Terug
Gepubliceerd op 30/11/2023

Besluit  Gemeenteraad

wo 29/11/2023 - 20:00

Gemeentelijke Sportcentra Zomergem EVA-VZW- statuten - aanpassing: goedkeuring

Aanwezig: Nicholas Spinel, voorzitter
Kim Martens, burgemeester
Freddy Haegeman, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, schepenen
Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, raadsleden
Eddy De Mits, algemeen directeur
Verontschuldigd: Ivan Goethals, Wout Bonroy, raadsleden
Bevoegd lid

Caroline Fredrick, schepen

Regelgeving

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 34-2°, 41-4° en 20°, artikel 225-230 en 245-247
Statuten van Gemeentelijke Sportcentra Zomergem EVA-VZW
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2023 over de principiële goedkeuring aanpassing statuten Gemeentelijke Sportcentra Zomergem EVA-VZW
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 november 2023 over de principiële goedkeuring aanpassing statuten Gemeentelijke Sportcentra Zomergem EVA-VZW

Feiten en motivering

Elke VZW, opgericht vóór 1 mei 2019, is verplicht om uiterlijk 1 januari 2024 de statuten met de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in overeenstemming te brengen.

Voornaamste wijzigingen:

  • Naam VZW: Sport Lievegem
  • verplichte vermeldingen:
    • doel en voorwerp VZW nader bepaald en duidelijk omschreven
    • vermelding zetel vzw in Vlaamse Gewest
  • gebruik nieuwe termen:
    • bestuursorgaan i.p.v raad van bestuur
    • ondernemingsrechtbank i.p.v rechtbank van koophandel
    • intern reglement i.p.v huishoudelijk reglement
    • economische handelingen i.p.v handelsdaden
  • bevoegdheden van de algemene vergadering zijn uitgebreid en aangepast
  • oproepingstermijn voor de algemene vergadering bedraagt min. 15 dagen i.p.v 8 dagen
  • algemene handtekeningsbevoegdheid enkel voorbehouden aan bestuurders VZW
  • niet-bestuurders zijn niet gemachtigd om de vzw in en buiten rechte te vertegenwoordigen. Wil men niet-bestuurders toch de bevoegdheid geven om de vzw te vertegenwoordigen, dan kan dit hetzij door een dagelijks bestuur te benoemen en mits publicatie van de dagelijkse bestuurders in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad hetzij door een bijzondere volmacht toe te kennen
  • verwijzing naar juiste regelgeving (Decreet Lokaal bestuur, Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen) en adviesorgaan (Sport- en Beweegplatform)
  • verduidelijking concrete vertegenwoordiging VZW in en buiten rechte
  • toevoeging mogelijkheid tot coöptatie ingeval een mandaat voortijdig openvalt (artikel 23)
  • vrijwilligersvergoedingen hoeven niet opgenomen te worden in de statuten, werden weggelaten in artikel 33
  • opsomming handelingen dagelijks bestuur (artikel 36) werd geschrapt. Deze handelingen worden intern vastgelegd in een intern reglement en bijzondere volmacht.
  • openbaarmakingsvereisten niet opgenomen in de statuten

Het ontwerp statuten werd juridisch doorgelicht door VSDC (Vlaams Studie-en documentatiecentrum voor VZW's). Dit nazicht kwam tot een aantal opmerkingen en aanbevelingen. Deze werden vervolgens verwerkt in het ontwerp.


De statuten van Gemeentelijke Sportcentra Zomergem EVA-VZW werden aangepast en dienen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De aangepaste statuten werden besproken in de algemene vergadering bestuursorgaan vzw van 19 oktober 2023.
Het college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2023 keurde de aanpassing statuten Gemeentelijk Sportcentra Zomergem EVA-VZW principieel goed.
Op de vergadering buitengewone algemene vergadering Gemeentelijke Sportcentra Zomergem van 6 november 2023 werden de aangepaste statuten besproken en goedgekeurd mits aanpassing (na juridische aftoetsing). De mogelijke aanpassing gaat over het opnemen van een artikel welke handelt over "aansprakelijkheid van bestuurders". In de statuten zoals zoals ze zijn voorgelegd op bestuursorgaan en college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2023 was er geen artikel opgenomen over "aansprakelijkheid van bestuurders".
Er werd beslist dat bepalingen over aansprakelijkheid van bestuurders toegevoegd worden aan de statuten.
Het college van burgemeester en schepenen van 14 november 2023 keurde de aanpassing (toevoeging artikel aansprakelijkheid bestuurders) statuten Gemeentelijk Sportcentra Zomergem EVA-VZW principieel goed.

Financiële impact


Bijlagen die integraal deel uitmaken van het besluit


Statuten Sport Lievegem VZW-EVA

STATUTEN


Benaming:     Sport Lievegem
Rechtsvorm: VZW-EVA
Ondernemingsnummer: 0419.051.876


Titel I – Naam, zetel, doel, duur


Artikel 1.    Naam, zetel

§1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Sport Lievegem hierna genoemd ‘de vereniging’. De vereniging functioneert als een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.

§2  De vereniging heeft haar zetel in het Vlaamse Gewest. De zetel van de vereniging is gevestigd te Den Boer 17, 9930 Lievegem en ressorteert onder het gerechtelijke arrondissement te Gent.
De algemene vergadering heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het grondgebied van Lievegem binnen het Vlaamse Gewest mits deze bovendien de regels in acht neemt zoals vereist voor een statutenwijziging en beschreven in deze statuten.

§3. Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging zullen de volgende vermeldingen bevatten:    (1) de naam, (2) de aanduiding dat het om een vereniging zonder winstoogmerk gaat, (3) het adres van de zetel van de vereniging, (4) het ondernemingsnummer, (5) het woord “rechtspersonenregister” of “RPR” gevolgd door de vermelding van de rechtbank van de zetel van de vereniging.
In alle akten die de rechtspersoon verbinden, moet onmiddellijk vóór of na de handtekening van de persoon die de rechtspersoon vertegenwoordigt, worden gemeld in welke hoedanigheid hij optreedt.


