De voorzitter opent de zitting op 30/03/2022 om 20:00.
Tony Vermeire, burgemeester
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32
Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 31 en 32
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Het zittingsverslag is te bekijken op https://youtu.be/hj-u294R07c
De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 23 februari 2022 goed.
Kim Martens, schepen
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 332,§1, derde lid
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
Het Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Het Ministerieel besluit van 13 november 2018 betreffende de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de autonome gemeentebedrijven en de welzijnsverenigingen die de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen toepassen vanaf 1 januari 2019, onder andere de gemeente Lievegem en het ocmw Lievegem
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus
Het gemeenteraadsbesluit van 22 december 2021 over de vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 - aanpassing 2 deel gemeente Lievegem
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 februari 2022 over de overdracht investerings- en financieringskredieten van boekjaar 2021 naar het lopende boekjaar 2022: goedkeuring
Na toezending van de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, zoals vastgesteld door de raad op 22 december 2021, ontvingen we op 22 februari 2022 een schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Lokale Financiën, met een inhoudelijke vaststelling over de evolutie van het beschikbaar budgettair resultaat (BBR).
Met toepassing van artikel 322, §1, derde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur moet deze vaststelling ter kennisname worden gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De inhoudelijke vaststelling komt erop neer dat het resultaat van het boekjaar 2020 niet correct werd verwerkt. In de door ons ingediende versie van aanpassing meerjarenplan 2020-2025 werd voor 2020 een BBR van 17.198.279 euro vermeld terwijl dit 17.193.471 hoort te zijn, dus 4.808 euro minder. Wanneer dit cijfer wordt gecorrigeerd, zakt het BBR in het schema M2 voor de jaren 2022 t.e.m. 2025 onder nul wat strijdig is met de regelgeving. In kader van het financieel evenwicht dient het BBR immers voor elk jaar van het meerjarenplan groter of gelijk dan nul te zijn.
Nazicht heeft uitgewezen dat dit probleem was te wijten aan een bug in de boekhoudsoftware van Cipal - Schaubroeck waarbij bedragen op buiten gebruik gestelde jaarbudgetrekeningen verkeerdelijk niet opgenomen waren in het resultaat van het boekjaar 2020.
Om dit probleem weg te werken, werd voor het boekjaar 2021 door middel van een kredietaanpassing nog een ontvangstenkrediet verhoogd met ca. 5.000 euro. Overeenkomstig de BBC-regelgeving kan via een kredietaanpassing immers een ontvangstenkrediet worden toegevoegd of verhoogd zonder compensatie van deze verhoging op een andere post in de begroting. Voor uitgavenkredieten geldt dit niet en moet de kredietaanpassing minstens budgetneutraal zijn.
Door deze aanpassing werd het BBR voor het boekjaar 2021 verhoogd waarbij door overdracht van de investerings- en financieringskredieten van boekjaar 2021 naar het lopende boekjaar 2022 (cfr. collegebesluit en besluit vast bureau van 22 februari 2022) dit verhoogde BBR ook doorstroomde in de beleidsplanning.
Door het uitvoeren van voormelde boekhoudtechnische aanpassing, werd het financieel evenwicht in schema M2 op eenvoudige wijze hersteld (lees: het BBR is voor de boekjaren 2022 t.e.m. 2025 niet langer negatief).
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de inhoudelijke opmerking van het Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Lokale Financiën, over het meerjarenplan 2020-2025 - aanpassing 2 deel gemeente Lievegem.
Jeroen Van Acker, schepen
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 40§3: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
Huishoudelijk reglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur in Lievegem, vastgesteld op de gemeenteraad van 27 januari 2021 - tijdelijk aangepast naar aanleiding van de coronacrisis op 1 februari 2022 en bekrachtigd door de gemeenteraad op 23 februari 2022: opheffing, vastgesteld op het college van burgemeester en schepenen van 8 maart 2022
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 december 2021: huishoudelijk reglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur in Lievegem - aanpassing: principiële goedkeuring
opheffing tijdelijke aanpassing n.a.v. corona
Ten gevolge van de coronacrisis en de veiligheidsmaatregelen die opgelegd worden werd het huishoudelijk reglement rond de verhuur van de gemeentelijke culturele infrastructuur diverse keren aangepast. Het Overlegcomité heeft op 4 maart 2022 beslist om vanaf 7 maart een verdere versoepeling door te voeren en een reeds beperkingen te schrappen, waaronder alle coronamaatregelen of – beperkingen voor evenementen en activiteiten. Gezien de aangepaste maatregelen door het Overlegcomité en de publicatie ervan in het nieuwe Koninklijk Besluit en gezien het college opteert om de gemeentelijke ruimtes zo snel mogelijk aan het verenigingsleven ter beschikking te stellen, is de tijdelijke aanpassing aan het huishoudelijk reglement rond de verhuur van de gemeentelijke culturele infrastructuur niet langer noodzakelijk en werd de tijdelijke aanpassing door het college op 8 maart 2022 opgeheven.
Deze beslissing moet bekrachtigd worden door de gemeenteraad.
aanpassing verhuurreglement: nieuwe zalen
1. Het Huishoudelijk reglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur, vastgesteld op de gemeenteraad van 27 januari 2021, vereist een actualisatie gezien enkele bijkomende gemeentelijke zalen opengesteld worden voor verhuur aan verenigingen:
Na principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen werd officieel advies gevraagd bij de relevante adviesraad: beheersorgaan van de socio-culturele infrastructuur Lievegem. Het beheersorgaan van de socio-culturele infrastructuur Lievegem gaf op de vergadering van 15 februari 2022 positief advies rond deze voorgestelde aanpassingen.
