Guy De Neve, schepen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3
De wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke dranken
De wetsbepalingen inzake de slijterijen van gegiste dranken samengeordend op 3 april 1953
Het koninklijk besluit van 4 april 1953 tot regeling van de uitvoering van de wetsbepalingen inzake de slijterijen van gegiste dranken
Het koninklijk besluit van 28 februari 1991 betreffende de inrichtingen die onder de toepassing vallen van hoofdstuk II van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen
Koninklijk Besluit van 26 april 2024, dat de inwerkingtreding van de artikelen 5 tot en met 9 van de wet van 25 april 2007 regelt (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 10 mei 2024). Hiermee wordt Hoofdstuk II 'Hygiënische eisen voor slijterijen van gegiste dranken' (artikelen 5 tot 7) van de samengeordende wetsbepalingen van 1953 opgeheven.
Besluit van de gemeenteraad van 14 september 2023 over reglement voor het bekomen van een drankvergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken bij de uitbating van drankgelegenheden
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 mei 2024 over reglement voor het bekomen van een drankvergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken bij de uitbating van drankgelegenheden - wijziging: principiële goedkeuring
De gemeente Lievegem bepaalt bij wijze van reglement de procedure tot het toekennen en behouden van een drankvergunning voor het gebruik ter plaatse voor de verkoop, het aanbieden of het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken, zelfs gratis, dit in uitvoering van de wetsbepalingen samengeordend op 3 april 1953 en het koninklijk besluit van 4 april 1953 inzake slijterijen van gegiste dranken en het koninklijk besluit van 28 december 1983, en latere wijzigingen, betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank.
Het reglement voor het bekomen van een drankvergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken bij de uitbating van drankgelegenheden werd op 14 september 2023 door de gemeenteraad van Lievegem vastgesteld.
Afschaffen hygiëne-vereisten
Vanaf 20 mei 2024 zijn de hygiëne-vereisten voor slijterijen van gegiste en sterke dranken niet meer van toepassing.
Deze verandering is het gevolg van het Koninklijk Besluit van 26 april 2024, dat de inwerkingtreding van de artikelen 5 tot en met 9 van de wet van 25 april 2007 regelt (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 10 mei 2024). Hiermee wordt Hoofdstuk II 'Hygiënische eisen voor slijterijen van gegiste dranken' (artikelen 5 tot 7) van de samengeordende wetsbepalingen van 1953 opgeheven. Deze opheffing geldt ook voor het schenken van sterke drank, aangezien de wet van 1983 naar dezelfde hygiënebepalingen verwijst.
Advies team omgeving - lokale economie
Door het afschaffen van de hygiëne vereisten is een wijziging aan het gemeentelijke reglement voor drankvergunningen noodzakelijk.
De verwijzingen naar de hygiëne-vereisten worden geschrapt uit het reglement.
Reglement voor het bekomen van een drankvergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken bij de uitbating van drankgelegenheden
TITEL I Algemene bepalingen
Artikel 1 Doel
De gemeente Lievegem bepaalt bij wijze van dit reglement de procedure tot het toekennen en behouden van een drankvergunning voor het gebruik ter plaatse voor de verkoop, het aanbieden of het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken, zelfs gratis, dit in uitvoering van de wetsbepalingen samengeordend op 3 april 1953 en het koninklijk besluit van 4 april 1953 inzake slijterijen van gegiste dranken en het koninklijk besluit van 28 december 1983, en latere wijzigingen, betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank.
Artikel 2 Definities
In dit reglement hebben de onderstaande termen de volgende betekenis.
• Aangestelde: de persoon die al dan niet tegen bezoldiging een drankgelegenheid uitbaat voor de rekening van de uitbater.
