Terug
Gepubliceerd op 21/02/2025

Besluit  Gemeenteraad

do 20/02/2025 - 20:00

Reglement over ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - wijziging: vaststelling

Aanwezig: Ann Boterdaele, voorzitter
Kim Martens, burgemeester
Caroline Fredrick, Freddy Haegeman, Jurgen Blomme, Chris De Wispelaere, Jeroen Van Acker, Steven Lambert, Hilde De Graeve, schepenen
Vincent Laroy, Judith De Muynck, Tim Maenhout, Dirk De Poorter, Nik Braeckman, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Christophe Huysman, Daan Blomme, Quinten Van de Walle, Thibo Ryckaert, Eveline Matthys, Gunther Batsleer, Peter Van Arnhem, Ann Delbeke, Hans Nauwynck, Kristof Creël, Ria Goethals, Philippe Lorez, raadsleden
Kenneth Pauwels, algemeen directeur
Verontschuldigd: Matthias De Block, raadslid
Bevoegd lid

Jurgen Blomme, schepen

Regelgeving

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41
Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten
Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd in het besluit van de Vlaamse regering van 21 april 2017 en het besluit van de Vlaamse regering van 22 september 2023
Decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van artikelen 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende
Decreet van 3 maart 2023 tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten en tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten
Gemeenteraadsbesluit van 27 maart 2024 met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - wijziging
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 januari 2025 over reglement over ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - wijziging: principiële goedkeuring

Feiten en motivering

Tijdens het regionaal overleg van marktkramers kregen we van Vlaio (Vlaams agentschap Innoveren en Ondernemen) door dat het college van burgemeester en schepenen in het gemeentelijke reglement de bevoegdheid kan krijgen om de plaatsen, dagen en uren van de openbare markten te bepalen en de bijhorende plannen van de standplaatsen te wijzigen.
De individuele beslissingen over een ambulante handelaar neemt de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.

In Lievegem worden de individuele beslissingen genomen door het college van burgemeester en schepenen. Om te voldoen aan bovenstaande informatie en de wetgeving op ambulante handel, moet het gemeentelijk reglement aangepast worden.
Na aanpassing van dit reglement zullen de besluiten over individuele beslissingen van ambulante handelaars behandeld worden als burgemeesterbesluiten.

Doorgevoerde wijzigingen:
Beslissingen door 'college van burgemeester en schepenen' gewijzigd in 'burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris'

Bijlagen die integraal deel uitmaken van het besluit


Reglement over ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein

TITEL I    Organisatie van ambulante activiteiten op openbare markten

Artikel 1    Gegevens van openbare markten
§1. De gemeente Lievegem richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:

Locatie 1: Dorp (kerkplein) Lovendegem
Dag: Elke vrijdagvoormiddag
Tijdstip: 8.00 uur tot 13.30 uur
Specialisatie: allerlei koopwaar en diensten
Plan van de standplaatsen: zie bijlage

Locatie 2: Markt te Zomergem
Dag: Elke dinsdagvoormiddag
Tijdstip: 7.00 uur tot 12.30 uur
Specialisatie: allerlei koopwaar en diensten
Plan van de standplaatsen: zie bijlage

§2. Ingeval een markt niet kan plaatsvinden op voormelde plaats of voormeld tijdstip, kan de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris beslissen om deze op een andere locatie en/of een ander tijdstip te organiseren.

§3. Wanneer de dinsdag of de vrijdag een wettelijke feestdag is, vervalt de markt, behoudens een andersluidende beslissing van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.

§4. De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.

Artikel 2    Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen
Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.  

Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:
•    de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico's;
•    bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan ook altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.

De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan wie producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt met het oog op de verkoop.

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen beperkt tot één type handelswaar.

Artikel 3    Verhouding abonnementen – losse plaatsen
De standplaatsen op de openbare markt worden enkel toegewezen per abonnement.