Artikel 1
De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 maart 2022 om de tijdelijke aanpassing van het huishoudelijk reglement rond het gebruik van de culturele gemeentelijke infrastructuur, vastgesteld op het college van burgemeester en schepenen van 1 februari 2022 en bekrachtigd door de gemeenteraad op 23 februari 2022, op te heffen.
Artikel 2
De gemeenteraad stelt het aangepaste huishoudelijk reglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur in Lievegem vast.
Jeroen Van Acker, schepen
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 40§3: de gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
Retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur in Lievegem, vastgesteld op de gemeenteraad van 18 december 2019
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 december 2021: retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur in Lievegem - principiële goedkeuring
1. Het retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur, vastgesteld op de gemeenteraad van 18 december 2019, vereist een actualisatie gezien enkele bijkomende gemeentelijke zalen opengesteld worden voor verhuur aan verenigingen:
Na principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen werd officieel advies gevraagd bij de relevante adviesraad: beheersorgaan voor de socio-culturele infrastructuur Lievegem. Op de vergadering van 15 februari 2022 gaf het beheersorgaan voor de socio-culturele infrastructuur Lievegem positief advies rond deze aanpassingen.
De inkomsten worden geregistreerd onder jaarbudgetrekening xxxx/GBB-CULT/0705-00/7050001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Enig artikel
De gemeenteraad stelt het aangepaste retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur in Lievegem vast.
Caroline Fredrick, schepen
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid artikel 56 §1: college bereidt de besluiten van de gemeenteraad voor.
Decreet van 30 november 2007 over het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 maart 2022 houdende de principiële goedkeuring van het reglement werkingssubsidies ouderraden Lievegemse scholen
Er wordt voor een termijn aanvangend voor schooljaar 2021-2022 tot en met schooljaar 2025-2026 een subsidiereglement gevestigd voor het toekennen van een werkingssubsidie aan erkende ouderraden van Lievegemse scholen.
Per schooljaar kunnen de ouderraden een werkingssubsidie krijgen. Daarmee wil het gemeentebestuur in het kader van een flankerend onderwijsbeleid ouderparticipatie bevorderen.
Het bedrag van de subsidie bedraagt 150 euro per ouderraad en per schooljaar.
De aanvraag kan enkel via het digitale formulier. Aanvragen voor het lopende schooljaar dien je na dat schooljaar in tussen 1 juli en 15 september.
Voorbeeld:
Tussen 1 juli 2022 en 15 september 2022 dien je de aanvraag in voor schooljaar 2021 – 2022.
Tussen 1 juli 2023 en 15 september 2023 dien je de aanvraag in voor schooljaar 2022 – 2023.
Tussen 1 juli 2024 en 15 september 2024 dien je de aanvraag in voor schooljaar 2023 – 2024.
Etc.
Er is budget voorzien gedurende de volledige legislatuur op GBB-SSC/0889-00/6493000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het subsidiereglement werkingssubsidies Lievegemse ouderraad vast.
Artikel 2
Het subsidiereglement treedt vanaf 1 april 2022 in werking.
Chris De Wispelaere, schepen
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet)
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur
Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 326 tot en met 334, betreffende het bestuurlijk toezicht
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, tweede lid, 10°
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Lievegem van 7 september 2021 over het aanstellen van een architect voor de uitbreiding van het magazijn van Zomergem d.m.v. containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Lievegem van 21 december 2021 over het aanstellen van een architect voor de uitbreiding van het magazijn van Zomergem d.m.v. containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site- wijziging opdracht
Het dossier wordt voorgelegd aan de gemeenteraad omdat het college niet gemachtigd is gezien het niet kan gezien worden als een nominatieve investering omdat het totaalbedrag zoals voorzien in het overzicht nominatieve investeringen voor dit project overschreden wordt.
In het kader van de opdracht "Uitbreiden magazijn van Zomergem d.m.v. containers en wijzigingen van de magazijnen en de site, lot 1 verbouwingen” werd een bestek opgesteld door de Architecten associatie Servaes Pieters en een veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld door Vinco Engineering.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 101.871,93 excl. btw of € incl. 123.265,04 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De financiële impact voor dit lot 1 verbouwing bedraagt € 101.871,93 excl. btw of € incl. 123.265,04 21% btw.
De financiële impact voor de andere loten bedraagt:
Lot 3 containers : € 105.400 incl BTW
Lot 4 technieken : € 75.039,00 incl BTW
Totaal lot 1, 3 en 4 = € 303.704,04
10 % meerwerken = € 30.370,40
algemeen totaal werken = € 334.074,44
Op actie 473 zijn reeds volgende vastleggingen gebeurd voor het aanstellen van de architect: € 17.787,00 + € 4.840,00 = € 22.627,00.
algemeen totaal werken en erelonen = € 356.701,44
Deze investeringsuitgave is voorzien in het meerjarenplan in 2022 voor een bedrag van 305.000 euro op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-473/0200-00/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. ACT-473 = uitbreiding magazijn Zomergem.