• Affiche ‘Beteugeling van de dronkenschap’: Elke horeca-uitbater is verplicht om de besluitwet op de beteugeling van de dronkenschap op een goed zichtbare plaats in de drankgelegenheid uit te hangen. Deze besluitwet van 14 november 1939 (gewijzigd door de wet van 15 april 1958) kan verkregen worden bij een door het Ministerie van Financiën erkende drukker.
• Brandveiligheidsonderzoek: een onderzoek naar de brandveiligheid, uitgevoerd door Brandweerzone Centrum, waarin de voorwaarden gesteld in de politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand en ontploffing in publiek toegankelijke inrichtingen worden nagegaan.
• Gegiste dranken: alle dranken zoals gedefinieerd door artikel 7, 8, 11 en 14 van de wet van 7 januari 1988 over de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken, zijnde:
Bier
Mousserende en niet-mousserende wijn
Andere niet-mousserende producten
Andere mousserende gegiste dranken en tussenproducten
• Occasionele drankgelegenheid: drankgelegenheid die, naar aanleiding van om het even welke gebeurtenis van voorbijgaande aard, ten hoogste tienmaal per jaar en telkens voor niet langer dan vijftien opeenvolgende dagen wordt gehouden door een kring, een maatschappij of een particuliere vereniging, met uitzondering van de handelsvennootschappen en van feitelijke verenigingen met winstoogmerk. Drankgelegenheden gehouden op tentoonstellingen en op jaarbeurzen worden geacht occasionele drankgelegenheden te zijn, voor de gehele duur van de tentoonstelling of jaarbeurs, ongeacht de hoedanigheid van de exploitant.
• Reizende drankgelegenheid: drankgelegenheid die gehouden wordt in boten, schepen, spoorwagen, of andere voertuigen, in kermiskramen, loodsen, tenten of andere inrichtingen, welke doorgaans van de ene naar de andere plaats worden overgebracht.
• Sterke dranken: alle dranken zoals gedefinieerd door artikel 16 van de wet van 7 januari 1988 over de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken, zijnde:
• Alle gedistilleerde dranken die meer dan 1,2 vol % gedistilleerde alcohol bevatten met inbegrip van mixdranken van gedistilleerde drank (vb. alcoholpops en cocktails)
• Alle dranken, ook niet-gedistilleerde met een alcoholpercentage van meer dan 22 vol %
• Uitbater of exploitant: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die voor eigen rekening een drankgelegenheid uitbaat. Met uitbaten wordt bedoeld het exploiteren, het openen, het heropenen, de overname en de aanpassing van een drankgelegenheid.
• Vaste drankgelegenheid:
Elke plaats of lokaliteit waar drank, ongeacht de aard ervan, voor gebruikers ter plaatse wordt verkocht;
Elke plaats of lokaliteit die voor het publiek toegankelijk is en waar drank, ongeacht de aard ervan, voor het gebruik wordt verstrekt, zelfs gratis;
Elke plaats of lokaliteit waar leden van een vereniging of van een groepering uitsluitend of voornamelijk bijeenkomen om gegiste en/of sterke drank te gebruiken of om kansspelen te bedrijven.
Artikel 3 Doelgroep en toepassingsgebied
§1. Elke vaste drankgelegenheid die op het grondgebied van de gemeente Lievegem wordt geopend of heropend, en waar gegiste en/of sterke drank voor het gebruik ter plaatse wordt verkocht, aangeboden of verstrekt, zelfs gratis, dient over een drankvergunningen van de gemeente Lievegem te beschikken.
Restaurants waar gegiste dranken geschonken worden met maaltijd moeten niet over een drankvergunning beschikken.
Restaurants waar gegiste dranken geschonken worden zonder maaltijd moeten wel over een drankvergunning beschikken.
Wat de sterke drank betreft is er altijd een drankvergunning vereist als er sterke drank geschonken wordt, al dan niet bij de maaltijden. Maar evengoed is een restaurant vergunningsplichtig als sterke drank verwerkt wordt in gerechten (bv. sauzen) of dranken (bv. Irish coffee).
