Gerrit Van Brabandt, schepen
Grondwet, artikelen 41 en 162
Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikelen 119, 119bis en 135§2
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 2, 40, 41 en 326 tot en met 341
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen, artikelen 1, 2 en 3
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (het materialendecreet) van 23 december 2011, afdeling 3 van hoofdstuk 3, artikel 26, 27 en 28
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het Vlarema) van 17 februari 2012
Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013
Algemene zonale politieverordening van de politiezone Deinze/Zulte/Lievegem goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 februari 2020
Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring van het uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 9 september 2016
Beslissing van de gemeenteraad van 3 juli 2019 betreffende de exploitatie van de recyclageparken door de intergemeentelijke vereniging IVM (beheersoverdracht)
Beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 inzake het retributiereglement voor de tarieven voor de recyclageparken en afvalstoffen
De omzendbrief OMG 2020/O 2020/1 van de Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme van 18 december 2020 betreffende de aanlevering door burgers van verpakt asbestcement op recyclageparken uitgebaat door lokale besturen en het asbestveilige beheer ervan ter plaatse
Volgens de ministeriële omzendbrief van 18 december 2020 mag op de gemeentelijke recyclageparken asbestcement enkel nog in verpakt worden aanvaard. Deze verplichting dient uiterlijk binnen de zes maanden nadat deze omzendbrief van kracht werd te worden opgenomen in de politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. Voor de verpakking van kleine hoeveelheden asbestcement worden op de Lievegemse recyclageparken gratis zakken aangeboden.
In de brief van IVM van 20 januari 2021 wordt gemeld dat conform de aanvaardingsplicht van matrassen door de producenten, vertegenwoordigd door de vzw Valumat, vanaf 1 januari 2021 matrassen gratis moeten aanvaard worden op de recyclageparken. Dit wordt in de praktijk reeds toegepast, maar moet bekrachtigd worden in de politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.
IVM sloot voor de inzameling van matrassen een overeenkomst met vzw Valumat. In een overgangsperiode van 6 maanden zal door IVM, via het intergemeentelijk samenwerkingsverband IBOGEM (Beveren) dat optreedt als aankoopcentrale, een marktbevraging gebeuren om de selectieve inzameling van matrassen te organiseren.
De sorteermodaliteiten van PMD zijn gewijzigd. Volgende afvalstoffen dienen ook met de PMD-zak te worden meegegeven:
- folies en zakken
- vlootjes en bakjes
- potjes en tubes
- plastic schaaltjes
Bloempotten en plantentrays horen dus in de PMD-zak en worden dus niet meer op het recyclagepark ingezameld.
Folies en zakken die in de PMD-zak passen worden dus ook niet meer op het recyclagepark ingezameld.
De politieverordening dient in deze zin te worden aangepast.
Naar analogie met de inzameling van afvalstromen op vraag van andere beheersorganismen zoals Fost Plus, Recupel, Valorlub en Bebat heeft de raad van bestuur van IVM beslist om de vergoeding van Valimat voor de inzameling van matrassen te verrekenen via de IVM-rekeningen.
Politieverordening over de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
INHOUDSTAFEL
HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN
HOOFDSTUK 2 DE GEMEENTELIJKE INZAMELING HUIS-AAN-HUIS
HOOFDSTUK 3 DE AANVULLENDE INTERGEMEENTELIJKE INZAMELINGEN
HOOFDSTUK 4 DE GEMEENTELIJKE INZAMELING VIA VASTE CONTAINERS
HOOFDSTUK 5 DE STRAATVUILBAKJES EN BLADKORVEN
HOOFDSTUK 6 DE GEMEENTELIJKE INZAMELING VIA RECYCLAGEPARKEN
HOOFDSTUK 7 DE INZAMELING VAN AFVALSTOFFEN BUITEN DE GEMEENTELIJKE OF
INTERGEMEENTELIJKE INZAMELING
HOOFDSTUK 8 DE INZAMELING VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN IN HET KADER VAN DE UITGEBREIDE PRODUCENTENVERANTWOORDELIJKHEID
HOOFDSTUK 9 STRAFBEPALINGEN
HOOFDSTUK 10 SLOTBEPALINGEN
HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1.1: definities
De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op deze politieverordening.
