De voorzitter opent de zitting op 31/05/2023 om 21:17.
Nicholas Spinel, voorzitter
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32 en 74
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 mei 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement ocmw-raad, artikel 31 en 32
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de OCMW-raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de OCMW-raadsleden.
Elk OCMW-raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de OCMW-raad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de OCMW-raad en de algemeen directeur.
Het zittingsverslag is te bekijken op https://youtu.be/FRdffKyGQnU
De OCMW-raad keurt de notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raadszitting van 26 april 2023 goed.
Kim Martens, burgemeester
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering, inzonderheid artikelen 171 §4, 176 en 263
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole, het debiteurenbeheer, de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole, de evolutie van de budgetten en de financiële risico's, artikel 177
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het systeem van klachtenbehandeling, artikel 302 en 303
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over de jaarlijkse rapportering over de organisatiebeheersing, artikel 219
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018, inzonderheid de artikelen 6, 29 en 108
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, inzonderheid artikel 5
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 december 2019 tot vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 voor haar gedeelte
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 december 2020 tot vaststelling van de meerjarenplanaanpassing 2020-2025 voor haar gedeelte
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 december 2021 tot vaststelling van de meerjarenplanaanpassing 2020-2025 voor haar gedeelte
Besluit van het vast bureau van 16 mei 2023 over Jaarverslag 2022 - Kwartaalrapportering eerste tot vierde kwartaal: kennisname
Overeenkomstig artikel 263 van het decreet lokaal bestuur bepalen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Hierbij wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
Volgens artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen hoort de opvolgingsrapportering minstens volgende elementen te bevatten:
In functie van de rapportering over het meerjarenplan 2020-2025 werd geopteerd voor een rapportering op actieniveau.
Overeenkomstig artikel 171 van het decreet lokaal bestuur staat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid in voor:
De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau:
Overeenkomstig artikel 303, §3 rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Overeenkomstig artikel 219 rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.
Lokaal bestuur Lievegem wil de decretaal verplichte rapporteringen integreren tot één beleidsrapport en uitbreiden met informatie over de reguliere werking en dienstverlening. Aan de hand van dit beleidsrapport kan het beleid en het management gefundeerde beslissingen nemen en de werking op een goede manier sturen.
Voor de concrete aanpak en uitwerking kwam een werkgroep samen bestaande uit een aantal pilootdiensten.
De rapportering omvat onder meer per kwartaal:
- De krediet- en wetmatigheidscontrole
- Debiteurenbeheer
- Thesaurietoestand
- Beheerscontrole (opvolgingsrapportering)
- Evolutie van de budgetten
- Dienstverlening
- Reguliere werking
- Organisatiebeheersing
- Klachtenbehandeling
In deze pilootversie ligt de focus op de financiële en decretaal verplichte rapporteringen. We breiden deze kwartaalrapportering geleidelijk aan uit, rekening houdende met de haalbaarheid voor de verschillende teams en de beschikbaarheid van data.
Finaal willen we komen tot een rapportering per kwartaal en een jaarverslag van de werking van alle teams (rapportering kwartaal 4).
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de kwartaalrapportering over het eerste tot vierde kwartaal 2022.
Kim Martens, burgemeester
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 39 over de deontologische code
Besluit van het college van 25 april 2023 over de principiële goedkeuring van de deontologische code voor lokale mandatarissen
Als lokaal bestuur hebben we de decretale verplichting om een deontologische code voor mandatarissen te hebben. Op 16 februari 2023 kreeg het lokaal bestuur een bericht van minister Bart Somers over de deontologische code en deontologische commissie.
Bijlagen van VVSG:
Team secretariaat maakte, op basis van het model van VVSG, een voorstel van deontologische code voor mandatarissen.
Dit moet goedgekeurd worden door de gemeente- en de OCMW-raad.
Op 17 april 2023 werd de deontologische code besproken met geïnteresseerde raadsleden en hier en daar aangepast:
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de deontologische code voor lokale mandatarissen goed.
Artikel 2
De deontologische commissie wordt op heden samengesteld in een aparte beslissing.
Kim Martens, burgemeester
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 39 over de deontologische code en artikel 77 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2023 over de goedkeuring van de deontologische code voor lokale mandatarissen, meer bepaald artikel 34-37
Als lokaal bestuur hebben we de decretale verplichting om een deontologische code voor mandatarissen te hebben.
Op 16 februari 2023 kreeg het lokaal bestuur een bericht van minister Bart Somers over de deontologische code en deontologische commissie.
Bijlagen van VVSG:
Zoals voorzien in artikel 34 van de deontologisch code van de lokale mandatarissen moet een deontologische commissie opgericht worden.
Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad, aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad die toegevoegd wordt als voorzitter van de deontologische commissie. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.
Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Stel dat de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer dan één fractielid als lid van de commissie, dan beslist de raad. Bij deze voordracht kunnen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid vervangen bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is. Een plaatsvervanger is een raadslid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een raadslid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.
Volgende raadsleden werden bij Nicholas Spinel, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, voorgedragen
CD&V
Effectief lid: Tim Maenhout
Plaatsvervangend lid: Steven Lambert
Open Vld
Effectief lid: Ann Boterdaele
Plaatsvervangend lid: Nik Braeckman
N-VA
Effectief lid: Didier Garré
Plaatsvervangend lid: Wouter Ryckaert
Vooruit
Effectief lid:Patrick Dossche
Plaatsvervangend lid: -
Groen
Effectief lid: Silke Eloot
Plaatsvervangend lid: Wout Bonroy
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de samenstelling van de deontologische commissie voor lokale mandatarissen:
Voorzitter: Nicholas Spinel
CD&V
Effectief lid: Tim Maenhout
Plaatsvervangend lid: Steven Lambert
Open Vld
Effectief lid: Ann Boterdaele
Plaatsvervangend lid: Nik Braeckman
N-VA
Effectief lid: Didier Garré
Plaatsvervangend lid: Wouter Ryckaert
Vooruit
Effectief lid: Patrick Dossche
Plaatsvervangend lid: -
Groen
Effectief lid: Silke Eloot
Plaatsvervangend lid: Wout Bonroy
Namens OCMW-raad,
Eddy De Mits
algemeen directeur
Nicholas Spinel
voorzitter