Ook elke reizende drankgelegenheid waarvan de uitbater zijn/haar officiële woonplaats of de vennootschap haar maatschappelijke zetel heeft op het grondgebied van de gemeente Lievegem, en waar gegiste en/of sterke drank voor het gebruik ter plaatse wordt verkocht, aangeboden of verstrekt, zelfs gratis, dient over een reizende drankvergunningen van de gemeente Lievegem te beschikken.
§2. Het verkopen, aanbieden of verstrekken van gegiste en/of sterke dranken, zelfs gratis, kan slechts gebeuren na afleveren van de vergunning door de gemeentelijke overheid, op basis van controles uitgevoerd overeenkomstig artikel van dit reglement voor wat de reizende drankgelegenheden betreft en de artikelen en van dit reglement voor wat de vaste drankgelegenheden betreft.
§3. Occasionele drankgelegenheden en horeca pop-ups vallen niet onder dit reglement. Beide vallen onder een andere regelgeving.
TITEL II Voorwaarden voor de verkoop, het aanbieden of het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken voor het verbruik ter plaatse
Artikel 4 Uitsluitingsgronden gegiste dranken
§1. De uitbater of aangestelde van de vaste en reizende drankgelegenheid kan geen gegiste dranken voor verbruik ter plaatse verkopen, aanbieden of verstrekken, zelfs gratis, als hij/zij zich bevindt in één van volgende gevallen:
a) Zij die tot een criminele straf zijn veroordeeld;
b) Zij die veroordeeld zijn wegens een van de misdrijven omschreven in de hoofdstukken IV, V, VI en VII, titel VII, Boek II van het Strafwetboek;
c) Zij die wegens heling zijn veroordeeld;
d) Zij die veroordeeld zijn hetzij wegens het houden van een speelhuis, hetzij wegens het onwettig aanvaarden van weddenschappen op paardenwedrennen, hetzij wegens het houden van een kantoor voor andere weddenschappen dan op paardenwedrennen;
e) Zij die driemaal veroordeeld zijn wegens het slijten van geestrijke dranken;
f) Zij die vallen onder artikel 4 van de wet van 10 juni 1947 over accijnzen en douanen;
g) Zij die een huis van ontucht of een inrichting voor geheime prostitutie houden of hebben gehouden; het verval wordt opgelopen zodra het houden van zulk een huis of inrichting vastgesteld is door een vóór 24 september 1948 genomen beslissing van het college van burgemeester en schepenen, of door een rechterlijke beslissing;
h) Zij die hun slijterij exploiteren in een gebouw waarin een plaatsingskantoor, een bevrachtingskantoor of een aanwervingskantoor is gevestigd, behalve wanneer dat kantoor slechts langs de openbare weg verbinding met de slijterij heeft;
i) De onbekwamen. Dit verbod geldt niet wanneer de slijterij feitelijk geëxploiteerd wordt door een vertegenwoordiger van de onbekwame.
§2. Elke andere persoon die in strijd met de uitsluitingsgronden in artikel 4 §1. a) tot en met h) deelneemt aan de uitbating van een drankgelegenheid brengt het verval van de drankvergunning in hoofde van de uitbater met zich mee.
§3. Als de uitbating in handen is van een vennootschap mag de vennootschap zelf zich niet bevinden in één van de uitsluitingsgronden vernoemd in artikel 4 §1 a) tot en met h). Wanneer één van de organen of vertegenwoordigers betrokken bij de uitbating van de drankgelegenheid zich bevinden in één van de uitsluitingsgronden vernoemd in artikel 4 §1 a) tot en met i), wordt de vennootschap zelf geacht zich in een uitsluitingsgrond te bevinden en kan deze de drankgelegenheid niet uitbaten.