Artikel 2    Doel en voorwerp

§1. De vereniging heeft tot doel de verwezenlijking van welbepaalde beleidsuitvoerende en -voorbereidende taken van gemeentelijk belang conform de beleidsdoelstellingen bepaald door de gemeente Lievegem i.v.m sport en sportbeoefening:

Het doel van de vereniging wordt nagestreefd met inachtneming van de geldende wetten en decreten.
De vereniging heeft tot doel het bevorderen en stimuleren van de sportbeoefening  zowel gebonden als ongebonden sporters en dit door het inzetten van de volgende kernactiviteiten:
•    Het organiseren, het coördineren of het ondersteunen van de initiatieven en activiteiten in dat verband;
•    Het bevorderen van sociale ontmoeting in en rond de sportsites;
•    Het beheer, onderhoud, de uitbating en de terbeschikkingstelling van de aan de vereniging door de gemeente Lievegem toevertrouwde infrastructuur, eigendom van de gemeente Lievegem.

§2. De vereniging mag alle verrichtingen doen, welke rechtstreeks  betrekking hebben op haar doel of van aard zijn de verwezenlijking ervan te begunstigen. Zij mag onder andere alle roerende en onroerende goederen verwerven, huren, verhuren, personeel aanwerven, overeenkomsten sluiten, deelnemen aan of medewerken met verenigingen die een gelijkaardig doel nastreven, fondsen inzamelen die nodig zijn voor de verwezenlijking van haar doel, voor zo ver dit binnen de grenzen blijft door de gemeentelijke begroting gesteld en niet in strijd met gemeentelijke bepalingen en de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en houdende diverse bepalingen.

§3. De vereniging zal zo nodig economische handelingen mogen stellen, zoals het uitbaten van een drankgelegenheid in de sportcentra, inrichten van winstgevende manifestaties, op voorwaarde dat de eventuele winst uitsluitend wordt aangewend voor de realisatie van haar maatschappelijk doel.

§4. In dit kader kan de gemeente Lievegem aan de vereniging middelen, infrastructuur of, mits de ter zake geldende rechtspositieregeling nageleefd wordt, personeel ter beschikking stellen of overdragen conform het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3    Samenwerkingsovereenkomst
§
1. De vereniging realiseert haar doel in overleg met en met medewerking van de gemeente Lievegem. Hiertoe wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de gemeente Lievegem  en de vereniging, waarin  de onderlinge rechten en plichten worden bepaald, voor een periode die uiterlijk twaalf maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad eindigt.

§2. De bepalingen van de onderlinge rechten en plichten in de samenwerkingsovereenkomst houden minimaal de aangelegenheden opgenomen in art. 247 van het decreet lokaal bestuur in.

§3. Als bij het verstrijken van de samenwerkingsovereenkomst geen nieuwe samenwerkingsovereenkomst in werking is getreden wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege voor hoogstens één jaar verlengd.

§4. Als binnen die periode geen nieuwe samenwerkingsovereenkomst in werking is getreden of als deze werd ontbonden of geschorst, zal de gemeente Lievegem na overleg met de vereniging voorlopige regels vaststellen die zullen gelden tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst in werking treedt.

Artikel 4    Duur

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur, doch kan evenwel te allen tijde ontbonden worden.

Titel II – leden


Artikel 5     Aantal

Het aantal leden wordt bepaald door de gemeenteraad in de loop van de eerste drie maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.
De vereniging telt ten minste drie leden.

Artikel 6    Categorieën
§1. De vereniging kan werkelijke en toegetreden leden tellen. De volheid van lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de werkelijke leden. Werkelijke leden zijn diegenen wiens naam, voornaam en woonplaats vermeld is in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden. De wettelijke bepalingen zijn alleen op de werkelijke leden van toepassing. Hun aantal is op maximum 22 bepaald.
Met de term “lid” in deze statuten wordt uitdrukkelijk verwezen naar de werkelijke leden.

§2. De vereniging bestaat uit volgende werkelijke leden:

-    Categorie A: de gemeente Lievegem wordt vertegenwoordigd door minimum één gemeenteraadslid afgevaardigd door de gemeenteraad. De vertegenwoordigers van de gemeente Lievegem in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

-    Categorie B: leden die de filosofische en ideologische strekkingen vertegenwoordigen.
De leden van de vereniging die behoren tot categorie B worden voorgedragen door en afgevaardigd uit de fracties. Deze vertegenwoordigers moeten geen gemeenteraadsleden zijn.

-    Categorie C: maximum tien leden uit de sportsector die de gebruikers of deskundigen vertegenwoordigen, aangeduid door de door de gemeenteraad erkend adviesorgaan Sport- en Beweegplatform van Lievegem.

Artikel 7     Voorwaarden

§1. Kunnen alleen lid zijn van de vereniging uit hoofde van categorie B en C zij die :
-    geen personeelslid (halftijds of voltijds, contractueel of statutair) zijn van de vzw
§2. De algemene vergadering beslist over de aanstelling van de voorgedragen leden.

Artikel 8    Vacature mandaat

§1. Telkens een mandaat openvalt, verwittigt het bestuursorgaan binnen de dertig kalenderdagen, naar gelang van de categorie waarbinnen het mandaat is opengevallen de gemeenteraad (de eigen politieke fracties van partij) en/of het Sport- en beweegplatform schriftelijk dat één of meer van de hen respectievelijk toekomende mandaten vacant zijn. Indien het bestuursorgaan deze vacature niet meedeelt binnen de voorziene termijn, mag iedere belanghebbende het initiatief tot deze mededeling nemen.

§2. De gemeenteraad en/of Sport- en beweegplatform maken binnen redelijke termijn de personen die zij voordragen en afvaardigen schriftelijk bekend aan het bestuursorgaan.