Er is een tekort van € 51.701,44.
Voor actie 240: Lokalen Vrije Tijd – Zomergem zijn in het meerjarenplan in 2020-2025 voor een bedrag van 2.846.578 euro beschikbaar op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-240/0705-02/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-006. De uitgaven voor dit project zullen lager zijn waardoor het mogelijk is om via een interne kredietverschuiving het bedrag van € 52.000,00 euro te verplaatsen van actie 240 naar actie 473.
Het bouwen van de verdieping in het magazijn achter de brandweerkazerne en de omgevingswerken worden verschoven naar 2023 en er zal budget gevraagd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het bestek en de raming voor de opdracht “Uitbreiden magazijn van Zomergem dmv containers en verbouwen van de magazijnen en de site, lot 1 verbouwingen.”, opgesteld door Architecten associatie Servaes Pieters en het veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld door Vinco Engineering, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 101.871,93 excl. btw of € incl. 123.265,04 21% btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Chris De Wispelaere, schepen
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet)
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur
Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 326 tot en met 334, betreffende het bestuurlijk toezicht
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, tweede lid, 10°
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Lievegem van 7 september 2021 over het aanstellen van een architect voor de uitbreiding van het magazijn van Zomergem dmv containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Lievegem van 21 december 2021 over het aanstellen van een architect voor de uitbreiding van het magazijn van Zomergem dmv containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site- wijziging opdracht
Het dossier wordt voorgelegd aan de gemeenteraad omdat het college niet gemachtigd is gezien het niet kan gezien worden als een nominatieve investering omdat het totaalbedrag zoals voorzien in het overzicht nominatieve investeringen voor dit project overschreden wordt.
In het kader van de opdracht "Uitbreiden magazijn van Zomergem dmv containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site, lot 3 containers” werd een bestek opgesteld door de Architecten associatie Servaes Pieters en een veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld door Vinco Engineering.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 87.107,44 excl. btw of € incl. 105.400,00 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De financiële impact voor dit lot 3 containers bedraagt € 87.107,44 excl. btw of € incl. 105.400,00 21% btw.
De financiële impact voor de andere loten bedraagt:
Lot 1 verbouwingen : € 123.265,04 incl BTW
Lot 4 technieken : € 75.039,00 incl BT
Totaal lot 1, 3 en 4 = € 303.704,04
10 % meerwerken = € 30.370,40
algemeen totaal werken = € 334074,44
Op actie 473 zijn reeds volgende vastleggingen gebeurd voor het aanstellen van de architect: € 17.787,00 + € 4.840,00 = € 22.627,00.
algemeen totaal werken en erelonen = € 356.701,44
Deze investeringsuitgave is voorzien in het meerjarenplan in 2022 voor een bedrag van 305.000 euro op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-473/0200-00/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. ACT-473 = uitbreiding magazijn Zomergem.
Er is een tekort van € 51.7011,44.
Deze investeringsuitgave is voorzien in het meerjarenplan in 2022 voor een bedrag van 305.000 euro op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-473/0200-00/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. ACT-473 = uitbreiding magazijn Zomergem.
Er is een tekort van € 51.261,44.
Voor actie 240: Lokalen Vrije Tijd – Zomergem zijn in het meerjarenplan in 2020-2025 voor een bedrag van 2.846.578 euro beschikbaar op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-240/0705-02/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-006. De uitgaven voor dit project zullen lager zijn waardoor het mogelijk is om via een interne kredietverschuiving het bedrag van € 52.000,00 euro te verplaatsen van actie 240 naar actie 473.
Het bouwen van de verdieping in het magazijn achter de brandweerkazerne en de omgevingswerken worden verschoven naar 2023 en er zal budget gevraagd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het bestek en de raming voor de opdracht “Uitbreiden magazijn van Zomergem dmv containers en verbouwen van de magazijnen en de site, lot 3 containers.”, opgesteld door Architecten associatie Servaes Pieters en het veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld door Vinco Engineering, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 87.107,44 excl. btw of € incl. 105.400,00 21% btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Chris De Wispelaere, schepen
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet)
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur
Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 326 tot en met 334, betreffende het bestuurlijk toezicht
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, tweede lid, 10°
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Lievegem van 7 september 2021 over het aanstellen van een architect voor de uitbreiding van het magazijn van Zomergem dmv containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Lievegem van 21 december 2021 over het aanstellen van een architect voor de uitbreiding van het magazijn van Zomergem dmv containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site- wijziging opdracht
Het dossier wordt voorgelegd aan de gemeenteraad omdat het college niet gemachtigd is gezien het niet kan gezien worden als een nominatieve investering omdat het totaalbedrag zoals voorzien in het overzicht nominatieve investeringen voor dit project overschreden wordt.
In het kader van de opdracht "Uitbreiden magazijn van Zomergem dmv containers en wijzigingen aan de magazijnen en de site, lot 4 technieken” werd een bestek opgesteld door de Architecten associatie Servaes Pieters en een veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld door Vinco Engineering.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 62.015,70 excl. btw of € incl. € 75.039,00 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De financiële impact voor dit lot 4 technieken bedraagt € 62.015,70 excl. btw of € incl. € 75.039,00 21% btw.