Artikel 4    Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten
§1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement
Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen werd, vrijkomt, en er geen geschikte kandidatuur is in het register van kandidaturen, zal de vacature bekend gemaakt worden door de publicatie van een kennisgeving. De kennisgeving gebeurt via de gemeentelijke website en vermeldt minstens de uiterste indiendatum en de nodige documenten die bij de kandidatuurstelling moeten gevoegd worden.

De kandidaturen kunnen ingediend worden per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte tegen ontvangstbewijs.

§2. Register van kandidaturen
Alle kandidaturen worden op basis van hun ontvangst chronologisch bijgehouden in een register van kandidaturen.

Deze kandidaturen worden geklasseerd:
•    eerst volgens categorie zoals bepaald in artikel 4.3;
•    dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie;
•    tenslotte volgens datum van ontvangst.

Overeenkomstig het decreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken.
 
§3. Volgorde van toekenning standplaatsen op basis van register
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden in het register van kandidaturen:
•    personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op één van de markten van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaatsen;
•    personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;
•    personen die een wijziging van hun standplaats vragen;
•    de externe kandidaten.

De standplaatsen worden binnen elke categorie volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum chronologisch geordend.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven :
•    voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;
•    voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

§4. Bekendmaking van toewijzing standplaatsen per abonnement
De toewijzing van de standplaats kunnen per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte tegen ontvangstbewijs aan de aanvrager bekend gemaakt worden.

§5. Register van standplaatsen toegewezen per abonnement
Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
•    de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;
•    in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
•    het ondernemingsnummer;
•    de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;
•    de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;
•    de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is via een retributiereglement;
•    desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

Overeenkomstig het decreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken.

Artikel 5    Periodiciteit abonnement
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 6 maanden, 12 maanden of tweewekelijks abonnement.
Het abonnement gaat in bij de start van het eerstvolgende nieuwe kwartaal na toekenning (1 januari; 1 april; 1 juli; 1 oktober).

Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 7 en 8 van dit marktreglement) en behoudens intrekking door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris in de gevallen bepaald in artikel 9 van dit marktreglement.
Als er een wijziging is opgetreden in de uitbating van de marktkramer, zoals een wijziging in de grootte of afmetingen van het kraam, de duurtijd, de plaats, naam/nummer van de uitbating,... dan moet het  aanvraagformulier opnieuw worden ingevuld en bezorgd aan team lokale economie.

Artikel 6    Opschorting abonnement door houder
De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een periode van minimum één maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
•    door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest;
•    door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in op de dag waarop de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte tegen ontvangstbewijs op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Indien de opschorting langer dan twee jaar duurt, doet de houder automatisch afstand van het abonnement.

Artikel 7    Afstand abonnement door houder
De houder van een abonnement kan op ieder ogenblik afstand doen van het abonnement, mits een opzegtermijn van 30 dagen.

In volgende gevallen kan de afstand van een abonnement gebeuren zonder opzegtermijn:
•    Indien de houder definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen
•    Indien de houder (natuurlijker persoon) overleden is

De afstand van een abonnement, al dan niet met opzegtermijn, gaat in op de dag waarop de gemeente per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte tegen ontvangstbewijs op de hoogte gebracht wordt.

Artikel 8    Schorsing en opzegging abonnement door gemeente
Het abonnement kan door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
•    bij niet of niet tijdige betaling standplaatsvergoeding;
•    bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de gemeente of de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte van een brief tegen ontvangstbewijs;
•    wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement;
•    bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider;
•    wanneer de marktplaats niet netjes wordt achtergelaten;
•    wanneer de openingsuren van de markt niet gerespecteerd worden.

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte van een brief tegen ontvangstbewijs.

Artikel 9    Vooropzeg vanuit de gemeente
Wanneer (een deel van) de standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement.

Deze termijn bedraagt 12 maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest.

Deze termijn bedraagt 6 maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare markt of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt.

In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.

Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (cf. artikel 4.3).

Artikel 10    Inname standplaatsen
De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
•    de natuurlijke personen aan wie een standplaats is toegewezen;
•    de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen;
•    de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen die een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent;
•    de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
•    Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande toelating van de gemeente, ook een standplaats innemen.