§3. Binnen de veertien kalenderdagen na ontvangst van bovenstaande mededeling onderzoekt het bestuursorgaan of elk van de aangeduide kandidaten de voorwaarden tot effectief lidmaatschap (artikel 6 en 7) vervult. Indien de voorwaarden zijn vervuld dan wordt op de eerst volgende algemene vergadering beslist over de aanstelling van de kandidaat. Het bestuursorgaan schrijft alle beslissingen over de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden binnen acht dagen nadat het van de beslissing in kennis is gesteld in het ledenregister. Indien de voorwaarden niet zijn voldaan deelt het bestuursorgaan haar bevindingen schriftelijk mee aan de gemeenteraad, respectievelijk het Sport- en beweegplatform.

In de laatste situatie wordt de procedure hervat zoals vermeld in §2 en §3.

Artikel 9    Plichten

§1. Ieder lid van de vereniging aanvaardt door het feit zelf van zijn lidmaatschap, alle bepalingen en verplichtingen die in de wetgeving en de statuten zijn vervat.

§2. Het aanvaarden van de statuten impliceert ook het aanvaarden van de door de algemene vergadering goedgekeurde reglementen.

§3. Het is als lid van de vereniging verboden de belangen van de vereniging en haar organen te schaden.

Artikel 10    Geldelijke bijdrage en financieel voordeel.

Het bedrag van de ledenbijdrage wordt vastgesteld op nul.
De leden kunnen evenmin rechtstreeks of onrechtstreeks financieel voordeel halen uit hun lidmaatschap.

Artikel 11    Beëindiging lidmaatschap

§1. De hoedanigheid van lid van categorie A en/of B en/of C van de algemene vergadering wordt beëindigd:
-    wanneer een lid omwille van een specifieke hoedanigheid lid is geworden en het betrokken lid verliest deze hoedanigheid dan komt van rechtswege een einde aan dit lidmaatschap.
-    wanneer de gemeenteraad respectievelijk Sport- en beweegplatform een voordracht en afvaardiging van een lid van categorie B respectievelijk categorie C herroept. Het betrokken lid is door die herroeping van rechtswege ontslagnemend. Het ontslagnemend lid wordt vervangen door een kandidaat-lid horende tot dezelfde categorie.
-    Alle aanwijzingen en voordrachten van de vertegenwoordigers van de gemeente, als zowel van leden van categorie B als categorie C worden herroepen door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. Door die herroeping zijn de betrokken vertegenwoordigers van rechtswege ontslagnemend. De vertegenwoordigers blijven in functie totdat hun vervangers zijn aangewezen of benoemd door de algemene vergadering. Deze vergadering vindt plaats binnen de zes maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.
-    Bij vrijwillige uittreding door een lid. Het lid dient zijn ontslag schriftelijk in bij het bestuursorgaan Het lid blijft in functie tot een vervanger is benoemd zonder dat dit tot een gedwongen lidmaatschap kan leiden
-    door overlijden of rechtsonbekwaamheid
-    door uitsluiting bij beslissing van de algemene vergadering, overeenkomstig de bepalingen in de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen
-    wanneer de voorwaarden gesteld in artikel 7 niet meer vervuld zijn.

De gemeenteraad van de gemeente Lievegem kan te allen tijde beslissen om de aanwijzingen en voordrachten te herroepen van de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering.

Het mandaat van de vertegenwoordigers van de gemeente eindigt eveneens bij de beëindiging van zijn/haar politiek mandaat.

§2. Het lidmaatschap is hernieuwbaar. De lidmaatschappen die worden toegekend bij de oprichting van de vereniging en bij volledige vernieuwing van de gemeenteraad, lopen tot ten laatste zes maanden na de installatie van een nieuwe gemeenteraad. De leden blijven in functie totdat zij worden vervangen of hun hernieuwde aanstelling wordt bevestigd.

§3. De gewezen leden noch hun erfgenamen kunnen aanspraak maken op het vermogen van de vereniging of op terugkeer van inbreng.

Artikel 12    Uitsluiting en schorsing

§1. Alleen de algemene vergadering kan tot de uitsluiting van een lid besluiten bij geheime stemming. Twee derde van de leden moeten aanwezig of vertegenwoordigd zijn en de uitsluiting is pas aangenomen bij twee derde meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Het betrokken lid kan deelnemen aan de algemene vergadering en vragen om gehoord te worden. Bijstand door een raadsman is mogelijk. Ook het betrokken lid kan meestemmen over zijn eigen uitsluiting. Onthoudingen worden noch in de teller noch in de noemer meegerekend.
De algemene vergadering dient de beslissing tot uitsluiting materieel en formeel te motiveren.

§2. Het stemrecht van een stemgerechtigd lid kan enkel ontnomen worden door een beslissing van de algemene vergadering. Het bestuursorgaan kan het stemrecht van een stemgerechtigd lid niet schorsen. Een stemgerechtigd lid kan hoogstens geschorst worden van deelname aan activiteiten van vzw.


Artikel 13
Het bestuursorgaan kan, onder door haar te bepalen voorwaarden, ook andere personen, als adviserende, niet stemgerechtigde leden tot de vereniging toelaten. Deze worden beschouwd als toegetreden leden. Hun rechten en plichten zijn vermeld in het intern reglement. De laatst goedgekeurde versie van het intern reglement bevindt zich op het zeteladres van de vereniging.


Artikel 14    Ledenregister

Het bestuursorgaan houdt een ledenregister bij met vermelding van de naam, voornaam en woonplaats van de leden ingedeeld volgens de categorieën A, B en C. Het bestuursorgaan schrijft alle beslissingen over de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden in dat register in binnen de acht dagen nadat het van de beslissing in kennis is gesteld. Dit register ligt ter inzage van de leden op de zetel van de VZW.

Titel III – De algemene vergadering


Artikel 15    Samenstelling en volmachten

§1. De algemene vergadering bestaat uit alle werkelijke leden van de vereniging. Elk werkelijk lid uit categorie B en C heeft één stem. De gemeente Lievegem beschikt echter over één stem meer dan de som der stemmen uit categorie B en C.

De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

§2. Indien het lid behorend tot categorie A verhinderd is om aanwezig te zijn, kan deze laatste een gemeenteraadslid schriftelijk volmacht verlenen om in zijn naam deel te nemen aan de beraadslagingen en de stemmingen.