Onverminderd de definities opgenomen in het Materialendecreet en het VLAREMA zijn volgende definities van toepassing op deze politieverordening :
- Gemeentelijk inzameling : elke inzameling die georganiseerd wordt door of in opdracht van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband.
- Niet-gemeentelijke inzameling : elke inzameling van huishoudelijke afvalstoffen die georganiseerd wordt door een derde ander dan de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband.
- Eenmalig inzamelrecipiënt : elk recipiënt voor eenmalig gebruik dat door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband al dan niet tegen vergoeding aangeboden wordt aan de gebruiker van de gemeentelijke inzamelingen.
- recyclagepark : containerpark zoals gedefinieerd in artikel 1.2.1, §2, 18° van het VLAREMA;
De verdere specificaties per fractie die worden aangeduid op het recyclagepark, de jaarlijkse afvalkalender en/of een bijzondere IVM–brochure of een uitgave van de gemeente zijn verplicht te volgen. Die verdere specificaties kunnen door het college van burgemeester en schepenen of IVM worden aangepast in functie van wettelijke wijzigingen of wijzigingen inzake de sorteer- en recyclagemodaliteiten.
Artikel 1.2 toepassingsgebied
Deze politieverordening is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.
Deze politieverordening is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.
Artikel 1.3 sluikstorten, sluikstoken - algemeen
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 § 1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.
Artikel 1.4 riolen, grachten, waterlopen
Het is verboden modder, zand of afvalstoffen die zich voor of nabij de woning of het bedrijf bevinden op de straten, in de grachten, greppels of in de rioolputten te vegen. Het is tevens verboden via de rioolputten of op enige andere wijze om het even welke afvalstoffen in de riolering te deponeren.
Het is verboden op de openbare weg voertuigen te smeren en er – behoudens in geval van overmacht – werken aan uit te voeren. Het sporadisch wassen van de voertuigen is toegelaten op de openbare weg op voorwaarde dat een veilige en gemakkelijke doorgang, rust en openbare reinheid gewaarborgd wordt. Het wassen van de voertuigen moet hierbij gebeuren met biologisch afbreekbare producten.
Artikel 1.5 thuiscomposteren
Met het oog op thuiscomposteren is het voor particulieren toegestaan op eigen privé-terrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente-, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10 m³, mag geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.
Deze compoststapelplaats moet dichter bij de eigen woning dan bij de woningen van de aanpalenden gesitueerd zijn.
Artikel 1.6 aanbieding afvalstoffen
Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling:
- gashouders (verkooppunten gashouders)
- munitie en ontplofbare stoffen (erkende verwerker)
- krengen van dieren en slachtafval (erkende verwerker)
- oude en vervallen geneesmiddelen (apotheker)
- bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen met uitzondering van landbouwfolie (erkende verwerker)
- gevaarlijke afvalstoffen (erkende verwerker)
- afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten
Het is verboden om restafval en grofvuil aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen.
Het is verboden om restafval en groente- en fruitafval aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling op het recyclagepark.
De huishoudelijke afvalstoffen en de vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen dienen aangeboden te worden zoals voorzien in deze verordening. Afvalstoffen die worden aangeboden op een wijze die niet voldoet aan de voorwaarden van deze verordening worden niet aanvaard. Bij de huis-aan-huis-inzameling dient de aanbieder de niet-aanvaarde afvalstoffen dezelfde dag nog terug te nemen. De niet terugname conform dit reglement, of het niet terug meenemen van geweigerde afvalstoffen op het recyclagepark wordt beschouwd als sluikstorten.
Artikel 1.7 controle
De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door de gemeente, door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen, de nodige richtlijnen verstrekken en de afvalstoffen zo-nodig weigeren.
Artikel 1.8 inzamelaars afvalstoffen
Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toelating hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband.
Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen af te geven of voor inzameling aan te bieden aan inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars die niet zijn aangewezen door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en die niet over een toelating beschikken van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband.
Aanvullend op de bepalingen in het tweede lid mogen - met uitzondering van restafval, PMD, papier en karton en verpakkingsglas - afvalstoffen door de afvalproducent rechtstreeks naar de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars gebracht worden op voorwaarde dat de sorteerverplichting opgenomen in artikel 4.3.1 van het VLAREMA wordt nageleefd.
Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen moet vooraf een toelating vragen bij de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens :
- identificatie van de organisator van de inzameling;
- identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s);
- aard van de afvalstoffen;
- inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, …;
- indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen;
- duurtijd van de inzameling;
- afvoermodaliteiten van de afvalstoffen;
- wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.
De gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband geeft schriftelijk de toelating aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijks voor 1 maart de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan de gemeente. De gemeente kan deze toelating eventueel beperken en/of voorwaarden opleggen. De gemeente kan deze toelating bij gemotiveerde beslissing weigeren.
Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de gemeentelijke toelating schendt, kan de gemeente haar toelating opheffen.
Het is voor iedereen verboden om het even welke aangeboden afvalstof mee te nemen – behoudens die hierboven aangegeven actoren.
Artikel 1.9: afval van dieren
De eigenaars en houders van dieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.
Kleine huisdieren mogen zich enkel op de hiervoor speciaal voorzien locaties ontlasten. Indien uitwerpselen terecht komen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilcontainer of een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt of moeten de uitwerpselen voldoende verpakt meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van restafval.
De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg voor hun terrein rein te houden.
De begeleiders van huisdieren zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op verzoek getoond te worden.
De bepalingen van artikel 9, lid 1 tot en met 3 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.
Artikel 1.10: reclamedrukwerk en gratis regionale pers
Het is voor bedelers van reclamedrukwerk en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen, dan de brievenbus.
De gemeente stelt stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk, maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te ontvangen.
Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijke worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.
Artikel 1.11: afval op standplaatsen - evenementen
De uitbater van een inrichting, ook tijdelijke (vb. markten, kermissen, braderijen,…) die voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare inzamelrecipiënten voorzien en in staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.
De afvalstoffen dienen gescheiden te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.
De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente bepaald worden.
De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig te ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein te houden De uitbater ruimt minstens elke openingsdag op de standplaats en in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft.
Organisatoren van sportwedstrijden met een vast parcours met lussen moeten één of meerdere zones voorzien en aanduiden (max. 50 m) waar de deelnemers en bezoekers tijdens de wedstrijd hun afval kunnen nalaten. Enkel in die zone mag nog afval nagelaten worden. Organisator zorgt voor het opruimen van deze zone + een gebied in een straal van 50 m rond deze zone, uiterlijk de dag na de activiteit. De organisator zorgt dat dit voor de start van de wedstrijd duidelijk gecommuniceerd is met de deelnemers.
HOOFDSTUK 2 DE GEMEENTELIJKE INZAMELING HUIS-AAN-HUIS
Artikel 2.1: algemeen
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijk vergelijkbare afvalstoffen worden door of in opdracht van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband periodiek huis-aan-huis opgehaald:
- restafval
- PMD
- Papier en karton
- Textiel
- kringloopgoederen
De afvalstoffen mogen slechts vanaf 18 uur de dag voor de ophaling buitengeplaatst worden. Ze moeten buiten staan voor 6 uur de dag van de ophaling.
De huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden, waar toepasselijk, in de voorgeschreven recipiënten of wijze aangeboden aan de rand van de openbare weg en vóór het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is, zonder evenwel het verkeer van voertuigen, fietsers en voetgangers te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, dienen de voorgeschreven recipiënten te plaatsen langs de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg.
De inwoners die het recipiënt buitenzetten zijn verantwoordelijk voor het eventueel zwerfvuil dat hiervan afkomstig is en staan zelf in voor het opruimen ervan.
Artikel 2.2: inzameling restafval
Het restafval en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval – verder restafval genoemd - worden wekelijks huis-aan-huis opgehaald langs de voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de door IVM vastgelegde dagen (zie afvalkalender).
Artikel 2.3: inzameling restafval, wijze van aanbieding
Het restafval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers zowel bij het ophalen als bij het persen.
Het gewicht van een zak met restafval mag niet groter zijn dan 15 kg.
Per aansluitpunt mogen per ophaling maximum 3 restafvalzakken worden aangeboden.
Artikel 2.4: inzameling PMD
PMD tweewekelijks huis-aan-huis opgehaald op de door IVM bepaalde dagen (zie afvalkalender).
PMD mag niet worden meegegeven met het restafval, of een andere selectieve inzameling, andere dan deze van PMD.
