 7 wordt de toelage uitbetaald. Het gemeentebestuur is geenszins intresten verschuldigd voor een eventueel laattijdige uitbetaling van deze toelage.
Artikel 10
De aankoper wordt er toe geacht om het aangekochte gebied geheel of gedeeltelijk toegankelijk te maken. Uitzondering op deze publieke toegankelijkheid kan verkregen worden na advies van de Gemina en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 11
De gronden waarvan de aankoop door de gemeente Lievegem werden betoelaagd mogen niet worden ontvreemd, noch aan het gebruik en de bestemming als natuurgebied worden onttrokken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen. Deze kan voorwaarden verbinden aan de eventuele toestemming.
De gesubsidieerde gronden moeten minimaal 10 jaar in eigendom van de gesubsidieerde erkende natuurvereniging blijven.
Artikel 12
De betrokken verenigingen zijn ertoe gehouden steeds het toezicht van de gemeentelijke ambtenaren toe te staan en in elke communicatie met betrekking tot de aankoop van deze gebieden het gemeentebestuur te vermelden.
Artikel 13
Alle betwistingen omtrent de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 14
De door het Agentschap Natuur en Bos gevraagde periodieke beheersevaluatie van de aangekochte gebieden, inclusief het beheersplan, wordt ook ingediend bij het gemeentebestuur.
Artikel 15
Bij niet-naleving van onderhavig reglement kan het gemeentebestuur overgaan tot de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de verleende toelagen.
Artikel 16
Het college van burgemeester en schepenen wordt met de uitvoering van deze beslissing belast.
Artikel 17
Dit besluit treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019.
Dit besluit wordt bezorgd aan team financiën, Gemina, GALT, ABB via digitaal loket en op de website geplaatst.
Enig artikel
De gemeenteraad stelt het subsidiereglement met betrekking tot de toelage voor aankoop van natuurgebieden te Lievegem door erkende natuurverenigingen vast.