§3. Indien een lid behorend tot de categorie B of C verhinderd is om aanwezig te zijn op de algemene vergadering, kan het een ander lid van respectievelijk de categorie B of C schriftelijk volmacht verlenen om in zijn naam deel te nemen aan de beraadslagingen en de stemmingen. Elk stemgerechtigd lid van de categorie B of C kan slechts drager zijn van één volmacht.

Artikel 16    Bevoegdheden

De algemene vergadering is bevoegd op het gebied van:
1)    de goedkeuring van de statuten en de goedkeuring van de wijziging ervan;
2)    de goedkeuring en wijziging van het intern reglement;
3)    de benoeming en de afzetting van de bestuurders en de bepaling van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;
4)    de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van zijn bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;
5)    de kwijting aan de bestuurders en de commissaris, alsook, in voorkomend geval, het instellen van een verenigingsvordering tegen de bestuurders en commissarissen;
6)    de goedkeuring van de jaarrekening en van de begroting;
7)    de ontbinding van de vereniging;
8)    de definitieve aanvaarding van een lid;
9)    de uitsluiting van een lid van de vereniging, met uitzondering van de gemeente Lievegem
10)    de omzetting van de VZW in een IVZW, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;
11)    om een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden;
12)    de benoeming van vereffenaars bij ontbinding;
13)    alle andere gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen.


Artikel 17    Bijeenroeping van de algemene vergadering

§1. De leden worden tenminste tweemaal per jaar bijeengeroepen in een gewone algemene vergadering. De eerste gewone algemene vergadering vindt plaats uiterlijk binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar. Op deze vergadering worden onder meer de rapportering over de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst en de rekeningen ter goedkeuring voorgelegd. De tweede gewone algemene vergadering vindt plaats gedurende de laatste zes maanden van het jaar t.g.v. de opmaak van de begroting van het volgend jaar.

§2. De algemene vergadering wordt door het bestuursorgaan of door de voorzitter geldig bijeengeroepen in de gevallen bepaald bij de wet of de statuten of telkens wanneer het doel van de vereniging zulks vereist of wanneer ten minste twee bestuurders of één vijfde van de werkelijke leden dit vraagt.

De bijeenroeping van de algemene vergadering gebeurt binnen de vijftien kalenderdagen na het verzoek tot bijeenroeping met vermelding op de agenda van de gevraagde agendapunten.

Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe gemeenteraad of een nieuw bestuur van het Sport-en beweegplatform, met als gevolg het aanduiden van nieuwe leden van de vereniging, wordt verplicht een bijzondere algemene vergadering bijeengeroepen met als doel de nieuwe leden te aanvaarden en een nieuw bestuursorgaan te kiezen.

Artikel 18    Uitnodiging en agenda

§1. Alle werkelijke leden, bestuurders en commissaris(sen) (in voorkomend geval) worden tenminste 15 dagen vóór de algemene vergadering opgeroepen.

§2. De oproeping tot de algemene vergadering gebeurt door het bestuursorgaan bij gewone brief of per e-mail of per aangetekende brief ondertekend door de voorzitter of twee bestuurders.

§3. De oproepingsbrief bevat tenminste de mededeling van dag, uur en plaats van de algemene vergadering en de agenda. Eventuele stavingsdocumenten worden bij de oproepingsbrief gevoegd. De agenda wordt samengesteld door het bestuursorgaan.

§4. De algemene vergadering kan niet rechtsgeldig beraadslagen over punten die niet op de agenda staan.

Elk door ten minste één twintigste van de werkelijk leden ondertekend voorstel van agendapunt wordt op de agenda geplaatst en ten minste 5 werkdagen voor de algemene vergadering aan de voorzitter van het bestuursorgaan overhandigd zijn.

§5. Als de algemene vergadering wordt bijeengeroepen om de jaarrekening en/of begroting goed te keuren worden deze stukken bij de oproeping gevoegd.

Als de algemene vergadering wordt bijeengeroepen om tot een statutenwijziging over te gaan moet de agenda de voorstellen tot statutenwijziging uitdrukkelijk opnemen.

Artikel 19    Quorum, stemmen per categorie, beslissingsmeerderheid en geheime stemming

§1. Bij een gewone algemene vergadering geldt geen aanwezigheidsquorum. Er geldt wel een aanwezigheidsvereiste, met name de gemeente (lid categorie A) moet aanwezig zijn. Met uitzondering van de aangelegenheden opgesomd onder §2, §3, §4 en §5 worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid, zijnde de helft plus één, van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.
Er kan slechts geldig beslist worden indien categorie A aanwezig is, zodat de gemeente Lievegem steeds over een meerderheid van stemmen beschikt. Elke beslissing met betrekking tot statutenwijziging of vrijwillige ontbinding dient steeds voorafgaandelijk ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad Lievegem.
§2. Ingeval van uitsluiting van een lid en ingeval van statutenwijziging kan de algemene vergadering slechts rechtsgeldig beraadslagen wanneer minstens twee derden van de werkelijke leden, waaronder steeds categorie A,  aanwezig of vertegenwoordigd zijn en minstens twee derde van de werkelijke  leden akkoord gaan met de te nemen beslissing. Bij uitsluiting van een lid moet dit punt eveneens op de agenda voorkomen en moet het betreffende lid uitgenodigd worden om in zijn verdediging te kunnen voorzien.
§3. Wanneer de statutenwijziging het belangeloos doel of het voorwerp waarvoor de VZW is opgericht betreft of bij ontbinding of omzetting van de vereniging kan de algemene vergadering slechts rechtsgeldig beraadslagen wanneer minstens twee derden van de leden, waaronder steeds categorie A, aanwezig of vertegenwoordigd zijn en minstens vier vijfde van de leden akkoord gaan met de te nemen beslissing.

§4. Ingeval van omzetting van de vereniging naar ivzw (internationale vereniging zonder winstoogmerk) of omzetting van de vereniging in een erkende CVSO (Coöperatieve Vennootschap met Sociaal Oogmerk) of CV (Coöperatieve Vennootschap)  erkend als SO (Sociale onderneming)  kan de algemene vergadering slechts rechtsgeldig beraadslagen wanneer minstens twee derden van de leden, waaronder steeds categorie A, aanwezig of vertegenwoordigd zijn en minstens vier vijfde van de leden akkoord gaan met de te nemen beslissing.