De financiële impact voor de andere loten bedraagt:
Lot 1 verbouwingen : € 123.265,04 incl BTW
Lot 3 containers: € 105.400,00 incl B
Totaal lot 1, 3 en 4 = € 303.704,04
10 % meerwerken = € 30.370,40
algemeen totaal werken = € 334.074,44
Op actie 473 zijn reeds volgende vastleggingen gebeurd voor het aanstellen van de architect: € 17.787,00 + € 4.840,00 = € 22.627,00.
algemeen totaal werken en erelonen = € 356.701,44
Deze investeringsuitgave is voorzien in het meerjarenplan in 2022 voor een bedrag van 305.000 euro op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-473/0200-00/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN. ACT-473 = uitbreiding magazijn Zomergem.
Er is een tekort van € 51.261,44.
Voor actie 240: Lokalen Vrije Tijd – Zomergem zijn in het meerjarenplan in 2020-2025 voor een bedrag van 2.846.578 euro beschikbaar op jaarbudgetrekening: 2022/ACT-240/0705-02/2210007/GEMEENTE/CBS/IP-006. De uitgaven voor dit project zullen lager zijn waardoor het mogelijk is om via een interne kredietverschuiving het bedrag van € 52.000,00 euro te verplaatsen van actie 240 naar actie 473.
Het bouwen van de verdieping in het magazijn achter de brandweerkazerne en de omgevingswerken worden verschoven naar 2023 en er zal budget gevraagd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het bestek en de raming voor de opdracht “Uitbreiden magazijn van Zomergem dmv containers en verbouwen van de magazijnen en de site, lot 4 technieken.”, opgesteld door Architecten associatie Servaes Pieters en het veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld door Vinco Engineering, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 62.015,70 excl. btw of € incl. € 75.039,00 21% btw.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Chris De Wispelaere, schepen
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 41 tweede lid, 11°
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 juli 2021 met de goedkeuring van de omgevingsvergunning O/2021/247- OMV_2021080848 voor het verbouwen en restaureren van twee gebouwen in de Guido Gezellestraat 1 en Ter Wal 2 te 9930 Lievegem
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking.
In de omgevingsvergunning van 20 juli 2021 werd de kosteloze overdracht van twee stroken grond aan de gemeente als voorwaarde opgenomen. Het betreft de zones gesitueerd tussen de geplande lage tuinmuurtjes en het voorliggend openbaar domein.
Studiebureau Goegebeur maakte op 20 oktober 2021 het opmetingsplan van de twee over te dragen stroken grond op.
Het kantoor Notaris Claerhout & Claeys, Hoogstraat 24 te 9000 Gent, maakte een ontwerp akte voor deze kosteloze grondafstand op. De over te dragen zone bestaat uit twee stroken grond met een oppervlakte van respectievelijk 4,83 m² (Lot A) en 2,75 m² (Lot B). De over te dragen stroken grond maakten deel uit van de kadastrale percelen afdeling 5, sectie E, nrs. 307D en 308A en kregen respectievelijk volgende kadasternrs: afdeling 5, sectie E, nrs. 1042A en 1042B.
De kosteloze grondafstand is conform de bepalingen van de omgevingsvergunning van 20 juli 2021.
Er is geen financiële impact voor de gemeente.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de akte voor de kosteloze grondafstand tussen Geurs Mathieu en Lien Claeys enerzijds en de gemeente Lievegem anderzijds, opgemaakt door kantoor Notaris Claerhout & Claeys, Hoogstraat 24 te 9000 Gent, voor de percelen ter hoogte van Guido Gezellestraat 1 en Ter Wal te 9930 Lievegem, kadastraal gekend als afdeling 5, sectie E, nrs. 1042 A en 1042 B met een oppervlakte volgens meting van respectievelijk 4,83 m² en 2,75 m² goed.
Chris De Wispelaere, schepen
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 41 tweede lid, 11°
Besluit van de gemeenteraad van Lovendegem van 25 april 1973 houdende de goedkeuring van het rooilijnplan van de Vaartstraat
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 november 2019 met de goedkeuring van de omgevingsvergunning O/2019/00337- OMV_2019112279 voor het bouwen van drie aaneengesloten woningen in de Vaartstraat 13 te 9920 Lievegem
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking.
In de omgevingsvergunning van 25 november 2019 werd de kosteloze overdracht van een strook grond aan de gemeente als voorwaarde opgenomen. Het betreft de zone voor de rooilijn zoals vastgelegd in het rooilijnplan van 25 april 1973.
Studiebureau Goegebeur maakte op 24 september 2021 het opmetingsplan van deze over te dragen strook grond op.
Op 21 december 2021 bezorgde het kantoor Notaris Vanderplaetsen en Redel, Grote Baan 222, 9920 Lievegem, aan de gemeente een ontwerp akte voor de kosteloze grondafstand en het PV van opmeting van 24 september 2021. De over te dragen zone bestaat uit een perceel gelegen ter hoogte van Vaartstraat 13 met een oppervlakte van 109,48 m². Het over te dragen perceel maakte deel uit van de percelen afdeling 2, sectie B nrs. 907E en 909C en kreeg volgend kadasternummer: afdeling 2, sectie B, nr. 1575D.
Deze kosteloze grondafstand is conform de bepalingen van de omgevingsvergunning van 25 november 2019.