Artikel 2.5: inzameling PMD, wijze van aanbieding
PMD moet aangeboden in een reglementaire blauwe zak.
De verschillende fracties van de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons mogen samen in het voorgeschreven recipiënt worden aangeboden.
Het maximum volume van de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van de zak worden vastgemaakt.
Per aansluitpunt mogen per tweewekelijkse ophaling maximum 4 zakken worden aangeboden. Deze laatste beperking geldt niet voor scholen en verenigingen.
Artikel 2.6: inzameling papier en karton
Papier en karton wordt tweewekelijks huis-aan-huis opgehaald langs de voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de door IVM vastgelegde dagen (zie afvalkalender).
Papier en karton mag niet worden meegegeven met het restafval en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van papier en karton.
Artikel 2.7: inzameling papier en karton, wijze van aanbieding
Het papier en karton dient aangeboden te worden in papieren zakken of kartonnen dozen of dient in een stapel samengebonden te worden met natuurkoord.
Het gewicht van een zak, doos of stapel mag niet groter zijn dan 15 kg.
Per aansluitpunt er per ophaling mag maximum 1 m³ worden aangeboden.
Artikel 2.8: inzameling textiel
Textiel wordt tweemaal per jaar huis-aan-huis opgehaald op de vastgelegde dagen (zie afvalkalender) door een inzamelaar, makelaar of handelaar aangewezen door of met toestemming van de gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband.
Artikel 2.9: inzameling textiel, wijze aanbieding
De hiervoor voorziene zak wordt voorafgaand in alle brievenbussen bezorgd. De zakken moeten dicht gebonden aangeboden worden. Het aangeboden textiel mag niet nat of bevuild zijn.
HOOFDSTUK 3 DE AANVULLENDE INTERGEMEENTELIJKE INZAMELINGEN AAN HUIS
Artikel 3.1: algemeen
De intergemeentelijke vereniging IVM organiseert een aanvullende dienstverlening voor de volgende fracties van huishoudelijk afvalstoffen of met huishoudelijk afval vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen:
1. grofvuil
2. snoeihout
3. gebonden asbest
Met schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen kan de intergemeentelijke vereniging IVM dit aanbod uitbreiden.
Artikel 3.2 wijze aanbieding
De afvalstoffen mogen slechts vanaf 18 uur de voorafgaande dag buitengeplaatst worden. Ze moeten buiten staan voor 6 uur ’s morgens.
De huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden in de voorgeschreven recipiënten of wijze aangeboden aan de rand van de openbare weg en vóór het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is, zonder evenwel het verkeer van voertuigen, fietsers en voetgangers te hinderen.
De inwoners die het recipiënt buitenzetten zijn verantwoordelijk voor het eventueel zwerfvuil dat hiervan afkomstig is en staan zelf in voor het opruimen ervan.
Grofvuil : stukken van max. 2 meter en max 60 kg/stuk.
Snoeihout : gebonden met touw, max 20 kg/bundel en max 1,5 meter lang.
Gebonden asbest: in IVM-platenzakken gekocht op het recyclagepark. Voor landbouwbedrijven in containers met big bag.
De verdere inzamelvoorwaarden wordt vastgesteld door de intergemeentelijke vereniging IVM.
De ophaling van de deelstromen in artikel 3.1.1 en 3.1.2 verloopt via afroep. De inzameling van de deelstroom, bedoeld in artikel 3.1.3 verloopt via speciale zakken aan te kopen via de gemeente.
HOOFDSTUK 4 DE GEMEENTELIJKE INZAMELING VIA VASTE VERSPREIDE CONTAINERS
Artikel 4.1: algemeen
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijk vergelijkbare afvalstoffen kunnen aangeboden worden in containers die verspreid staan in de gemeente
- hol glas
- textiel
De locatie van de containers worden vermeld op de website van de gemeente.
Artikel 4.2: glas
Glas mag niet worden meegegeven met het restafval en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, of een selectieve inzameling, andere dan deze van glas.
Het hol glas dient aangeboden te worden zonder doppen of kurken. Hol glas dat naar de glascontainer gebracht wordt, dient, afhankelijk van de kleur, in de daartoe voorziene opening van de glascontainers te worden gedeponeerd. Hol glas dient schraapschoon te zijn.