Artikel 5 Uitsluitingsgronden sterke dranken
§1. De uitbater of aangestelde van de vaste en reizende drankgelegenheid kan geen sterke dranken voor verbruik ter plaatse verkopen, aanbieden of verstrekken, zelfs gratis, als hij/zij zich bevindt in één van volgende gevallen:
a) Zij die veroordeeld zijn tot een criminele straf;
b) Zij die veroordeeld zijn wegens een van de misdrijven omschreven in de hoofdstukken IV, V, VI en VII van titel VII van Boek II van het Strafwetboek;
c) Zij die veroordeeld zijn wegens heling;
d) Zij die veroordeeld zijn hetzij wegens het houden van een speelhuis, hetzij wegens het onwettig aanvaarden van weddenschappen op paardenrennen, hetzij wegens het houden van een kantoor voor andere weddenschappen dan op paardenrennen;
e) Zij die tot een gevangenisstraf werden veroordeeld wegens fraude van rechten of taksen op alcohol of andere sterke drank, ingevoerd, binnengebracht uit een andere lidstaat of hier te lande vervaardigd, in het bijzonder wegens geheime vervaardiging van alcohol of een daarmee gelijkgesteld delict evenals wegens sluikinvoer, onregelmatig bezit of vervoer van alcohol of andere sterke drank;
f) Zij die een huis van ontucht houden of hebben gehouden; het verval bestaat zodra het houden van zulk een huis of inrichting vastgesteld is door een vóór 24 september 1948 genomen beslissing van het college van burgemeester en schepenen of door een rechterlijke beslissing;
g) Zij die hun drankgelegenheid exploiteren in een gebouw waarin een arbeidsbemiddelingsbureau, een bevrachtingskantoor of een aanwervingsbureau gevestigd is, behalve wanneer dat bureau of kantoor geen andere toegang naar de drankgelegenheid heeft dan de openbare weg;
h) De onbekwamen. Dit verbod geldt niet wanneer de drankgelegenheid feitelijk wordt geëxploiteerd door een persoon die de onbekwame vertegenwoordigt.
§2. Elke andere persoon die in strijd met de uitsluitingsgronden in artikel 5 §1 a) tot en met f) deelneemt aan de uitbating van een drankgelegenheid brengt het verval van de drankvergunning in hoofde van de uitbater met zich mee.
§3. De lasthebber mag zich niet bevinden in een van de uitsluitingsgronden in artikel 5 §1 a) tot en met f) en h). Als dit wel zo is, wordt de uitbater geacht zelf in een uitsluitingsgeval te verkeren en is het hem/haar niet langer toegestaan de drankgelegenheid uit te baten.
§4. Als de uitbating in handen is van een vennootschap mag de vennootschap zelf zich niet bevinden in één van de uitsluitingsgronden vernoemd in artikel 4 §1 a) tot en met h). Wanneer één van de organen of vertegenwoordigers betrokken bij de uitbating van de drankgelegenheid zich bevinden in één van de uitsluitingsgronden vernoemd in artikel 4 §1 a) tot en met i), wordt de vennootschap zelf geacht zich in een uitsluitingsgrond te bevinden en kan deze de drankgelegenheid niet uitbaten.
Artikel 6 Aanvraag drankvergunning
§1. Vaste drankgelegenheid:
De uitbater dient minimaal 45 werkdagen vóór het (her)openen van de vaste drankgelegenheid een aanvraag tot het bekomen van een drankvergunning in.
Dit kan gebeuren door middel van het daartoe voorzien (online) aanvraagformulier in te vullen.
Volgende documenten dienen aan de aanvraag toegevoegd worden:
• Kopie identiteitskaart (van alle officiële bestuurders)
• Kopie uittreksel strafregister model 596.1-8 (drankvergunning) van max. 3 maanden oud, op naam van alle bestuurders zoals neergeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
• Attest verzekering objectieve aansprakelijkheid na brand of ontploffing (enkel als de publiek toegankelijke inrichting ≥50m² is)
• Meldingsformulier brandweerzone Centrum. Voor de brandveiligheidscontrole door Hulpverleningszone Centrum dient de controleur van de brandweer over volgende attesten en/of keuringsverslagen te beschikken op het moment van het plaatsbezoek (= de controle).