Er is geen financiële impact voor de gemeente.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de akte voor de kosteloze grondafstand tussen de naamloze vennootschap NOVUS enerzijds en de gemeente Lievegem anderzijds, opgemaakt door kantoor Notaris Vanderplaetsen en Redel, Grote Baan 222, 9920 Lievegem, voor een perceel grond ter hoogte van de Vaarstraat 13 te 9920 Lievegem, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie B, nr. 1575D, met een oppervlakte volgens meting van 109,48 m² goed.
Guy De Neve, Schepen
Hilde De Graeve, Schepen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, 41 4°
Het decreet van 9 juli 2021 (B.S. 10 september 2021) over de wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 augustus 2021 over de Projectnota’s sociale huisvestingsmaatschappijen mbt overnamemodaliteiten seniorenwoningen Kerkelare
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 september 2021 over de afbakening van het werkingsgebied
Besluit van de gemeenteraad van 20 oktober 2021 over de afbakening van het werkingsgebied en het afsprakenkader
Aanleiding
De brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 14 februari 2022 stelt dat de Vlaamse regering de onderlinge stemverhouding van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied, moet vaststellen. De Vlaamse regering heeft op 4 februari 2022 de werkingsgebieden in Vlaanderen definitief vastgelegd en heeft hierbij maximaal rekening gehouden met de talrijke adviezen. In een volgend besluit moet de Vlaamse regering zodoende de onderlinge stemverhouding vaststellen, zoals is vastgelegd in art. 4.39/2, §2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Dit artikel bepaalt ook dat de gemeentes en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en aandeelhouder zijn van de woonmaatschappij, samen over altijd meer dan 50% van het totale aantal stemrechten beschikken die verbonden zijn aan de aandelen.
Op 20 december 2021 keurde de Vlaamse regering ook het besluit tot wijziging van verschillende besluiten over wonen goed. Dit besluit bepaalt dat de Vlaamse regering de stemverhouding vaststelt op basis van de volgende objectieve criteria:
1. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente;
2. de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente.
Het besluit bepaalt ook dat de Vlaamse regering rekening kan houden met andere criteria die vermeld zijn in een advies van de gemeenteraad van één of meerdere gemeentes uit het werkingsgebied.
In het gemeenteraadsbesluit van 20 oktober 2021 staat:
Wat de stemverdeling tussen de gemeenten onderling betreft, stellen de betrokken gemeenten een eerder eenvoudig systeem te hanteren. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal sociale huurwoningen in de gemeenten en met het aantal huishoudens. Aan de eerste indicator (aantal sociale huurwoningen) wordt een gewicht van 50/100ste toegekend, aan de tweede (aantal huishoudens) een gewicht van 50/100ste. Omdat de betrokken gemeenten de woonmaatschappij als een samenwerking van partners-gemeenten beschouwen wordt in deze onderlinge verdeling van stemrechten de correctie ingebouwd dat een gemeente of stad nooit minder dan 5% van de stemrechten van de publieke sector kan bekomen. In deze situatie wordt dit opgetrokken tot 5%.
Enig artikel
De gemeenteraad adviseert om voor de stemverhouding een eenvoudig systeem te hanteren. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal sociale huurwoningen in de gemeenten en met het aantal huishoudens.
Aan de eerste indicator (aantal sociale huurwoningen) wordt een gewicht van 50/100ste toegekend.
Aan de tweede (aantal huishoudens) een gewicht van 50/100ste.
Omdat de betrokken gemeenten de woonmaatschappij als een samenwerking van partners-gemeenten beschouwen wordt in deze onderlinge verdeling van stemrechten de correctie ingebouwd dat een gemeente of stad nooit minder dan 5% van de stemrechten van de publieke sector kan bekomen. In deze situatie wordt dit opgetrokken tot 5%.
Chris De Wispelaere, schepen
Nieuwe gemeentewet, inzonderheid artikel 130 bis
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 286
Koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
De gemeenteraad is bevoegd om politiereglementen op de gemeentewegen vast te stellen.
Om de verkeersstroom in de centrumstraten van Zomergem (Dekenijstraat,...) te verkleinen en in voorbereiding van de aanleg van bredere voetpaden in de Hendrik Claeysstraat, wordt voorgesteld om éénrichtingsverkeer in te voeren in de Hendrik Claeysstraat vanaf het kruispunt met Boven tot aan Dekenijstraat/Zandstraat. Het autoverkeer moet hierbij de richting van Boven naar Zandstraat/Dekenijstraat volgen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs.
Om het sluipverkeer in de Adolf Lievensstraat en Alfons Sifferstraat te beperken wordt ook in deze (smalle) straten éénrichtingsverkeer ingevoerd waarbij het autoverkeer de richting van de dorpskern naar Guido Gezellestraat / Ter Wal moet volgen. Ook hier wordt een uitzondering gemaakt voor fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs.
Gelijktijdig wordt de voorrangsregeling op de kruispunten Boven-Molenbergstraat, Boven-Hendrik Claeysstraat-Ter Wal en Hendrik Claeysstraat-Dekenijstraat-Zandstraat aangepast zodat de as Durmstraat-Boven-Ter Wal en de as Boven-Hendrik Claeysstraat-Dekenijstraat de 2 hoofdverkeersassen worden die voorrang hebben ten opzichte van de zijstraten.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist volgend aanvullend reglement op het wegverkeer vast te stellen :
• éénrichtingsverkeer in de Hendrik Claeysstraat vanaf het kruispunt met Boven tot aan Dekenijstraat/Zandstraat. Het autoverkeer moet hierbij de richting van Boven naar Zandstraat/Dekenijstraat volgen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs.