Het deponeren in glascontainers van andere afvalstoffen dan hol glas is verboden. Het is verboden om naast de glascontainers afvalstoffen achter te laten.
Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 22.00 uur en 06.00 uur en op zon- en feestdagen
Het is verboden elke vorm van sluikreclame aan te brengen op de glascontainers.
Artikel 4.3: textiel
Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door de OVAM gepubliceerde lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen én die toelating hebben van het college van burgemeester en schepenen of de opdrachthoudende vereniging, waarmee ze een overeenkomst afgesloten hebben, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op zowel openbaar domein als op privé-terrein toegankelijk voor het publiek.
Het textiel mag niet worden meegegeven met het restafval en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, of een selectieve inzameling, andere dan deze van het textiel georganiseerd door of met toelating van de gemeente.
Het textiel dient bij het deponeren in een container of bij ophaling aan huis in een degelijke en goed gesloten zak verpakt te zijn. Het aangeboden textiel mag niet nat, bevuild zijn.
Het deponeren in textielcontainers van andere afvalstoffen dan textiel is verboden. Het is verboden om naast containers afvalstoffen achter te laten.
Textielcontainers die op openbaar of privaat domein zijn opgesteld zonder toelating van de gemeente kunnen in opdracht van de burgemeester worden verwijderd. Het wegnemen van de container gebeurt op kosten en risico van diegene die de container plaatste.
HOOFDSTUK 5 STRAATVUILBAKJES – BLADKORVEN
Artikel 5.1 straatvuilbakjes
Straatvuilbakjes, die door de gemeente, de vervoersmaatschappijen,… op het openbaar domein (inclusief het eigen domein van deze organisaties) worden geplaatst, zijn enkel en alleen bestemd voor zwerfvuil, het occasioneel afval dat ontstaat afkomstig van voorbijgangers die onderweg iets consumeren en daardoor afval produceren, alsook voor het eventueel waaivuil.
Het deponeren van afval ontstaan in het huishouden in deze vuilbakjes is aldus sluikstorten.
Artikel 5.2 bladkorven
Bladkorven geplaatst op het openbaar domein tijdens de herfst mogen enkel gebruikt worden voor het verwijderen van bladeren van openbaar groen.
HOOFDSTUK 6 DE GEMEENTELIJKE INZAMELING OP DE RECYCLAGEPARKEN
Artikel 6.1: doel
Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.
De verordening is van toepassing op volgende recyclageparken:
- recyclagepark Lovendegem, Bilksken 1 te 9920 Lievegem
met weegbruggen voor betalende fracties
- recyclagepark Zomergem, Bevrijdingstraat 48 te 9930 Lievegem
met weegbruggen voor betalende fracties
- recyclagepark Waarschoot, Stationsplein 14 te 9950 Waarschoot
met volumeregistratie voor groenafval
Artikel 6.2 toegankelijkheid
De recyclageparken zijn uitsluitend toegankelijk voor
- de inwoners van de gemeente (gezinnen)
- de eigenaars van tweede verblijven in de gemeente, zoals opgenomen in het kohier van de belasting op tweede verblijven
- niet-inwoners met eigendom in de gemeente waar niemand gedomicilieerd is.
- toekomstige inwoners van de gemeente (binnen het jaar)
- ondernemingen met zetel op het grondgebied van de gemeente en in zover het met huishoudelijk afval vergelijkbare afvalstoffen betreft (aard en kwantiteit).
Met ondernemingen wordt hier bedoeld: vrije beroepen, handelaars, land- en tuinbouwbedrijven, klein en middelgrote ondernemingen (KMO’s), scholen en verenigingen.
Voor de toegang tot de recyclageparken moeten inwoners hun elektronische identiteitskaart gebruiken. Personen die geen elektronische identiteitskaart met woonplaats in de gemeente hebben (zoals personen met een tweede verblijfplaats in de gemeente en toekomstige inwoners) en ondernemingen kunnen een toegangskaart aanvragen. De aanvraagmodaliteiten hiervoor worden bekend gemaakt via de geijkte gemeentelijke kanalen: vb. website, infomagazine, onthaal,…
De tarieven voor de aanvoer van afval en het afleveren van een toegangskaart worden in een afzonderlijk retributiereglement vastgelegd. De retributie kan op de recyclageparken van Zomergem en Lovendegem enkel met een betaalkaart worden vereffend.