De personen vermeld in het tweede tot en met vijfde punt kunnen de standplaatsen innemen of toewijzen aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen.

Artikel 11    Overdracht standplaats

De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

•    De overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven voor het uitoefenen van ambulante activiteiten en zet de specialisatie van de overlater voort op de overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie kan aangevraagd worden per aangetekend schrijven bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
•    Binnen het eerste jaar kan de standplaats niet opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
•    De onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan 1 standplaats beschikken (cf. art. 2 van dit reglement)

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat:
•    De overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen.
•    Overnemer het aantal toegestane standplaatsen per onderneming (cf. artikel 2 van dit  reglement) niet overschrijdt.
•    De overnemer het bewijs levert waaruit blijkt dat hij voldoet aan de bijkomende voorwaarden, vermeld in artikel 2 van dit reglement

Artikel 12    Onderhuur standplaats
De standplaats kan niet onderverhuurd worden.
TITEL II    Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten

A)    Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag plaatsvinden die vooraf bepaald zijn

Artikel 13    Toepassingsgebied
$1. De uitoefening van ambulante activiteiten is toegelaten na een voorafgaande machtiging van het de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris:

Locatie 1: Dorp (kerkplein) Lovendegem
Dag en tijdstip:
Maandag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Dinsdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Woensdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Donderdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Op vrijdag:     dagdeel 1: van 13.30 uur tot 17.00 uur.
Op zaterdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 13.30 uur.
Op zondag:     geen standplaats mogelijk
Specialisatie: Te bepalen bij aanvraag

Locatie 2: Markt te Zomergem (vooraan de kerk tussen de twee kerkdeuren)
Dag en tijdstip:
Maandag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Dinsdag:     dagdeel 1: van 13.30 uur tot 18.00 uur
Woensdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Donderdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Op vrijdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 17.00 uur.
Op zaterdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 13.30 uur.
Op zondag:     geen standplaats mogelijk
Specialisatie: Te bepalen bij aanvraag

Locatie 3: Dorpsplein, Waarschoot
Dag en tijdstip:
Maandag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Dinsdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Woensdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Donderdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 18.00 uur
Op vrijdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 12.30 uur - dagdeel 2: van 12.30 uur tot 17.00 uur.
Op zaterdag:     dagdeel 1: van 8.00 uur tot 13.30 uur.
Op zondag:     geen standplaats mogelijk
Specialisatie: Te bepalen bij aanvraag

De bezettingsmodaliteiten kunnen op eenvoudige vraag bekomen worden bij Lokaal bestuur Lievegem.

$2. In het dagdeel is het opstellen en afbreken inbegrepen.

§3. Per dagdeel kan er maximum 1 ambulante handelaar toegestaan worden.

§4. Per week kan er maximum 1 dagdeel per ambulante handelaar toegestaan worden.

§5. Ingeval de (wekelijkse) ambulante activiteiten samenvallen met de kermis of een ander goedgekeurd evenement op dezelfde locatie, kunnen de ambulante activiteiten niet plaatsvinden.

Artikel 14    Voorafgaande machtiging
§1. Aanvraag machtiging
 
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 14 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van dit reglement en is onderworpen aan een voorafgaande machtiging. Deze machtiging dient, per e-mail, per aangetekende brief of na afgifte van een brief tegen ontvangstbewijs, minimum 1 maand, voorafgaand de start van het uitoefenen van de ambulante activiteit van het eerstvolgende kwartaal na toekenning machtiging, aangevraagd te worden bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris, Kasteeldreef 72, 9920 Lievegem of economie.toerisme@lievegem.be.
Indien er een wijziging is opgetreden in de uitbating van de marktkramer, zoals een wijziging in de grootte of afmetingen van het kraam, de duurtijd, de plaats, naam/nummer van de uitbating,... dan moet het aanvraagformulier opnieuw worden ingevuld en bezorgd aan team lokale economie.

§2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
•    identiteit van de aanvrager;
•    aard van de producten of diensten die hij wil verkopen;
•    plaats (en);
•    datum en duur van de verkoop.