§5. Bij besluit van inbreng algemeenheid om niet (zonder ontbinding aan gekoppeld) kan de algemene vergadering slechts rechtsgeldig beraadslagen wanneer minstens twee derden van de leden, waaronder steeds categorie A, aanwezig of vertegenwoordigd is en minstens twee derden van de leden akkoord gaan met de te nemen beslissing.

Van iedere statutenwijziging zullen de wijzigingen en de volledig gecoördineerde statuten na deze wijziging neergelegd worden op de griffie van de ondernemingsrechtbank. De neerleggingstermijn bedraagt dertig dagen. De bekendmaking gebeurt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad binnen de tien dagen na de neerlegging.
§4 Wordt het vereiste quorum van aanwezigen niet bereikt, dan zal ten vroegste na vijftien dagen na de eerste algemene vergadering, een tweede algemene vergadering moeten worden bijeengeroepen, waarvoor dan geen aanwezigheidsquorum geldt. Deze vergadering kan slechts een geldig besluit nemen indien categorie A aanwezig is. Het vereiste stemmingsquorum blijft gelden.

§5 Voor de berekening van het quorum wordt totale abstractie gemaakt van de onthoudingen, zowel in de teller als in de noemer.

§ 6. De algemene vergadering beslist bij geheime stemming:
-    over de benoeming en afzetting van personen die een mandaat uitoefenen binnen de vereniging;
-    over de definitieve aanvaarding van leden;
-    over de uitsluiting van leden.

Artikel 20    Voorzitterschap   
 
De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Zijn beiden afwezig, dan zit de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders de vergadering voor.

De voorzitter duidt twee stemopnemers aan.

Artikel 21    Notulen

§1. Van elke bijeenkomst van de algemene vergadering worden de notulen opgesteld en opgenomen in een bijzonder register. Deze notulen worden aan elk lid van de algemene vergadering toegezonden per brief of per mail. De notulen kunnen eveneens op de zetel van de vereniging door de leden en belanghebbende derden worden ingezien.

§3. Het verslag wordt ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter. Uittreksels uit de verslagen of afschriften worden eveneens ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter of door 2 bestuurders en bij ontstentenis hiervan door twee leden van de algemene vergadering.

§4. De notulen worden op de algemene vergadering goedgekeurd. Het goedgekeurde verslag wordt vervolgens ter kennisname voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.


Artikel 22
De leden ontvangen noch een vergoeding, noch presentiegeld. 


Titel IV – Bestuursorgaan


Artikel 23    Samenstelling, duur van het mandaat en onverenigbaarheid

§1. De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan handelend als een collegiaal bestuursorgaan, aangesteld bij gewone meerderheidsbeslissing van de algemene vergadering voor een termijn van zes jaar. De mandaten lopen tot bij de eerstvolgende algemene vergadering na de globale vernieuwing van de gemeenteraad.

De bestuurders worden al dan niet uit de leden van de algemene vergadering benoemd. De leden van het bestuursorgaan, die geen lid zijn van de algemene vergadering, hebben het recht de algemene vergadering bij te wonen.
De gemeente Lievegem draagt steeds een meerderheid voor van de leden van het bestuursorgaan. Ten hoogste 2/3de van de door de gemeente voorgedragen leden van het bestuursorgaan is van hetzelfde geslacht.

§2. Samenstelling van de leden van het bestuursorgaan

-    bestuurders voorgedragen door de gemeente Lievegem: de gemeente draagt bestuurders voor zoals bedoeld in artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.  Die voordracht waarborgt elke fractie van de gemeenteraad  een vertegenwoordiging in het bestuursorgaan. De bestuurders worden bekrachtigd door de leden van de algemene vergadering.

-    Bestuurders voorgedragen door het Sport- en beweegplatform. Daarnaast benoemt de algemene vergadering bestuurders voorgedragen en afgevaardigd door de door de gemeenteraad erkende Sport- en beweegplatform uit de kandidatenlijst samengesteld na een open oproep. De bestuurders wordt bekrachtigd door de leden van de algemene vergadering.

§3. De voorzitter wordt door de algemene vergadering gekozen uit de kandidaten die voorgedragen zijn door de gemeente Lievegem. De ondervoorzitter wordt door de algemene vergadering gekozen uit de kandidaten die voorgedragen zijn door de door de gemeente Lievegem erkende Sport- en beweegplatform.

§4.  De bestuurders handelen als een college.

§5. Het mandaat van bestuurder is vernieuwbaar.

§6. De bestuurder waarvan het mandaat verstreken is, oefent indien mogelijk, deze functie uit tot op het ogenblik dat in vervanging is voorzien of het mandaat is hernieuwd.

§7. Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren, ter vervollediging van het lopende mandaat. De eerstvolgende algemene vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging beëindigt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de algemene vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.

§8. De personen die op commerciële wijze of met een winstoogmerk activiteiten uitoefenen in dezelfde beleidsdomeinen als de VZW en waarin de VZW niet deelneemt, kunnen niet worden voorgedragen als bestuurder.

Het aantal leden wordt bepaald door de gemeenteraad in de loop van de eerste drie maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.

De akten betreffende de benoeming, van de bestuurders moeten neergelegd worden op de griffie van de ondernemingsrechtbank. De neerleggingstermijn bedraagt dertig dagen. De bekendmaking gebeurt in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad, binnen de tien dagen na de neerlegging.

Artikel 24    Aanstelling

§1. De voorgedragen bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering

§2. De oproepingsbrief voor de algemene vergadering, die de aanstelling van één of meer bestuurders op haar agenda heeft, vermeldt het aantal bestuursmandaten dat, volgens het principe van evenredige vertegenwoordiging, per fractie toekomt aan de leden afgevaardigd door de gemeenteraad  en toekomt aan de leden afgevaardigd door het Sport- en beweegplatform.