§2. Reizende drankgelegenheid
De uitbater met de officiële woonplaats in Lievegem dient minimaal 20 werkdagen vóór het openen van de reizende drankgelegenheid een aanvraag in tot het bekomen van een drankvergunning.
Dit kan gebeuren door middel van het daartoe voorzien (online) aanvraagformulier in te vullen.
Volgende documenten dienen aan de aanvraag toegevoegd worden:
• Kopie identiteitskaart (van alle officiële bestuurders)
• Kopie uittreksel strafregister model 596.1-8 (drankvergunning) van max. 3 maanden oud, op naam van alle bestuurders zoals neergeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
Artikel 7 Administratief onderzoek
§1. De aanvraag is slechts ontvankelijk wanneer alle hiervoor vermelde documenten bij de aanvraag gevoegd zijn.
§2. Op basis van de ingediende aanvraag en de nodige documenten wordt vervolgens een administratief onderzoek gevoerd:
Moraliteitsonderzoek: een onderzoek van het uittreksel uit het strafregister model 596.1-8 waarbij wordt nagegaan of alle bestuurders, zoals neergeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), zich niet bevinden in één van de uitsluitingsgronden vernoemd in artikel 4 en/of 5 van dit reglement.
Artikel 8 Brandveiligheidsonderzoek
Op basis van het ingevulde meldingsformulier wordt ook een brandveiligheidsonderzoek uitgevoerd door Brandweerzone Centrum.
Dat onderzoek omvat een beschrijving van de bestaande toestand en de eventuele maatregelen die door de exploitant moeten worden getroffen om in overeenstemming te zijn met de geldende reglementering over de preventie van brand en ontploffing van publiek toegankelijke inrichtingen.
Artikel 9 Toekenning drankvergunning
§1. Als na onderzoek blijkt dat alle vereiste informatie en documenten werden ingediend door de aanvrager, dat de aanvrager zich niet bevindt in één van de uitsluitingsgronden, vermeld in artikel 4 en/of 5 van dit reglement en dat er een gunstig brandveiligheidsattest werd afgeleverd door Brandweerzone Centrum, dan wordt de aanvraag ter goedkeuring op het college van burgemeester en schepenen gebracht.
§2. Als na onderzoek blijkt dat de aanvrager niet alle vereiste informatie en/of documenten zal het handhavingsplan voor drankvergunningen van gemeente Lievegem gevolgd worden.
Artikel 10 Geldigheid drankvergunning
§1. De vergunning voor het verkopen, aanbieden of verstrekken van gegiste en/of sterke dranken geldt voor onbepaalde duur, tenzij anders vermeld, en zolang aan alle voorwaarden van dit reglement is voldaan.
§2. De drankvergunning wordt afgeleverd aan de uitbater van de drankgelegenheid en is niet overdraagbaar. Als de betrokken drankgelegenheid wordt overgenomen door een nieuwe uitbater, moet de nieuwe uitbater een nieuwe aanvraag tot drankvergunning indienen volgens de bepalingen in dit reglement.
§3. De drankvergunning voor vaste drankgelegenheden is locatiegebonden en geldt enkel voor de desbetreffende drankgelegenheid waarvoor de aanvraag werd verricht.
§4. Als de uitbater meerdere drankgelegenheden wil openen, zal voor elke nieuwe drankgelegenheid een nieuwe aanvraag, zoals omschreven in artikel 7 van dit reglement, moeten worden ingediend.
§5. Als er ingrijpende verbouwingen in de drankgelegenheid worden doorgevoerd die een invloed kunnen hebben op het voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in artikel 6 van dit reglement, dient door de uitbater na de verbouwingen een nieuwe drankvergunning te worden aangevraagd.