• éénrichtingsverkeer in de Adolf Lievensstraat en Alfons Sifferstraat. Het autoverkeer moet hierbij de richting van de dorpskern naar Guido Gezellestraat / Ter Wal volgen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs.
• de as Durmstraat-Boven-Ter Wal en de as Boven-Hendrik Claeysstraat-Dekenijstraat hebben voorrang ten opzichte van de zijstraten:
o kruispunt Boven-Molenbergstraat: Molenbergstraat moet voorrang geven ten opzichte van Boven
o Boven-Hendrik Claeysstraat-Ter Wal: Boven-Ter Wal is de voorrangsweg en uitkomend ((brom)fiets)verkeer komende van de Hendrik Claeysstraat moet voorrang geven
o Hendrik Claeysstraat-Dekenijstraat-Zandstraat: Hendrik Claeysstraat - Dekenijstraat is de voorrangsweg en verkeer komende van de Zandstraat moet voorrang geven.
Artikel 2
Deze verkeersmaatregel wordt als volgt gesignaleerd:
• éénrichtingsverkeer in de Hendrik Claeysstraat vanaf het kruispunt met Boven tot aan Dekenijstraat/Zandstraat:
o F19 met onderbord M18 ter hoogte van Boven 1a
o F19 met onderbord M18 ter hoogte van Hendrik Claeysstraat 5
o C1 met onderbord M12 ter hoogte van Dekenijstraat 36 (kant Hendrik Claeysstraat)
o C1 met onderbord M12 ter hoogte van Blauwersstraat (kant Hendrik Claeysstraat)
• éénrichtingsverkeer in de Adolf Lievensstraat vanaf het kruispunt met Zomerlaan tot aan Guido Gezellestraat
o F19 met onderbord M18 ter hoogte van Adolf Lievensstraat 2
o F19 met onderbord M18 ter hoogte van Adolf Lievensstraat 10 (thv Westeling)
o C1 met onderbord M12 ter hoogte van Guido Gezelestraat 16 (kant Adolf Lievensstraat)
o C1 met onderbord M12 ter hoogte van Adolf Lievensstraat 11 (thv Westeling)
• éénrichtingsverkeer in de Alfons Sifferstraat vanaf het kruispunt met Dekenijstraat tot aan Guido Gezellestraat / Ter Wal
o F19 met onderbord M18 ter hoogte van Alfons Sifferstraat 2
o F19 met onderbord M18 ter hoogte van Alfons Sifferstraat 32 (thv Westeling)
o C1 met onderbord M12 ter hoogte van Alfons Sifferstraat 47
o C1 met onderbord M12 ter hoogte van Alfons Sifferstraat 13 (thv Westeling)
• de as Durmstraat-Boven-Ter Wal en de as Boven-Hendrik Claeysstraat-Dekenijstraat hebben voorrang ten opzichte van de zijstraten:
o kruispunt Boven-Molenbergstraat: Molenbergstraat: B1 in Molenbergstraat met bord B15 in Boven
o Boven-Hendrik Claeysstraat-Ter Wal: B1 in Hendrik Claeysstraat met borden B15 in Ter Wal en Boven
o Hendrik Claeysstraat-Dekenijstraat-Zandstraat:
- B1 met bord 'verplicht naar rechts' + M12 in Zandstraat
- B1 met bord 'verplicht naar links' + M12 in Dekenijstraat
- aanduidingsbord 'voorrangsbaan' ter hoogte van Hendrik Claeysstraat.
Artikel 3
Dit aanvullend reglement op het verkeer gaat in voege vanaf 1 juni 2022.
Caroline Fredrick, schepen
Artikel 162, §1, 2°, 3° en 6° van de Grondwet
Wet van 27 juni 1921 waarbij aan de verenigingen zonder winstgevend doel en aan de instellingen van openbaar nut rechtspersoonlijkheid wordt verleend zoals gewijzigd tot op heden
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 246
Gemeenteraadsbesluit van Zomergem van 9 oktober 2013 met betrekking tot omvorming van Gemeentelijke Sportcentra Zomergem vzw naar een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm – motiveringsverslag overeenkomstig artikel 245, §2 Gemeentedecreet – statutenwijziging: goedkeuring
Het ministerieel besluit van 23 januari 2014 houdende goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van Zomergem van 9 oktober 2013 houdende de oprichting van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm “Gemeentelijke Sportcentra Zomergem vzw”;
Gemeenteraadsbesluit Lievegem van 24 april 2019 met betrekking tot EVA VZW Gemeentelijke Sportcentra Zomergem – bepaling aantal leden algemene vergadering en raad van bestuur
Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019 de aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering van EVA VZW Gemeentelijk Sportcentra Zomergem
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 1 maart 2022 over de onderlinge verdeling van de werkzaamheden
Conform artikel 6 van de statuten van de EVA VZW moet de gemeenteraad één gemeenteraadslid afvaardigen voor de algemene vergadering als categorie A-lid.
Bij de herverdeling van de bevoegdheden van de leden van college van burgemeester en schepenen werd sport toegewezen aan schepen Caroline Fredrick. Voorheen was dit schepen Kim Martens. Hij was daardoor verkozen als categorie A-lid van de EVA VZW Gemeentelijke Sportcentra Zomergem. Nu Caroline Fredrick schepen van sport is is het logisch om haar voor te dragen als categorie A-lid i.p.v. schepen Kim Martens.