Artikel 25    Volmacht

§
1. In geval van verhindering kan een bestuurder een schriftelijk mandaat geven aan een andere bestuurder van dezelfde categorie om in zijn plaats deel te nemen aan de beraadslagingen en de stemmingen. Elke bestuurder kan slechts drager zijn van één volmacht.

§2. De bestuurder kan geen volmacht geven aan een derde om hem te vertegenwoordigen.


Artikel 26    Voorzitter, ondervoorzitter

§
1. Het bestuursorgaan kiest onder zijn bestuurders bij geheime stemming een voorzitter en ondervoorzitter. De voorzitter wordt door de algemene vergadering gekozen uit de kandidaten die voorgedragen zijn door de gemeente Lievegem. De ondervoorzitter wordt door de algemene vergadering gekozen uit de kandidaten die voorgedragen zijn door de door de gemeente Lievegem erkende Sport- en beweegplatform.

§2. De ondervoorzitter beschikt over alle machten en bevoegdheden van de voorzitter wanneer deze afwezig is of in de onmogelijkheid is zijn functie uit te oefenen.

§3. De voorzitter en ondervoorzitter oefenen deze functie ook uit in de algemene vergadering en het bestuursorgaan.

Artikel 27    Bevoegdheden

§
1. Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot de verwezenlijking van het voorwerp van de vereniging, met uitzondering van die waarvoor volgens de wet of deze statuten de algemene vergadering bevoegd is.

§2. Het bestuursorgaan vertegenwoordigt de vereniging, met inbegrip van de vertegenwoordiging in en buiten rechte. Hij treedt op als eiser en verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.

§3. Het bestuursorgaan is bevoegd om de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Lievegem en de vereniging  af te sluiten conform de bepalingen van artikel 247 van het decreet lokaal bestuur.

§4. Het bestuursorgaan benoemt en ontslaat de leden van het personeel en bepaalt hun bezoldigingen.

§5. Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die het nodig acht en nuttig oordeelt.


Artikel 28    Handtekeningsbevoegdheid

§1. De voorzitter, de ondervoorzitter en de dagelijks bestuurder handelen gezamenlijk als college om de  vzw in en buiten rechte (op algemene wijze) te vertegenwoordigen.

§2. Enkel de voorzitter, ondervoorzitter en dagelijks bestuurder kunnen geldig tekenen namens de vereniging.


§3. Het bestuursorgaan kan een bijzondere volmacht opmaken waarbij beslist wordt om een bijzonder mandaat te geven aan een niet-bestuurder om te handelen in naam van de vzw en het bestuursorgaan voor één specifieke handeling of een reeks welomschreven specifieke handelingen. Het bestuursorgaan handelt bij de opmaak van de volmacht als college.

Artikel 29    Bijeenroeping in vergadering, uitnodiging

§
1  Het bestuursorgaan vergadert minstens twee maal per jaar en telkens het belang van de VZW dit vereist. Hiertoe worden alle bestuurders opgeroepen.

§2. Het bestuursorgaan wordt bijeengeroepen door de voorzitter.

§3.  De oproeping gebeurt per brief of mail of per aangetekend schrijven ten minste acht dagen vóór de bijeenkomst van het bestuursorgaan.
De oproeping is ondertekend in naam van de voorzitter. Indien de voorzitter is verhinderd of in de onmogelijkheid verkeert door ondervoorzitter.
De uitnodiging bevat niet alleen de datum, het tijdstip en de plaats van vergadering, maar ook de agenda en alle stukken welke de bestuurders toelaten om met kennis van zaken deel te nemen aan de vergadering.
Een bestuurder kan een punt toevoegen aan de agenda ten laatste twee dagen vóór de vergadering.

§4. De vergadering kan alleen beslissen over de punten die in de agenda zijn opgenomen, tenzij in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan niet worden besloten dan door ten minste 2/3de van de aanwezige leden.

§5. De voorzitter zit de vergadering voor. Indien deze afwezig is of zich in de onmogelijkheid bevindt zijn functie uit te voeren, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter. In dat geval zal de vergadering deze afwezigheid of onmogelijkheid moeten vaststellen alvorens het voorzitterschap en de daarmee gepaard gaande bevoegdheden aan de ondervoorzitter over te dragen.

Zijn beiden afwezig of verhinderd, dan zit de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders de vergadering voor.
In dat geval zal de vergadering eveneens de afwezigheid of onmogelijkheid moeten vaststellen in hoofde van de voorzitter en de ondervoorzitter alvorens het voorzitterschap en de daarmee gepaard gaande bevoegdheden aan oudste aanwezige bestuurder over te dragen.

§6. Het bestuursorgaan mag, indien hij het nodig acht , één of meerdere personeelsleden van de gemeente Lievegem of personen die over een bijzondere expertise beschikken, uitnodigen om de bijeenkomsten van het bestuursorgaan met raadgevende stem bij te wonen.

Artikel 30     Quorum en beslissingsmeerderheid.

§1. Ten minste de helft van de bestuurders moet aanwezig zijn of geldig vertegenwoordigd zijn om geldig te kunnen beslissen. Indien dit quorum niet bereikt wordt, zullen de leden  per brief of per mail uitgenodigd worden voor een nieuwe bijeenkomst binnen de eerstvolgende 15 dagen. Dan beslist de het bestuursorgaan op geldige wijze ongeacht het aantal aanwezige bestuurders.

§2. De beslissingen van het bestuursorgaan worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt doorslaggevend.

Artikel 31    Tegenstrijdig belang

Indien het bestuursorgaan een beslissing moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die tot haar bevoegdheid behoort en waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang heeft die strijdig is met het belang van de vereniging dan moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders vóór het bestuursorgaan een beslissing neemt.

In de notulen van deze vergadering moet de verklaring en toelichting van de betrokken bestuurder over de aard van dit strijdig belang worden opgenomen.

De bestuurder met het tegenstrijdig belang neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming over het betrokken agendapunt.

Artikel 32    Notulen

§1. Van elke vergadering van het bestuursorgaan worden notulen opgemaakt die worden ondertekend door de voorzitter en/of de ondervoorzitter en door de bestuurders die hierom verzoeken. De notulen worden toegevoegd in het daartoe voorziene register.