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van:
•    redenen van openbare orde en veiligheid
•    redenen van volksgezondheid
•    bescherming van de consument
•    wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn
•    de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zal de weigeringsgrond(en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

Artikel 15    Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. artikel 10) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

Artikel 16    Toewijzingsregels éénmalige standplaatsen
De toewijzing van éénmalige plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

Artikel 17    Toewijzingsregels per abonnement
§1. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. artikel 4).

§2. Het abonnement gaat in bij de start van het eerstvolgende nieuwe kwartaal na toekenning (1 januari; 1 april; 1 juli; 1 oktober).

B)    Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteiten mag plaatsvinden zijn die niet vooraf bepaald zijn

Artikel 18    Toepassingsgebied
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet dit voorafgaand aanvragen bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.

Artikel 19    Voorafgaande machtiging
§1. Aanvraag machtiging
Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 18 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient, per e- mail, per aangetekende brief of na afgifte van een brief tegen ontvangstbewijs, minimum 1 maand, voorafgaand de start van het uitoefenen van de ambulante activiteit van het eerstvolgende kwartaal na toekenning machtiging, aangevraagd te worden bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris, Kasteeldreef 72, 9920 Lievegem of economie.toerisme@lievegem.be.
Indien er een wijziging is opgetreden in de uitbating van de marktkramer, zoals een wijziging in de grootte of afmetingen van het kraam, de duurtijd, de plaats, naam/nummer van de uitbating,... dan moet het aanvraagformulier opnieuw worden ingevuld en bezorgd aan team lokale economie.

§2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :
•    identiteit van de aanvrager;
•    aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;
•    plaats;
•    datum en duur van de verkoop.

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van:
•    redenen van openbare orde en veiligheid
•    redenen van volksgezondheid
•    bescherming van de consument
•    wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 2 niet in orde zijn
•    de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zal de weigeringsgrond(en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

Artikel 20    Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. artikel 10) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

Artikel 21    Toewijzingsregels éénmalige standplaatsen
De toewijzing van éénmalige plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.

Artikel 22    Toewijzingsregels per abonnement
§1. Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. artikel 4). Voorwaarden inzake melding van vacature (cf. afdeling 1 artikel 4.1) geldt niet.

§2. Het abonnement gaat in bij de start van het eerstvolgende nieuwe kwartaal na toekenning (1 januari; 1 april; 1 juli; 1 oktober).

C)    Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze

Artikel 23    Toepassingsgebied
Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.

Artikel 24    Voorafgaande machtiging
§1. Aanvraag machtiging
Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en moet men beschikken over een machtiging. Deze machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris, Kasteeldreef 72, 9920 Lievegem of economie.toerisme@lievegem.be.

§2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
•    identiteit van de aanvrager
•    de aard van de producten of diensten die hij mag verkopen
•    de toegestane route
•    de datum en duur van de verkoop

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
•    redenen van openbare orde en veiligheid
•    redenen van volksgezondheid
•    bescherming van de consument
•    wanneer de voorwaarden vermeld in artikel 2 niet in orde zijn
•    wanneer de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

TITEL III    Verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter

Artikel 25    Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter
Onder producten of diensten met een niet-commercieel karakter wordt verstaan:
•    de occasionele verkoop van producten of diensten met het oog op een menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportief doel;
•    de occasionele verkoop van producten of diensten met als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten;
•    de occasionele verkoop van producten of diensten die plaatsvindt bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade.

Met occasioneel wordt bedoeld: maximaal één keer per kwartaal

Voor deze ambulante activiteiten moet voorafgaand een toelating gevraagd worden aan de de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris via het aanvraagformulier op de gemeentelijke website. Indien er een wijziging is opgetreden in de aanvraag, dan moet het aanvraagformulier opnieuw worden ingevuld en bezorgd worden aan team lokale economie.

TITEL IV    Aanvullende bepalingen en ordemaatregelen

Artikel 26    Bevoegdheid marktleider
De marktleider of diens vervanger, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om documenten die de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.