§6. De uitbater en/of eenieder die op enige wijze betrokken is bij de uitbating van de drankgelegenheid moet op vraag van de politie binnen de drie weken een nieuw uittreksel uit het strafregister model 596.1-8 (drankvergunning) kunnen voorleggen dat de geldigheidstermijn van drie maanden niet overschrijdt. Als er geen gevolg gegeven wordt aan de vraag, behoudt de gemeente Lievegem zich het recht om alle noodzakelijke maatregelen te treffen.
Artikel 11 Stopzetting van de uitbating
§1. In het geval de uitbating van de drankgelegenheid wordt stopgezet, dient de uitbater dit te melden aan de gemeente Lievegem.
§2. Als de uitbating van de drankgelegenheid wordt stopgezet en daarna een nieuwe drankgelegenheid op dezelfde locatie wordt gevestigd, dient voor deze nieuwe drankgelegenheid een aanvraag tot het bekomen van een drankvergunning te worden ingediend.
TITEL IV Sanctionering
Artikel 12 Sanctionering verkoop, aanbieden of verstrekken van gegiste en/of sterke drank voor gebruik ter plaatse
§1. Inbreuken op dit reglement voor wat betreft verbruik ter plaatse te verkopen, het aanbieden of het verstrekken van gegiste dranken worden bestraft met correctionele straffen, zijnde een geldboete (artikel 35 - 36 van de Wetsbepalingen over slijterijen van gegiste dranken, samengeordend op 3 april 1953) en/of sluiting van de drankgelegenheid door de correctionele strafrechter (artikel 37 van de Wetsbepalingen inzake slijterijen van gegiste dranken, samengeordend op 3 april 1953).
§2. Inbreuken op dit reglement voor wat betreft verbruik ter plaatse te verkopen, het aanbieden of het verstrekken van sterke dranken worden bestraft met correctionele straffen, zijnde een geldboete (artikel 25 - 26 van de Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank) en/of sluiting van de drankgelegenheid door de correctionele strafrechter (artikel 27 van de Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank).
§3. De sterke drank die wordt verkocht, aangeboden of verstrekt zonder daartoe over de vereiste vergunning te beschikken, kan in beslag worden genomen en verbeurdverklaard ook al is deze geen eigendom van de overtreder (artikel 28 van de Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank).
§4. De burgemeester kan op grond van artikel 134ter van de Nieuwe Gemeentewet in geval van hoogdringendheid, waarbij elke vertraging een ernstig nadeel zou kunnen berokkenen, beslissen tot een voorlopige sluiting van de drankgelegenheid of een tijdelijke schorsing van de drankvergunning voor een maximale duur van drie maanden, wanneer de voorwaarden van de uitbating van de drankgelegenheid of van de drankvergunning niet worden nageleefd en nadat de overtreder de mogelijkheid werd geboden zijn verweermiddelen naar voren te brengen. Hiervoor zal het handhavingsplan voor drankvergunningen van gemeente Lievegem gevolgd worden.
Voornoemde maatregelen vervallen dadelijk als zij door het college van burgemeester en schepenen in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.
§5. Daarnaast blijven de wettelijke voorziene sanctioneringsmogelijkheden, opgenomen in de toepasselijke regelgeving, onverminderd van toepassing ingeval van niet naleving van de bepalingen van dit reglement.
TITEL V Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2024.
De gemeentelijke reglementen worden bekendgemaakt aan ABB via het digitaal loket en via de gemeentelijke website.
Team communicatie.
Enig artikel
De gemeenteraad stelt de wijzigingen aan het reglement voor het bekomen van een drankvergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken bij de uitbating van drankgelegenheden vast.
Het reglement van Lievegem van 14 september 2023 voor het bekomen van een drankvergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken bij de uitbating van drankgelegenheden wordt met ingang van 1 juli 2024 opgeheven.