§2. De notulen worden opgesteld door de afgevaardigd bestuurder en aan de leden van het bestuursorgaan bezorgd per mail of per post.  

§3. Deze verslagen worden goedgekeurd tijdens de volgende vergadering. Goedgekeurde verslagen worden ter kennisname voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 33    Bezoldiging

Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd.

Artikel 34    Einde mandaat

§1. Het mandaat van bestuurder eindigt door afzetting door de algemene vergadering, overlijden, ontslag, herroeping, uitsluiting, verlies van hoedanigheid, verlies van lidmaatschap van de vereniging, door het verstrijken van het mandaat (in voorkomend geval) of door het feit dat de mandataris in de onmogelijkheid verkeert zijn mandaat uit te oefenen. Deze onmogelijkheid wordt door de algemene vergadering vastgesteld.

§2. Elke bestuurder kan op elk moment ontslag nemen uit de VZW. Het ontslag gebeurt schriftelijk aan de voorzitter van het bestuursorgaan en wordt overgemaakt aan de algemene vergadering. De voorzitter meldt diens ontslag als bestuurder schriftelijk aan de ondervoorzitter van het bestuursorgaan en wordt overgemaakt aan de algemene vergadering. Indien door het ontslag de werking van de VZW in gevaar komt of door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald, wordt het ontslag van de bestuurder opgeschort tot er een vervanger is aangesteld. In dit geval, moet het bestuursorgaan binnen de twee maanden de algemene vergadering bijeenroepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien en hem daarvan ook schriftelijk in kennis te stellen.

§3. Een bestuurder wordt geacht ontslag te nemen in volgende omstandigheden :
-    wanneer de bestuurder drie maal achtereenvolgens zonder verontschuldiging niet aanwezig is op de vergadering van het bestuursorgaan;
-    wanneer een bestuurder omwille van een bepaalde hoedanigheid lid was van het bestuursorgaan en hij/zij deze hoedanigheid verliest.

§4. Het mandaat van bestuurder kan op elk moment herroepen worden door de algemene vergadering bij geheime stemming met een gewone meerderheid. Het moet evenwel uitdrukkelijk vermeld worden op de agenda van de algemene vergadering.

§5. Bij volledige hernieuwing van de gemeenteraad worden alle mandaten van bestuurders herroepen. De bestuursleden blijven in functie totdat hun vervangers zijn aangesteld.

§6. Het mandaat van bestuurder eindigt van rechtswege bij het overlijden van die bestuurder.

§7. Elke tussentijds aangestelde bestuurder heeft slechts een mandaat voor de nog resterende of overblijvende duur van het mandaat van de bestuurder die hij heeft vervangen.

De akten betreffende de ambtsbeëindiging en de benoeming van de bestuurders moeten neergelegd worden op de griffie van de ondernemingsrechtbank. De neerleggingstermijn bedraagt dertig dagen. De bekendmaking gebeurt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, binnen de tien dagen na de neerlegging.

Titel V – Dagelijks bestuur- dagelijks bestuurder

Artikel 35    Samenstelling

Het bestuursorgaan kan het dagelijks bestuur van de  vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, opdragen aan een of meer personen, die elk alleen, gezamenlijk of als college optreden.
De algemene vergadering duidt de dagelijks bestuurder aan. De aanstelling wordt bekrachtigd door het bestuursorgaan. Enkel bij gemotiveerde beslissing kan de aanstelling geweigerd worden.

Artikel 36    Bevoegdheid en vertegenwoordiging

§1. Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging als de handelingen en beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel om reden  van het spoedeisende karakter, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen of niet wenselijk maken.

§2. De dagelijks bestuurder handelt alleen. Hij/zij legt verantwoording af aan het bestuursorgaan.

§3. De benoeming van de personen, belast met het dagelijks bestuur, en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval de omvang van hun bevoegdheden blijken en/of de personen die de VZW vertegenwoordigen inzake het dagelijks bestuur, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden.

§4. De bevoegdheidsdelegatie van het dagelijks bestuur kan op elk moment en met onmiddellijk ingang worden herroepen bij beslissing van het bestuursorgaan. De bevoegdheidsdelegatie neemt van rechtswege een einde bij de installatie van een nieuw bestuursorgaan.

De dagelijks bestuurder gaat geen enkele persoonlijke verplichting aan uit hoofde van zijn mandaat. Hij is slechts verantwoordelijk voor fouten begaan in uitvoering van zijn mandaat.

Artikel 37    Einde mandaat, ontslag en afzetting

§1. Het mandaat van de dagelijks bestuurder loopt tot de eerstvolgende algemene vergadering volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.

§2. Het mandaat van dagelijks bestuurder eindigt bij installatie van een nieuw bestuursorgaan, bij herroeping van de bevoegdheidsdelegatie, bij vrijwillige uittreding en bij overlijden van een dagelijks bestuurder.

§3. Er dient wel rekening gehouden te worden met de verplichtingen die volgen uit de contracten met de VZW. Indien door het ontslag de werking van de VZW in gevaar wordt gebracht, wordt het ontslag van de dagelijks bestuurder opgeschort totdat er binnen redelijke termijn een vervanger is aangesteld.

§4. De algemene vergadering kan een dagelijks bestuurder vervangen of ontslaan.

Bij tijdelijke afwezigheid van de dagelijks bestuurder wordt door het bestuursorgaan in zijn vervanging voorzien.

Artikel 38    Deskundigen, raadgevende commissies en werkgroepen

§1. De algemene vergadering, het bestuursorgaan en het dagelijks bestuur mogen, zo zij het noodzakelijk achten, op hun samenkomsten personen uitnodigen, al dan niet lid van de vereniging, omwille van hun bijzondere deskundigheid. Zij hebben geen stemrecht.