Artikel 27    Verplichte documenten
•    het identiteitsbewijs van de houder of, voor de niet-ingezeten en de buitenlandse onderdanen, een identiteitsbewijs dat dat vervangt;
•    een bewijs waaruit blijkt dat de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie behoorlijk gedekt wordt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s;
•    het bewijs dat bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

Artikel 28    Inname standplaatsen
§1. De marktkramers dienen bij het aanvangsuur van de markt aanwezig te zijn. Degenen die na het aanvangsuur aankomen, kunnen hun standplaats voor die marktdag geweigerd zien door de marktleider of diens vervanger, zonder dat deze afwijking hem recht geeft op enige vergoeding of schadeloosstelling.

§2. Elke marktkramer moet de plaats innemen die hem door de marktleider of diens vervanger wordt aangeduid. De richtlijnen van de marktleider of diens vervanger en de veiligheidsdiensten moeten strikt opgevolgd worden.

§3. Het volledige marktplein moet door iedere marktkramer en hun voertuigen ontruimd zijn uiterlijk een half uur na het einde van de markt.

§4. Iedere deelnemende marktkramer moet onmiddellijk na het beëindigen van de marktactiviteit zelf instaan voor de opruiming van afval, voortkomend van zijn marktactiviteit. Dit afval dient door de marktkramer steeds meegenomen te worden en niet achtergelaten te worden in vaste vuilnisbakken op het marktdomein. Achterlaten van afval wordt gelijkgesteld met sluikstorten.

§5. Het is verboden de doorgangen van de voetgangers te belemmeren door er voorwerpen te plaatsen, te hangen of achter te laten. Het is verboden het wegdek of het marktplein te beschadigen. De marktkramer zal aansprakelijk gesteld worden voor de hem aangebrachte schade.

§6. De marktkramers mogen uitsluitend die artikelen verkopen waarvoor ze de toelating kregen bij de toewijzing van de standplaatsen.

§7. Brandweer, politie en gemeentepersoneel zijn bevoegd om op te treden bij het niet naleven van bovenstaande richtlijnen en om keuringsattesten op te vragen.

§8. Het GAS-reglement van de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem is van toepassing.

Artikel 29    In werking treden van het gemeentelijk reglement
Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2025. Het voorafgaande reglement van Lievegem van 27 maart 2024 wordt op die datum opgeheven.

Bekendmaking

De gemeentelijke reglementen worden bekendgemaakt aan ABB via het digitaal loket en via de gemeentelijke website.

Publieke stemming
Aanwezig: Ann Boterdaele, Kim Martens, Caroline Fredrick, Freddy Haegeman, Jurgen Blomme, Chris De Wispelaere, Jeroen Van Acker, Steven Lambert, Hilde De Graeve, Vincent Laroy, Judith De Muynck, Tim Maenhout, Dirk De Poorter, Nik Braeckman, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Christophe Huysman, Daan Blomme, Quinten Van de Walle, Thibo Ryckaert, Eveline Matthys, Gunther Batsleer, Peter Van Arnhem, Ann Delbeke, Hans Nauwynck, Kristof Creël, Ria Goethals, Philippe Lorez, Kenneth Pauwels
Voorstanders: Ann Boterdaele, Kim Martens, Caroline Fredrick, Freddy Haegeman, Jurgen Blomme, Chris De Wispelaere, Jeroen Van Acker, Steven Lambert, Hilde De Graeve, Vincent Laroy, Judith De Muynck, Tim Maenhout, Dirk De Poorter, Nik Braeckman, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Christophe Huysman, Daan Blomme, Quinten Van de Walle, Thibo Ryckaert, Eveline Matthys, Gunther Batsleer, Peter Van Arnhem, Ann Delbeke, Hans Nauwynck, Kristof Creël, Ria Goethals, Philippe Lorez
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad stelt de wijziging van het reglement over ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein vast.

Artikel 2

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 maart 2025.

Artikel 3

Het gemeenteraadsbesluit van 27 maart 2024 over het reglement over ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein wordt op 28 februari 2025 opgeheven.