In geval van verlies van een toegangskaart dient de kaarthouder dit te melden aan de gemeente, zodat de kaart kan geblokkeerd worden. Tot de blokkering van de toegangskaart zijn de kosten verbonden aan het afval dat op deze toegangskaart is geregistreerd ten laste van de kaarthouder. Ieder kaarthouder zal hiertoe een verklaring ondertekenen bij de overhandiging van de toegangskaart.
Artikel 6.3 openingsuren
De recyclageparken zijn geopend op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde data en openingsuren. Buiten de openingsuren zijn de parken niet toegankelijk voor personen vermeld in voorgaand artikel.
Artikel 6.4 toezicht
Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de aanwezige parkwachters. De gebruikers en ophalers zijn er toe gehouden de aanwijzingen van de parkwachters te volgen. De parkwachters kunnen personen en vrachten die niet beantwoorden aan de voorwaarden van deze verordening de toegang weigeren.
De parkwachters kunnen de gebruikers verzoeken het door hen bevuilde terrein te reinigen.
De aanwijzingen van de parkwachters zijn bindend. Gebruikers die niet akkoord gaan met bepaalde richtlijnen van de parkwachters kunnen schriftelijk beroep instellen bij het college van burgemeester en schepenen binnen de acht dagen na de feiten.
Bij misbruik of herhaalde overtreding kan de gemeente aan bepaalde personen de toegang tot de recyclagepark tijdelijk verbieden.
Het is de parkwachter toegestaan om de aanbieders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel personen of voertuigen op het recyclagepark bevinden in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.
Artikel 6.5 algemene regels en verbodsbepalingen en specificaties per park
Algemeen gelden volgende regels:
- kinderen jonger dan 12 jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.
- de snelheid is beperkt tot 10 km/uur.
- de motor dient stil gelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen.
- afvalstoffen moeten vooraf gesorteerd worden (om de verblijfsduur van de gebruiker op het terrein te beperken).
- de specificaties per fracties die worden aangeduid op het recyclagepark en/of de jaarlijkse afvalkalender zijn verplicht te volgen
- het afval moet eigenhandig in de container gedeponeerd worden, met uitzondering van KGA
- bij het lossen moet het terrein zo rein mogelijk gehouden worden
- bezoekers geven voorrang aan ophaalbedrijven die de afvoer verzorgen
- de recyclageparken worden beschouwd als een openbare weg, waar de wetgeving op de politie van het wegverkeer van toepassing is.
- Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor ongevallen of gebeurtenissen die zich voordoen bij het deponeren van afval of het niet volgen van de aanduidingen en aanwijzingen.
Het is verboden
- met voertuigen aan te rijden met een MTM van meer dan 3,5 ton – uitgezonderd landbouwvoertuigen.
- op het recyclagepark te roken of om op enige andere wijze vuur te maken.
- om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting van het recyclagepark.
- om afvalstoffen te deponeren of achter te laten aan de toegangspoorten of de omheining van het recyclagepark.
- dieren te laten rondlopen op het recyclagepark.
- om afvalstoffen over de omheining van het recyclagepark te gooien.
- de gedeponeerde afvalstoffen te doorzoeken, tenzij door de parkwachters of de toezichthouders in functie van hun toezicht
- om gedeponeerde afvalstoffen mee te nemen tenzij door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband.
- zich op welke wijze dan ook agressief te gedragen tegenover de parkwachters of andere bezoekers
Toegang en bepaling hoeveelheid recyclagepark Waarschoot
- De toegang tot het recyclagepark is identiek voor de betalende en gratis fracties. De parkwachter ontvangt de bezoeker, controleert de aanbiedingen en registreert het volume van het groenafval.
- Van het geregistreerde volume wordt bewijs afgeleverd.
- Na de registratie kan de bezoeker doorrijden en lossen.
Toegang en bepaling hoeveelheid recyclageparken Lovendegem en Zomergem
- De toegang tot het recyclagepark is identiek voor de betalende en gratis fracties.