§2. Het bestuursorgaan kan raadgevende commissies en werkgroepen oprichten waarvan de samenstelling en de bevoegdheid bij intern reglement kunnen worden bepaald. Het voorzitterschap van deze commissies en werkgroepen wordt steeds waargenomen door een lid van het bestuursorgaan. Ook deze commissies en werkgroepen mogen beroep doen op deskundigen, al dan niet lid van de vereniging.

Titel VI – Aansprakelijkheid bestuurders

Artikel 39

De bestuurders en dagelijkse bestuurders (en alle andere personen die ten aanzien van de vzw werkelijke bestuursbevoegdheid hebben gehad) zijn tegenover de vzw aansprakelijk voor fouten begaan in de uitoefening van hun opdracht. Dit geldt ook tegenover derden voor zover de begane fout een buitencontractuele fout is. Deze personen zijn evenwel slechts aansprakelijk voor beslissingen, daden of gedragingen die zich kennelijk buiten de marge bevinden waarbinnen normale voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen.

Aangezien het bestuursorgaan een college vormt, is hun aansprakelijkheid voor de beslissingen of nalatigheden van dit college hoofdelijk.

Wat fouten betreft waaraan zij geen deel hebben gehad, zijn zij evenwel van hun aansprakelijkheid ontheven indien zij de beweerde fout hebben gemeld aan het collegiaal bestuursorgaan. Deze melding, evenals de bespreking waartoe zij aanleiding geeft, wordt opgenomen in de notulen.

Deze aansprakelijkheid, samen met elke andere schadeaansprakelijkheid die voortvloeit uit het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen of andere wetten of reglementen is beperkt tot de in art. 2:57 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgenomen bedragen.


Titel VII – Boekhouding


Artikel 40

§1. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december van ieder jaar. Bij het einde van elk boekjaar sluit het bestuursorgaan de rekeningen van het verlopen jaar af en maakt de balans op. Deze worden aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen. Deze algemene vergadering dient plaats te vinden binnen de zes maanden na de afsluiting van het boekjaar. De jaarrekeningen worden ten minste twee weken vóór de algemene vergadering ter kennis gebracht van de leden, die op de zetel van de vereniging inzage kunnen krijgen van al de stukken waarop deze rekeningen gesteund zijn.
De goedkeuring van de jaarrekening geldt niet als kwijting van de bestuurder. Over de kwijting van de bestuurders moet, nadat de jaarrekening werd goedgekeurd, op de algemene vergadering apart gestemd worden.

§2. Het bestuursorgaan maakt ook een ontwerp van begroting op en legt die ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. De algemene vergadering dient plaats te vinden binnen de zes maanden voor het begin van het boekjaar waarop de begroting betrekking heeft. Het ontwerp van begroting wordt ten minste  twee weken vóór de algemene vergadering ter kennis gebracht van de leden.

§3. Binnen de dertig dagen na de goedkeuring ervan in de algemene vergadering wordt de jaarrekening door de bestuurders neergelegd bij de Nationale bank van België.  


§4. De vereniging voert een boekhouding in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire voorschriften die daarop van toepassing zijn..

Indien nodig worden één of meer commissarissen aangesteld overeenkomstig bepalingen WVV.



Titel VIII – Vrijwillige ontbinding van de vereniging

Artikel 41

§1. De algemene vergadering kan op elk ogenblik beslissen de vereniging vrijwillig ontbinden overeenkomstig de bepalingen van het WVV. Het voorstel tot vrijwillige ontbinding moet uitdrukkelijk op de agenda van de algemene vergadering vermeld worden. De algemene vergadering kan slechts tot vrijwillige ontbinding besluiten indien 2/3de van de leden op de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn en er bovendien een 4/5de meerderheid akkoord is om de vereniging vrijwillig te ontbinden.
Zijn geen 2/3de van de leden op deze algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd, dan moet een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen die geldig beraadslaagt ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden maar mits een 4/5de meerderheid wordt akkoord gevonden om de vereniging vrijwillig te ontbinden.

§2. Elk voorstel tot ontbinding moet voorafgaandelijk ter goedkeuring worden  voorgelegd aan de gemeenteraad van de gemeente Lievegem.

§3. In geval van een vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid alsmede de vereffeningsvoorwaarden en bepaalt ook eventueel hun bezoldiging.

Artikel 42

In geval van ontbinding wordt het netto-actief van de vereniging overgedragen aan de gemeente Lievegem ten bate van het sportleven en de promotie van de sportbeoefening in de gemeente.

Artikel 43

Van de ontbinding zal het ontbindingsbesluit, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars  neergelegd worden op de griffie van de  ondernemingsrechtbank. De neerleggingstermijn bedraagt dertig dagen. De bekendmaking gebeurt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, binnen de tien dagen na de neerlegging.


TITEL IX – Eindbepalingen


Artikel 44

De regelgeving inzake openbaarheid van bestuur, formele motivering van bestuurshandelingen en overheidsopdrachten zijn van toepassing op de werking van de vereniging.

Artikel 45

Voor al wat niet in deze statuten is opgenomen, wordt verwezen naar de regelgeving uit het Wetboek voor Vennootschappen en verenigingen en het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.





Bekendmaking

Dit besluit wordt opgestuurd naar Gemeentelijke Sportcentra EVA-VZW.
Gemeentelijke website
ABB via digitaal loket

Publieke stemming
Aanwezig: Nicholas Spinel, Kim Martens, Freddy Haegeman, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman, Eddy De Mits
Voorstanders: Nicholas Spinel, Kim Martens, Freddy Haegeman, Caroline Fredrick, Chris De Wispelaere, Guy De Neve, Jeroen Van Acker, Martine Lataire-Gyssels, Vincent Laroy, Hilde De Graeve, Steven Lambert, Jurgen Blomme, Dirk De Poorter, Tim Maenhout, Judith De Muynck, Nik Braeckman, Ann Boterdaele, Didier Garré, Patrick Dossche, Wouter De Muynck, Marc Boterdaele, Lut Van der Spurt, Silke Eloot, Gunter Lippens, Wouter Ryckaert, Matthias De Block, Christophe Huysman
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel
De gemeenteraad keurt de aanpassing van de statuten van Gemeentelijke Sportcentra Zomergem VZW-EVA goed.