De beslissingen omtrent benoemingen moeten geschieden bij geheime stemming.
Gaat over tot de stemming, waarbij:
26 raadsleden aan de stemming hebben deelgenomen
26 stembiljetten in de bus werden gevonden en bij de opening ervan werd vastgesteld dat volgende stemming werd uitgebracht:
1 ongeldige stem
Caroline Fredrick bekomt 25 stemmen
Bijgevolg heeft Caroline Fredrick de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen zodat ze als gemeentelijk vertegenwoordiger kan afgevaardigd worden voor de algemene vergadering van de EVA VZW Gemeentelijke Sportcentra Zomergem.
Artikel 1
Caroline Fredrick, schepen, wonende te Appensvoordestraat 22b, 9920 Lievegem, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de EVA VZW Gemeentelijke Sportcentra Zomergem.
Artikel 2
Deze aanduiding is geldig voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.
Didier Garré, gemeenteraadslid
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 21 en 41
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 29 mei 2019, artikel 3
De inval op 24 februari 2022 van de gewapende strijdkrachten van de Russische Federatie in Oekraïne, is niet uitgelokt en onrechtvaardig.
De Russische Federatie begon met deze inval de grootste militaire operatie in een ander soeverein land in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
De ongeziene humanitaire gevolgen van deze inval, die een flagrante schending is van het internationaal recht stelt dat staten zich moeten onthouden van bedreiging met of gebruik van geweld tegen de territoriale integriteit of de politieke onafhankelijkheid van enige staat.
De voorgeschiedenis van de inmenging van de Russische Federatie in de soevereiniteit van Oekraïne: het illegaal inlijven van de Krim in het voorjaar van 2014, middels een militaire operatie en het organiseren van een illegaal referendum, dat in strijd was met het internationaal recht, en de verantwoordelijkheid in het in stand houden van de zogenaamde, internationaal niet-erkende Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, onder meer door militaire inmenging en het organiseren van illegale verkiezingen die in strijd waren met de Akkoorden van Minsk en het internationaal recht.
De Russische Federatie treedt ongemeen hard op tegen haar eigen onderdanen die op een vreedzame manier hun ongenoegen uiten met de inval in Oekraïne, met massale arrestaties tot gevolg, wat een schending is van het fundamenteel recht op manifesteren en de democratische waarden.
Het belang van het vreedzaam samenleven van alle inwoners van Lievegem, van welke afkomst ook.
De lange en rijke traditie van Lievegem als gemeente met een vrije en tolerante geest, waar plaats is voor alle overtuigingen zolang deze respectvol en vreedzaam geuit worden.
Deze traditie maakt dat Lievegem elke vorm van geweld of agressie verwerpt.
Enig artikel
De gemeenteraad van Lievegem:
- betuigt zijn solidariteit met het Oekraïense volk, dat slachtoffer is van de onrechtmatige militaire schending van het internationaal recht door de Russische Federatie,
- uit zijn ongenoegen en verontwaardiging over de schending van burgerrechten in de Russische Federatie,
- roept op om in naam van alle inwoners van Lievegem tot het onmiddellijk beëindigen van de vijandelijkheden en het sluiten van een vredesakkoord dat de soevereiniteit van Oekraïne respecteert.
Hilde De Graeve, schepen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 31 en 278
Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad, artikel 11
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Voor het stellen van een vraag is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Een kopie van de vraag en het antwoord worden per e-mail bezorgd aan de raadsleden.
Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan.
Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.
De behandeling van een mondelinge vraag beperkt zich tot vraag en antwoord en kan geen aanleiding geven tot een discussie tussen raadsleden.
In de notulen van de zitting wordt melding gemaakt van de naam van de vraagsteller, aan wie de vraag is gericht en het onderwerp.
Het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad vermeldt de mondelinge en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.
Vragen en antwoorden omtrent :
Schriftelijke vraag:
1. Raadslid Didier Garré: Oekraïense vluchtelingen
Hoeveel Oekraïense vluchtelingen verblijven er in onze gemeente ?
Hoeveel woningen (eigendom van de gemeente) zijn er voorbehouden voor de opvang ?
Wat als er zich een calamiteit voordoet in onze gemeente, zoals een woningbrand, zijn we dan klaar om ook hiervoor eventuele slachtoffers op te vangen ?
Antwoord van schepen Hilde De Graeve:
Momenteel worden er een achttal gezinnen Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij burgers in Lievegem. Deze gezinnen kwamen hier terecht als kennis of familie van Lievegemnaars. Sommigen werden aan de grens opgehaald door hun kennis of familie. Anderen kwamen met eigen vervoer of vliegtuig naar België. Deze gezinnen werden dus niet toegewezen vanuit het nationaal crisiscentrum / Fedasil.
OCMW Lievegem heeft ook vier noodwoningen (3 kleine appartementen en 1 studio ) vrijgesteld voor de opvang van Oekraïense gezinnen. Die plaatsen zijn voorlopig nog niet ingenomen .
Zolang een eigen noodwoning niet bezet is, kan die ook opnieuw geschrapt worden als crisisopvangplaats voor vluchtelingen.