- Het betalende gedeelte is uitgerust met weegbruggen (in en uit). Bij voertuigen moet het aantal inzittenden bij beide wegingen identiek zijn. De weging mogen niet verstoord wordt door andere interacties. Het voertuig en aanhangwagen moeten volledig op de weegbrug staan bij de weging.
Artikel 6.6 aanbieding afvalstoffen
Op het recyclagepark mogen de volgende vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden
Recyclageparken Lovendegem en Zomergem)
Gratis deel
AEEA (elektro apparaten) en lampen
frituurvet- en olie
afvalolie
vlak en hol glas
kleine kringloopgoederen
harde plastics (PVC en andere kunststoffen gescheiden)
zachte folies (voor zover deze folies niet in een PMD-zak passen)
plastic doppen en kurken
piepschuim (EPS)
metalen
textiel
papier en karton
klein gevaarlijk afval (incl. batterijen, accu’s, brandblussers en röntgenfoto’s)
autobanden (enkel te Zomergem)
matrassen
landbouwfolie (enkel tijdens de dagen aangegeven op de afvalkalender)
Betalend deel
Laag tarief
groenafval (eerste 1.250 kg/jaar gratis)
zuiver steenpuin
gemengd houtafval
Hoog tarief
asbesthoudend afval (200 kg/jaar gratis - dit afval wordt enkel verpakt aanvaard)
gemengd niet recycleerbaar niet brandbaar afval
isolatiemateriaal, roofing en asfalt
kalkhoudend afval
grofvuil (met uitzondering van matrassen)
Recyclagepark Waarschoot
Gratis deel
AEEA (elektro apparaten) en lampen
frituurvet- en olie
afvalolie
vlak en hol glas
kleine kringloopgoederen
harde plastics (PVC en andere kunststoffen gescheiden)
zachte folies (voor zover deze folies niet in een PMD-zak passen)
plastic doppen en kurken
piepschuim (EPS)
metalen
textiel
papier en karton
batterijen, accu’s, brandblussers en röntgenfoto’s
klein gevaarlijk afval (enkel via de KGA-wagen tijdens de dagen aangegeven op de afvalkalender)
matrassen
landbouwfolie (enkel tijdens de dagen aangegeven op de afvalkalender)
Betalend deel
Laag tarief
groenafval (eerste 1.250 kg/jaar gratis)
Bovenstaande lijst en de specificaties kunnen door het college van burgemeester en schepenen worden aangepast in functie van wettelijke wijzigingen of wijzigingen inzake de sorteer- en recyclagemodaliteiten.
Het KGA moet afzonderlijk aangeboden worden in een daarvoor geschikt recipiënt. Het aangeboden KGA wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de aanbieder zelf de aanduidingen aan over de aard, samenstelling en eventuele gevaren van het KGA op de verpakking. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het KGA te voorkomen. Injectienaalden, bloedlancetten en pennaalden moeten aangeboden worden in een naaldcontainer.
HOOFDSTUK 7 DE INZAMELING VAN AFVALSTOFFEN BUITEN DE GEMEENTELIJKE OF
INTERGEMEENTELIJKE INZAMELING
Artikel 7.1 algemeen
Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen - vb. bij bouwwerken, her-aanleg tuin,… - kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of –makelaar of eventueel het afval zelf afvoeren naar een erkende en vergunde inzamel- en/of verwerkingsinstallatie andere dan de (inter)gemeentelijke recyclageparken.
Artikel 7.2 inname openbaar domein
Indien de afzetcontainer op de openbare weg geplaatst wordt, dient hiervoor steeds toelating gevraagd te worden aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Bij zijn aanvraag vermeldt de inwoner uitdrukkelijk de locatie waar en de periode dat de afzetcontainer geplaatst worden.
De info en modaliteiten van een dergelijke aanvraag staan vermeld op de gemeentelijke website of kunnen nagevraagd worden bij het team infrastructuur en mobiliteit.
De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar mag geleverd worden. De termijn van deze toelating moet gerespecteerd worden.
Bij het inzamelen van asbesthoudende platen of leien dient de container van een big bag te worden voorzien. De big bag moet worden afgesloten nadat de asbestplaten/leien in de container zijn gedeponeerd.
