Kim Martens, burgemeester
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 40 §3 over de bevoegdheid van de gemeenteraad om de gemeentelijke reglementen vast te stellen en artikel 302 over de organisatie van een systeem van klachtenbehandeling bij reglement door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 mei 2023 over de principiële goedkeuring van het klachtenreglement van lokaal bestuur Lievegem
1. Strategisch kader
1.1 Algemeen
1.2 Basisregels uit werkgroep dienstverlening
Uit de werkgroep dienstverlening kwamen 10 basisregels waar eensgezindheid over was in een workshop rond klantencontacten:
2. Een klachtenreglement
Een lokaal bestuur moet een klachtenreglement hebben volgens het decreet lokaal bestuur.
Dat klachtenreglement bevat het systeem (= de manier) waarop klachten behandeld worden. Een bestuur is vrij om het systeem te kiezen, maar dat moet natuurlijk voldoen aan grondbeginselen van behoorlijk bestuur. Anderzijds willen we het proces ook niet te complex maken.
Wat van belang is, is dat de inwoner binnen de kortst mogelijke termijn geholpen wordt.
3. Doel
Uit het kader en de parameters destilleren we een doel.
Het doel bestaat uit kernwoorden die de lading van de 10 basisregels dekken en de algemene parameters respecteren:
Klachten efficiënt, tijdig, grondig, empathisch en als kans behandelen.
REGLEMENT OVER DE KLACHTENBEHANDELING
Artikel 1. Visie en doel
Dit reglement organiseert een laagdrempelig systeem voor de behandeling van klachten over de werking van de diensten van het lokaal bestuur Lievegem.
Iedereen heeft recht op een grondige behandeling van zijn klacht over de dienstverlening van het lokaal bestuur Lievegem. Het lokaal bestuur Lievegem verzekert iedere indiener van een klacht het recht op een objectieve, behoorlijke en kosteloze behandeling van de klacht overeenkomstig de bepalingen van dit reglement.
Artikel 2. Definities
In dit reglement hanteren we de onderstaande definities:
Artikel 3. Doelgroep en toepassingsgebied
§1. Dit reglement is van toepassing op het lokaal bestuur Lievegem.
§2. Volgende klachten vallen buiten het toepassingsgebied van dit reglement en zijn onontvankelijk:
1°. De klachten die geen betrekking hebben op de werking van de teams binnen het lokaal bestuur, waaronder:
2°. De klachten die onderhevig zijn aan een andere behandelingsprocedure binnen het lokaal bestuur, waaronder:
3°. De klachten die betrekking hebben op feiten of voorvallen die het voorwerp zijn van een juridische betwisting, van een gerechtelijke of administratieve procedure.
4°. De klachten die kennelijk onredelijk zijn in de zin dat de klachtindiener zijn recht op behandeling van een klacht misbruikt of aanwendt op een wijze die van een normaal zorgvuldig en omzichtig persoon mag verwacht worden.
5°. De klachten die eerder werden ingediend en volledig werden behandeld.
§3. De klachten die buiten de toepassing van dit reglement vallen, worden geregistreerd, maar niet verder behandeld. Zij krijgen de beoordelingsstatus ”onontvankelijk”.
Het lokaal bestuur Lievegem streeft naar een cultuur van continue verbetering. Alle klachten (ook anonieme) die worden ontvangen, vormen hierbij belangrijke input.
Artikel 4. Indienen van een klacht
§1. Een klacht kan mondeling of schriftelijk worden ingediend bij een klachtontvanger.
Artikel 5. Registratie
§1. Na ontvangst worden klachten door de klachtontvanger geregistreerd in een centrale databank en voor verdere behandeling toegewezen aan het juiste team.
§2. Na de registratie van een klacht ontvangt de klachtindiener een (automatische) ontvangstmelding.
Artikel 6. Ontvankelijkheidsonderzoek
§1. Na registratie onderzoekt de contactpersoon klachten de ontvankelijkheid van de klacht op basis van de regels zoals opgenomen in artikel 3, §2 van dit reglement.