Mocht er dus een dringende individuele nood zijn in Lievegem (voor een gezin dat wordt geconfronteerd met een woningbrand), dan kunnen we alsnog een noodwoning hiervoor reserveren.
Voor de zekerheid (wanneer de vier noodwoningen bezet zijn) wordt er ook 1 extra huisje in Kerkelare tijdelijk niet verhuurd om in nood opvang te kunnen bieden aan mensen met een dringende woonnood in Lievegem.
Voor grotere calamiteiten (rampen) in eigen gemeente is de cel noodplanning van Lievegem bevoegd. Het opvangcentrum Den Boer in Zomergem wordt niet vrijgegeven voor collectieve crisisopvang van vluchtelingen. Ook de back-up locatie: sporthal Waarschoot werd niet vrijgegeven voor de crisisopvang van vluchtelingen. Dit omdat deze locaties te allen tijde vrij zouden zijn als onthaalcentrum indien er plaatselijk een ramp wordt afgekondigd. Afhankelijk van de aard en locatie van de ramp kan het gemeentelijk crisiscentrum beslissen welk gebouw het zal inzetten als onthaalcentrum.
Mondelinge vragen:
1. Raadslid Didier Garré: my e-box
Waarom is de gemeente nog niet aangesloten bij my e-box, al veel gemeenten zijn hier op aangesloten?
Antwoord schepen Kim Martens:
We zullen dit navragen.
2. Raadslid Wouter Ryckaert: adviezen adviesraden die niet door het college gevolgd worden
“Het dossier rond Beweging.net Lovendegem is afgerond, de meerderheid legt zich neer bij het advies van de cultuurpactcommissie en de koepelorganisatie verkrijgt geen subsidie/erkenning als socio-culturele vereniging. De commissie volgt aldus het advies van de cultuurraad. Het goedkeuren van de aanvraag door het CBS -na negatief advies van de cultuurraad- om de beslissing daags voor de gemeenteraad opnieuw in te trekken en advies in te winnen bij de cultuurpactcommissie roept vragen op. In het bijzonder bij de leden van de cultuurraad.
Burgers stellen zich kandidaat om te zetelen in adviesraden en we kunnen dit alleen maar toejuichen. Het is belangrijk dat we hun expertise gebruiken en de leden voldoende consulteren en motiveren.
Twee vragen rond adviesraden:
1) Wanneer een advies van een adviesraad niet gevolgd wordt vraagt de N-VA fractie om dit dossier te agenderen op de volgende gemeenteraad.
2) We wensen – indien mogelijk- een overzicht te bekomen van het aantal adviezen die in deze legislatuur gevraagd zijn aan de verschillende adviesraden
3) We wensen een overzicht te bekomen van de adviezen die niet gevolgd zijn.”
De burgemeester antwoordt: we hebben dit bij het advies over de erkenning van Beweging.net Lovendegem tweemaal gevolgd, de derde keer hebben we beslist om een neutraal advies te vragen. En we hebben dit ook gevolgd, soms wel snel schakelen, we moeten binnen de 30 dagen antwoorden op een negatief advies. We (schepen Jeroen Van Acker en ik) zijn dit ook gaan toelichten naar de adviesraad. En we hebben geen gemeenteraad binnen de 30 dagen, dus juridisch geen antwoord mogelijk.
Vandaag is trouwens nog een detailtoelichting verstuurd naar alle raadsleden over het procesverloop bij dit advies.
Opnieuw beter hier de vraag schriftelijk te stemmen.
Raadslid Wouter Ryckaert zegt hierbij zijn schriftelijke vraag die hij nog zal overmaken, nu eerst vooraf bij deze al mondeling te willen toelichten.
3. Raadslid Lut Van der Spurt: bevoegdheden leden college bij wissel
Welke bevoegdheden zullen de leden van het college hebben bij de schepenwissel?
De burgemeester antwoordt dat men dit pas officieel kan meedelen als het op een college is beslist en dat kan pas als de nieuwe schepen is geïnstalleerd, dus september.
4. Raadslid Gunther Lippens: onduidelijke situatie voorrang Stationsstraat/Schoolstraat
Het is heel onduidelijk wie op het kruispunt Stationsstraat Schoolstraat voorrang heeft, de Stationsstraat is een voorrangsweg, recent is daar weer een ongeval gebeurd. Waarom wordt er niet aangeduid dat er voorrang van rechts is?
De burgemeester antwoordt dat deze vraag zal bekeken worden in het mobiliteitsplan en daar zal beantwoord worden.
Raadslid Nik Braekman en schepen Kim Martens vullen aan dat er algemene regeling van voorrang van rechts geldt, dus dit hoeft niet te worden aangeduid. Die voorrangsregeling is destijds zo beslist in Waarschoot.
5. Raadslid Patrick Dossche: de gele doos
In de pers zagen we verschijnen dat Gent de gele doos gaat verdelen. Meer en meer gemeenten gebruiken dit voor de bewoners, vraag is of jullie dit al hebben bekeken en wat die evaluatie inhoudt?
Schepen Caroline Fredrick antwoordt dat men het er al vaak heeft over gehad, maar we gaan dit schriftelijk te beantwoorden.
De voorzitter sluit de zitting op 30/03/2022 om 21:10.
Namens Gemeenteraad,
Eddy De Mits
algemeen directeur
Nicholas Spinel
voorzitter