Artikel 7.3 rolcontainer bedrijfsafval
Het is verboden containers met bedrijfsafval (type rolcontainer 1.100 l) buiten te plaatsen op het openbaar domein, behalve ten vroegste om 18u uur de avond voor de voorziene ophaling. Na lediging moeten de inzamelcontainers dezelfde dag terug verwijderd worden van het openbaar domein.
HOOFDSTUK 8 DE INZAMELING VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN IN HET KADER VAN DE UITGEBREIDE PRODUCENTENVERANTWOORDELIJKHEID
Artikel 8.1 aanvaardingsplicht
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd worden door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper van de desbetreffende goederen binnen de bepalingen opgenomen in de geldende milieubeleidsovereenkomst of het goedgekeurde individuele afvalpreventie- en afvalbeheersplan van de producent.
Artikel 8.2 terugnameplicht
Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.
Artikel 8.3 andere
Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van Vlarema.
Artikel 8.4:
Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden, kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en op voorwaarde dat de betrokken producent, tussenhandelaar of eindverkoper hiervoor over een toelating van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband beschikt conform artikel 1.8
HOOFDSTUK 9 STRAFBEPALINGEN
Artikel 9.1 administratieve sancties
Volgende afvalgerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien :
― het achterlaten van maximaal 2 zakken van 60 liter of gelijkaardig volume niet-gevaarlijk huishoudelijk afval.
― het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met deze politieverordening.
― het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen).
― het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van deze politieverordening.
― het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein.
― het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie.
― het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren.
Alle andere overtredingen op de bepalingen van deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.
Artikel 9.2 aanmaning
In geval van overtreding van deze politieverordening kan de politie, de intergemeentelijke of gemeentelijke toezichthouder, de (intergemeentelijke) GAS-vaststeller, de burgemeester of een personeelslid in opdracht van de burgemeester de overtreder aanmanen om de niet-reglementaire toestand ongedaan te maken.
Artikel 9.3 voertuigen
Voor de in artikel 9.1 bedoelde inbreuken wordt bij afwezigheid van de bestuurder de administratieve sanctie ten laste van de houder van de kentekenplaat van het voertuig gelegd. De houder van de kentekenplaat kan dit vermoeden weerleggen door met elk middel te bewijzen dat hij niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten. In dat geval is hij ertoe gehouden de identiteit van de onmiskenbare bestuurder kenbaar te maken binnen de dertig dagen na de kennisgeving van de overtreding, behalve wanneer hij diefstal, fraude over overmacht kan bewijzen.
Artikel 9.4 achterlaten van afvalstoffen
Wanneer afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of op een plaats in strijd met deze verordening kan de burgemeester, de politie, de aangestelde intergemeentelijke of lokale toezichthouder milieu jegens de overtreder de onmiddellijke opruiming van afvalstoffen bevelen. De overtreder beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel. Indien de overtreder weigert de afvalstoffen binnen de vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
Artikel 9.5
Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan de burgemeester, de politie of de aangestelde intergemeentelijke of lokale toezichthouder milieu jegens de eigenaar van het perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten in strijd met deze verordening de onmiddellijke verwijdering van de afvalstoffen bevelen. De eigenaar beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel. Indien de eigenaar weigert de afvalstoffen binnen de vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de eigenaar, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
Artikel 9.6
Indien alsnog een overtreder wordt vastgelegd, kan de in artikel 9.5 bedoelde eigenaar de kosten van de verwijdering van de afvalstoffen verhalen op de overtreder.
Artikel 9.7
Ongeacht artikel 9.6 is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen, wanneer de afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of een plaats in strijd met deze politieverordening of met andere wettelijke bepalingen.
Naar aanleiding van een ambtshalve verwijdering kan het afval grondig onderzocht worden teneinde de identiteit van de overtreder te achterhalen.
Dit besluit wordt opgestuurd naar de Deputatie, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg, de griffie van de politierechtbank, de politiezone Deinze-Zulte-Lievegemen, aan de provinciale sanctieambtenaren en ter kennisgeving aan OVAM en IVM.
Dit besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website
Via digitaal loket aan ABB
Artikel 1
De gemeenteraad stelt de gewijzigde politieverordening over de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen vast.
(enkel wijzigingen in art 6.6)
Artikel 2
De gewijzigde politieverordening treedt vanaf 1 april 2021 in werking.
De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de politieverordening over de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen wordt met ingang van 1 april 2021 opgeheven.