§2. Als na onderzoek blijkt dat de klacht onontvankelijk is, wordt de klachtindiener uiterlijk binnen een termijn van 3 werkdagen na ontvangst van de klacht, hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. In dit antwoord zal de klachtindiener, in de mate van het mogelijke, geïnformeerd worden over eventuele andere stappen of zal deze doorverwezen worden naar de juiste procedure of bevoegde instantie. Na deze schriftelijke melding beschouwt het lokaal bestuur Lievegem de klacht als afgehandeld.
§3. Als na onderzoek blijkt dat de klacht ontvankelijk is, wordt de klachtindiener uiterlijk binnen een termijn van 3 werkdagen na ontvangst van de klacht, hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.
Artikel 7. Behandelen en opvolgen van klachten
§1. Eenmaal de klacht ontvankelijk blijkt, vangt het inhoudelijk onderzoek aan. Hierbij onderzoekt de klachtenbehandelaar de klacht inhoudelijk op basis van alle beschikbare informatie.
De klachtenbehandelaar kan bijkomende informatie inwinnen die nuttig kan zijn voor het onderzoek naar de klacht.
§2. De klacht krijgt een kwalificatie: ongegrond, gegrond, deels gegrond of geen oordeel.
1°. Ongegrond: het lokaal bestuur heeft geen fout begaan.
2°. Deels gegrond: zowel het lokaal bestuur Lievegem als de indiener van de klacht hebben een
fout begaan.
3°. Gegrond: de gedragingen van het lokaal bestuur zijn in strijd met de beginselen
van behoorlijk bestuur. De indiener van de klacht krijgt gelijk.
4°. Geen oordeel: ondanks alle elementen in het dossier kan er niet vastgesteld worden hoe beide partijen beter hadden kunnen handelen.
§3. Als de klacht gegrond of deels gegrond is, zal het lokaal bestuur Lievegem de nodige inspanningen leveren om tot een oplossing te komen.
§4. De klachtindiener ontvangt de beslissing en, in voorkomend geval, een voorstel van oplossing binnen een termijn van 10 werkdagen na de verklaring van ontvankelijkheid. Dit is niet noodzakelijk een eindbeslissing, maar kan ook een stand van zaken met een overzicht van reeds ondernomen acties zijn.
§5. We streven ernaar om binnen de 10 werkdagen een eindbeslissing te geven. Als er juridisch advies ingewonnen moet worden of er een terugkoppeling naar een bestuursorgaan moet gebeuren, kan dit langer duren. Dit communiceren we naar de klager.
Artikel 8. Rapportage
§1. De algemeen directeur rapporteert aan de gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn over de ingediende klachten tegen het lokaal bestuur Lievegem in de kwartaalrapportering.
Artikel 9. Bemiddelaar
§1. Als de klachtindiener geen voldoening neemt met het gekregen antwoord op zijn klacht of de klacht niet binnen een redelijke termijn beantwoord wordt, kan de klachtindiener zich richten tot de bemiddelingsdienst van het lokaal bestuur Lievegem.
§2. Als een klachtindiener na behandeling van een klacht nogmaals contact opneemt met het lokaal bestuur Lievegem voor identiek dezelfde klacht, dan behandelt de bemiddelingsdienst van het lokaal bestuur Lievegem de klacht.
§3. De klachtindiener ontvangt de beslissing en, in voorkomend geval, een voorstel van oplossing binnen een termijn van 10 werkdagen na de verklaring van ontvankelijkheid. Dit is niet noodzakelijk een eindbeslissing, maar kan ook een stand van zaken met een overzicht van reeds ondernomen acties zijn.
Artikel 10. Informatieveiligheid
De verwerking van persoonsgegevens in het kader van de toepassing van dit reglement verloopt steeds in overeenstemming met de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het privacybeleid van het lokaal bestuur Lievegem.
Voor meer informatie kan men terecht op https://www.lievegem.be/privacy-policy.
Artikel 11. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2023.
Bekendmaking op de website.
Naar ABB via digitaal loket.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het klachtenreglement van het lokaal bestuur Lievegem vast.
Artikel 2
Het klachtenreglement van het lokaal bestuur Lievegem treedt vanaf 1 juli 2023 in werking.